Иванов: Радев е преценил, че сделката за ЧЕЗ е важна за националната сигурност и затова свиква КСНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759533 www.24chasa.bg
Иван Иванов. Снимка ДИМА МАКСИМОВА

Президентът е преценил, че това е от изключителна важност за националната сигурност и по този повод свиква консултативният съвет. Нормално е. Така председателят на КЕВР Иван Иванов коментира новината, че президентът Румен Радев свиква съвета заради сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. "Това, което Комисията за енергийно и водно регулиране  направи, е,  че отговори коректно на определени въпроси, които бяха отправени от администрацията на президента. Иначе, ние не сме членове на консултативния съвет, заяви той.  

Дали е застрашена националната сигурност, това ще реши консултативният съвет, който ще изслуша информация от органи, които  само на едно закрито заседание могат да споделят своята информация и изводи, допълни Иванов. 

Председателят на регулатора отговори и на въпроси за промяната в Закона за енергетиката, която обединените патриоти внесоха в парламента. Тя е за правомощия на КЕВР да одобрява сделки в енергетиката преди да са сключени.   

"В този вид, с един-единствен текст, тази промяна  не може да бъде работеща. За да бъде е необходимо  да бъде придружена с изчерпателно изброяване на критериите, по които се произнася комисията. В противен случай тя може да стигне до субективно вземане на решение, което аз категорично не желая.  Промените в закона трябва да разпишат задължения и на всичките други органи, които могат да се  произнесат и да дадат информация в периода преди подписване на сделката и да ни информират коректно. Само  това може да бъде базата, върху която комисията може да вземе решение. КЕВР не разполага с  разследващи функции, никога не ги е имало, няма ги и сега.  Така че само със съдействие на други органи може да  стане този текст работещ. В този си вид той не е изчерпателен и е недостатъчен," заяви Иванов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.