Президентът свиква съвета за национална сигурност за ЧЕЗ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760082 www.24chasa.bg
Румен Радев поздрави командосите от пловдивската бригада "Специални сили" СНИМКА: Евгени Цветков

Изслушахме службите преди седмица в парламента, заявиха, че

нямат опасения, казва председателят на енергийната комисия

Президентът свиква консултативен съвет през втората половина на април, на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната. Това обяви самият Румен Радев при посещението си в бригада “Специални сили” в Пловдив.

“ЧЕЗ продължава да бъде актуална тема. Правителството дължи на българския народ отговори на въпросите каква е схемата за финансиране на сделката и как тя е получила политическа подкрепа”, подчерта държавният глава. Той е категоричен, че без политически чадър нямало как фирма като “Инерком” да получи подобна огромна ангажираност от банки.

“Докато не е ясно финансирането, няма как да се разбере под каква форма и начин правителството се кани да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова”, смята Румен Радев. Той попита кой води преговорите от името на държавата и от страна на Върбакова.

“Твърдя категорично, че до момента нямах информация по тези въпроси. Изрично настоях и я получих от компетентните органи, които регулярно са я изпращали в Министерския съвет”, добави президентът. По думите му затова смятал за основателно свикването на Консултативния съвет за национална сигурност.

“Президентът е преценил, че това е от изключителна важност за националната сигурност, и по този повод свиква консултативния съвет. Нормално е.” Така председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира новината, че президентът Румен Радев свиква съвета за национална сигурност заради сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България.

“Това, което Комисията за енергийно и водно регулиране направи, е, че отговори коректно на определени въпроси, които бяха отправени от администрацията на президента. Иначе ние не сме членове на консултативния съвет”, заяви Иванов.

Дали е застрашена националната сигурност, това ще реши консултативният съвет, който ще изслуша информация от органи, които само на едно закрито заседание могат да споделят своята информация и изводи, допълни Иванов.

“Няма да коментирам решението на държавния глава Румен Радев за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по повод сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Така е решил, така е направил.” Това отговори на въпрос на журналисти председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев преди началото на форум за либерализацията на пазара на ток. “Службите ги изслушвахме преди една седмица в комисията по енергетиката и те заявиха, че нямат притеснения”, добави той.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболната съпруга с най-голям бюст в Англия - Алис Гудуин, признава, че обича да командва парада. Независимо дали вкъщи или на мястото, където работи като модел. "Обичам да бъде отгоре и да дирижирам нещата. Но, разбира се, винаги се съобразявам с хората около мен. И най-вече с моя съпруг Джърмейн", откровена е секси мацката,

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

15-годишната Алма пее и свири на китара Продуцентката отглежда истински музикален талант Дъщерята на скандалната продуцентка Саня Армутлиева се готви да взриви музикалния бизнес у нас с таланта си на певица, научи "България Днес". 15-годишната Алма, която е по-малката от двете дъщери на шефката на "Вирджиния рекърдс",