Иванов: Радев е преценил, че сделката за ЧЕЗ е важна за националната сигурност и затова свиква КСНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759533 www.24chasa.bg
Иван Иванов. Снимка ДИМА МАКСИМОВА

Президентът е преценил, че това е от изключителна важност за националната сигурност и по този повод свиква консултативният съвет. Нормално е. Така председателят на КЕВР Иван Иванов коментира новината, че президентът Румен Радев свиква съвета заради сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. "Това, което Комисията за енергийно и водно регулиране  направи, е,  че отговори коректно на определени въпроси, които бяха отправени от администрацията на президента. Иначе, ние не сме членове на консултативния съвет, заяви той.  

Дали е застрашена националната сигурност, това ще реши консултативният съвет, който ще изслуша информация от органи, които  само на едно закрито заседание могат да споделят своята информация и изводи, допълни Иванов. 

Председателят на регулатора отговори и на въпроси за промяната в Закона за енергетиката, която обединените патриоти внесоха в парламента. Тя е за правомощия на КЕВР да одобрява сделки в енергетиката преди да са сключени.   

"В този вид, с един-единствен текст, тази промяна  не може да бъде работеща. За да бъде е необходимо  да бъде придружена с изчерпателно изброяване на критериите, по които се произнася комисията. В противен случай тя може да стигне до субективно вземане на решение, което аз категорично не желая.  Промените в закона трябва да разпишат задължения и на всичките други органи, които могат да се  произнесат и да дадат информация в периода преди подписване на сделката и да ни информират коректно. Само  това може да бъде базата, върху която комисията може да вземе решение. КЕВР не разполага с  разследващи функции, никога не ги е имало, няма ги и сега.  Така че само със съдействие на други органи може да  стане този текст работещ. В този си вид той не е изчерпателен и е недостатъчен," заяви Иванов. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.