Иванов: Радев е преценил, че сделката за ЧЕЗ е важна за националната сигурност и затова свиква КСНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759533 www.24chasa.bg
Иван Иванов. Снимка ДИМА МАКСИМОВА

Президентът е преценил, че това е от изключителна важност за националната сигурност и по този повод свиква консултативният съвет. Нормално е. Така председателят на КЕВР Иван Иванов коментира новината, че президентът Румен Радев свиква съвета заради сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. "Това, което Комисията за енергийно и водно регулиране  направи, е,  че отговори коректно на определени въпроси, които бяха отправени от администрацията на президента. Иначе, ние не сме членове на консултативния съвет, заяви той.  

Дали е застрашена националната сигурност, това ще реши консултативният съвет, който ще изслуша информация от органи, които  само на едно закрито заседание могат да споделят своята информация и изводи, допълни Иванов. 

Председателят на регулатора отговори и на въпроси за промяната в Закона за енергетиката, която обединените патриоти внесоха в парламента. Тя е за правомощия на КЕВР да одобрява сделки в енергетиката преди да са сключени.   

"В този вид, с един-единствен текст, тази промяна  не може да бъде работеща. За да бъде е необходимо  да бъде придружена с изчерпателно изброяване на критериите, по които се произнася комисията. В противен случай тя може да стигне до субективно вземане на решение, което аз категорично не желая.  Промените в закона трябва да разпишат задължения и на всичките други органи, които могат да се  произнесат и да дадат информация в периода преди подписване на сделката и да ни информират коректно. Само  това може да бъде базата, върху която комисията може да вземе решение. КЕВР не разполага с  разследващи функции, никога не ги е имало, няма ги и сега.  Така че само със съдействие на други органи може да  стане този текст работещ. В този си вид той не е изчерпателен и е недостатъчен," заяви Иванов. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

23-годишният спортист Теодор Цветков ще използва само ръцете си Храбър русенец ще преплува 50 км със завързани крака, за да помогне за изграждане на рехабилитационен център за деца с увреждания. 23-годишният Теодор Цветков ще се впусне в предизвикателството на 22 декември в басейна на спортното училище в града.

Новото попълнение на „Левски“ Николай Михайлов сподели колко трудно е превъзмогнал грешката, която допусна в мача на "сините" с "Вердер" от Шампионската лига. "Преодолях грешката след точно три години - разкри той пред Код Спорт. - Трябваше да се изправя в Шампионска лига именно срещу "Вердер". Бяха много безсънни нощи.

Звездата на "Ботев" (Пд) Тодор Неделев призна, че ако получи добра оферта от чуждестранен отбор през зимата, ще напусна "канарчетата". Той каза, че интерес от ЦСКА-София към него е имало през лятото. В момента трансфер на Армията" не е на дневен ред. "Ботев" има цел да играе в Лига Европа. Този отбор с още няколко добри попълнения заслужава да е