Доведеният от Палестина син на Иван Гарелов страдал от рядка болест на кръвта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759966 www.24chasa.bg
Гарелов със семейството на Ахмед Мелиджи през 2007 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Ахмед издъхнал в България, но семейството му ще го погребе в Бейрут

“Тази сутрин почина Ахмед - палестинското момче, което през 1981 година доведох от Ливан. По искане на съпругата му Раджа д-р Ахмед Мелиджи ще бъде погребан в Бейрут.” Така българският му баща - телевизионният журналист Иван Гарелов, съобщи за смъртта на палестинеца в профила си във фейсбук.

Преди 37 години той спасява Ахмед от войната и го води нелегално в България. През годините Гарелов се грижи за него като за собствено дете, въпреки че официално никога не го е осиновявал.

Ахмед завършва медицина и известно време живее в Германия. Последните си години прекарва в България и работи като лекар в златоградското село Старцево. “Там много хора го обичат, много са сърдечни към него”, каза Гарелов пред “24 часа”.

“Страдаше от едно заболяване, което не мога да опиша терминологично, не знам каква точно е причината, но му течеше кръв от цялото тяло. Някакво кръвно заболяване беше”, разказа още журналистът.

Д-р Мелиджи се лекувал първо в кърджалийската болница, после проф. Чавдар Стефанов го взел да го лекува в пловдивска болница. За съжаление обаче, органите на палестинския лекар отказвали един по един.

“В последните два дни се очакваше, че ще почине. Жена му Раджа, която живее в Бейрут с трите им деца, успя да пристигне днес”, каза Гарелов. Семейството иска тялото на Ахмед да бъде транспортирано и погребано в Бейрут, за да бъде в родното си място и по-близо до тях.

“От Златоград ми се обадиха, че и те са готови да организират погребение”, уточни тв водещият. Той разказа, че макар през годините да са имали периоди на отдалечаване, с палестинския лекар били много близки в последните години.

Според Гарелов тежката болест на Ахмед се дължи на трудния живот, който е имал.

“Съдбата на хората от този народ е тежка. Двамата с жена му 6 месеца са били в обкръжения лагер и бяха почнали да ядат плъхове, нямаше никаква храна. Всичко това дава отражение върху здравето им”, каза Гарелов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,