НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

За 16-и път "Достойните българи"! Вижте номинираните - I част

За 16-и път в. "24 часа" ще раздаде годишните награди "Достойните българи". Церемонията ще се състои на 19 март във Военния клуб в София. В продължение на седмица ще ви представяме номинираните. партньор в проекта ни е БНТ.

Съучениците на Любчо му купиха инвалидна количка

5 училища отказали да приемат момчето с тежка церебрална парализа

Любомир Михайлов от 5 “е” клас на столичното 125-о средно училище “Проф. Боян Пенев”, който е с церебрална парализа, получи подарък от съучениците си акумулаторна инвалидна количка. Учителите предпочели да останат без цветя на първия учебен ден, но да помогнат на Любчо. Само за ден родителите и децата събрали 10 000 лв., а цената на новата акумулаторна количка е 8000 лв. Семейството купило още една олекотена за вкъщи.

Любчо е роден недоносен в седмия месец и е отглеждан 3 месеца в кувьоз. Поставена му е диагноза - тежка форма на церебрална парализа. Оттогава е на терапия и рехабилитация с упражнения, логопед и психолог.  

От 5-и клас детето минава на кабинетна система и щеше да му е ужасно трудно да се придвижва от стая в стая без модерното устройство. А подаръкът от съучениците не е първият жест на 125-о училище към Любчо и семейството му. Преди да стане първокласник, 5 училища отказали да приемат детето с увреждане. “До 4-и клас го носехме. Той имаше специален чин, който пак купихме с помощта на добри хора за около 4000 лв.”, обяснява майката Красимира Михайлова. Младата жена не работи, за да се грижи за малкия. Шофира отлично автомобил с платформа, за да може синът да е достатъчно мобилен.

Децата са много добри приятели, каза пред “24 часа” Любчо, който мечтае да стане диспечер на самолети. Сред неговите най-близки хора в училището са класната му Магдалина Петрова, и съучениците му Валери Иванов и Рая Костадинова.

Две лекарки учат рокери колко важно е донорството

Болницата в града е първа сред донорските бази в страната

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова са двете координаторки по донорство и трансплантации във великотърновската болница, благодарение на които в лечебното заведение има реализирани 9 донори за 2017 г.

Стационарът е първи сред донорските бази у нас заради личната им ангажираност с каузата и информационната кампания, която водят. Нарекли са я “Частица от теб може да бъде за някого целият свят”. Така във Велико Търново и Горна Оряховица от училище знаят какво е мозъчна смърт и даряване на органи. Лекарките обясняват на учениците как се доказва мозъчна смърт, какво се случва след дадено от близките съгласие, как се установява годността на органите за трансплантация и въобще какво работят те. Нещо повече, млади червенокръстци влизат в реанимацията при пациенти, чийто живот виси на косъм, показват на доброволците как да оказват първа помощ.  

Д-р Сибила Маринова не греши в преценката си, че това е един от най-добрите начини темата да “влезе” в полезрението, да бъде разисквана в семействата. Канят ги навсякъде по училищата с гимназиален курс, някъде и втори път. С тях се свързва и най-голямата мотоорганизация в столицата Sofia Riders.

През май м.г. д-р Маринова заедно с бившия зам.-министър д-р Мирослав Ненков и ангажираността на ген. Николай Петров, тогава шеф на ВМА, отговарят на въпросите на рокерите за донорството. Предстои им да влязат и при студентите на Великотърновския университет.

Николета е неотлъчно до Антония, останала без крака

Дни наред е в болницата до пострадалото момиче

27

-годишната бургазлийка Николета Стоянова предизвика истинско възхищение с всеотдайността си към едно напълно непознато за нея момиче. Тя разбира от медиите за историята на 21-годишната Антония Спасова, останала без крака след опит за самоубийство, и без да чака покана, я посещава в болницата.

Дни след инцидента вестник “24 часа” организира кампания “Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака”, в която се включват кметът на Бургас Димитър Николов и депутатът от ГЕРБ Диана Саватева.

А Николета е тази, която е неотлъчно до Тони, преминава заедно с нея през различните етапи на лечение и възстановяване. Когато идва моментът, в който Антония напуска болницата и се настанява в квартира, Николета се мести при нея, за да е по-полезна.  

Казва, че от много малка искала да помага на хората.

“Бях едва на 4-5 години, когато усещах, че трябва да направя нещо за някого, да помогна на човек в нужда. Радвам се, че сега успях”, казва Николета. Самата тя има трудна съдба и това е една от причините да помогне на Антония. “Сякаш се разпознах в нея, макар че никога не бих посегнала на живота си”, признава днес Ники.

Николай Танев, който спаси от удавяне дядо Кольо в Равнец

Бургазлията Николай Танев спаси от удавяне възрастен мъж по време на потопа в село Равнец.

В ранните часове на 26 октомври с риск за живота си 38-годишният състезател по подводен риболов слага водолазния костюм и вади от водата съседа си - 74-годишния Кольо Луков. Човекът е трудноподвижен, със сериозни здравословни проблеми и без помощта от Танев е бил обречен на сигурна смърт, тъй като по това време придошлата вода стига 1,50 м в къщата му, а той спи в приземния етаж.  

Младият мъж извежда на гърба си дядо Кольо на безопасно място и му оказва помощ. За геройската си постъпка бе удостоен с почетната значка на община Бургас от кмета Димитър Николов.

“Не се чувствам герой, радвам се, че помогнах на бай Кольо”, каза Танев след потопа.

Кристиян извади кръста, дари наградата си на болно дете

8-годишният Кристиян Иванов от Харманли участва в тазгодишното ледено хоро на Йордановден. Малчуганът извади кръста от ледените води на река Олу дере, след което дари личната си награда за 6-годишно дете с онкологично заболяване.  

“Единственото, което си пожелавам е здраве”, сподели тогава Кристиян. “Реших да участвам в леденото хоро, за да помогна на болното си приятелче”, обяснява скромно момченцето. То добави, че догодина пак смята да влезе в ледените речни води на Богоявление. “Ще поканя и мои съученици, за да е по-весело”, обещава Кристиян.

“Кристиян е много добро дете”, допълва Иван Дулев. Той е от организаторите и редовните участници в благотворителното ледено хоро на Йордановден. Само за час т.г. в кутията за дарения бяха събрани над 2500 лв. за 6-годишното момченце.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още