Президентът свиква съвета за национална сигурност за ЧЕЗ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760082 www.24chasa.bg
Румен Радев поздрави командосите от пловдивската бригада "Специални сили" СНИМКА: Евгени Цветков

Изслушахме службите преди седмица в парламента, заявиха, че

нямат опасения, казва председателят на енергийната комисия

Президентът свиква консултативен съвет през втората половина на април, на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната. Това обяви самият Румен Радев при посещението си в бригада “Специални сили” в Пловдив.

“ЧЕЗ продължава да бъде актуална тема. Правителството дължи на българския народ отговори на въпросите каква е схемата за финансиране на сделката и как тя е получила политическа подкрепа”, подчерта държавният глава. Той е категоричен, че без политически чадър нямало как фирма като “Инерком” да получи подобна огромна ангажираност от банки.

“Докато не е ясно финансирането, няма как да се разбере под каква форма и начин правителството се кани да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова”, смята Румен Радев. Той попита кой води преговорите от името на държавата и от страна на Върбакова.

“Твърдя категорично, че до момента нямах информация по тези въпроси. Изрично настоях и я получих от компетентните органи, които регулярно са я изпращали в Министерския съвет”, добави президентът. По думите му затова смятал за основателно свикването на Консултативния съвет за национална сигурност.

“Президентът е преценил, че това е от изключителна важност за националната сигурност, и по този повод свиква консултативния съвет. Нормално е.” Така председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира новината, че президентът Румен Радев свиква съвета за национална сигурност заради сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България.

“Това, което Комисията за енергийно и водно регулиране направи, е, че отговори коректно на определени въпроси, които бяха отправени от администрацията на президента. Иначе ние не сме членове на консултативния съвет”, заяви Иванов.

Дали е застрашена националната сигурност, това ще реши консултативният съвет, който ще изслуша информация от органи, които само на едно закрито заседание могат да споделят своята информация и изводи, допълни Иванов.

“Няма да коментирам решението на държавния глава Румен Радев за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по повод сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Така е решил, така е направил.” Това отговори на въпрос на журналисти председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев преди началото на форум за либерализацията на пазара на ток. “Службите ги изслушвахме преди една седмица в комисията по енергетиката и те заявиха, че нямат притеснения”, добави той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,