Конституционният съд поряза БСП за бюджета за 2018 година (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760075 www.24chasa.bg

Конституционният съд отхвърли с пълно единодушие искането на 66 депутати от БСП срещу т.нар. от тях “трето гласуване” на Закона за държавния бюджет за 2018 г. Искането е неоснователно, гласи решението на съда, публикувано във вторник без мотивите. Те ще бъдат оповестени по-късно.

Повод за искането за обявяването на противоконституционност на разпоредба от основния закон за бюджета станаха субсидиите и трансферите в бюджета на Министерския съвет. Внесеният от финансовото министерство текст предвиждаше 5 млн. лв. по това перо, но депутатът от БСП Васил Антов предложи сумата да се увеличи с 1,13 млн. лв., като парите бъдат дадени на храм-паметника “Св. Ал. Невски” и един манастир. Предложението бе прието на второ четене и бе прегласувано още веднъж със същия резултат. При гласуването на целия член, в който попада това предложение, обаче то не събра достатъчно гласове. При поисканото по-късно прегласуване членът бе приет във вида, в който го е внесъл кабинетът, т.е. без парите за храма.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,