30 млн. лв. за хуманно отглеждане на свине

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760085 www.24chasa.bg
Стопаните ще получават средства, за да осигурят повече площ и изкуствено осветление за свинете.

Фонд “Земеделие” отпусна и 20 млн. лв. за профилактика на животни

30 млн. лв. за хуманно отглеждане на свине отиват към животновъдите. Това реши на заседание Управителният съвет на фонд “Земеделие”.

От разплащателната агенция съобщиха, че ресурсът е за 2018 г. по схемата “Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете”. Изплащането на средствата по схемата ще се извършва годишно еднократно или на траншове в зависимост от категорията животни. Указанията за прилагане предстои да бъдат изготвени от експертите от фонда съвместно със земеделското министерство.

Помощта ще бъде предоставена по три мерки. Те се запазват същите, каквито бяха прилагани и до 2017 г. Мярка А е за осигуряване на свободна подова площ над задължителния стандарт. Изкуствено осветление за най-малко 11 часа дневно трябва да бъде предоставено по Мярка Б.

Мярка В пък ще стимулира земеделците да използват фураж, съдържащ най-много 2,5 милиграма на килограм деоксиниваленол.

“Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние”, обясниха от фонд “Земеделие”.

Максималният годишен интензитет на подпомагане е до 500 евро на животно.

Помощта се предоставя на едно стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години. Покриват се разходи на земеделските стопани, надвишаващи стандартите за хуманно отношение към свинете. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и правилно да съхраняват зърното.

Схемата “Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” за периода 2018-2020 г. бе гласувана с решение на Европейската комисия през миналото лято.

Животновъдите ще бъдат компенсирани за разходваните средства, направени за гарантиране здравето на животните, недопускане разпространение на заразни болести в стадата и предотвратяване на зоонози.

От фонд “Земеделие” съобщиха, че ще предоставят 20 млн. лева по Схемата за държавна подкрепа “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните” за 2018 г. Стопаните ще получат подкрепа и за изпълнени мероприятия по същите програми, извършени през 2017 г.

С помощта ще се покриват до 100% от допустимите разходи за услуги, свързани с изпълнение на мерките от тях. Помощта ще се предоставя под формата на субсидирани услуги.

От общоутвърдения бюджет средства в размер на 6 654 317 лв. за компенсиране на разходите по извършени от регистрираните ветеринарни лекари дейности, свързани с изпълнение на мерките по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите и зоонозите в България, за 2017 г. ще бъдат разпределени по няколко направления.

2 198 415 лв. ще бъдат насочени за имунопрофилактични мероприятия. За клинични изследвания отиват 1 797 906 лв. Стопаните получават 2 629 770 лв. за вземане и изпращане на проби за лабораторни изследвания.

Отразяването на данни по идентификация в системата за проследяване на здравния статус на животните ВетИС ще бъде финансирано с 28 180 лв. 46 лв. на животно.

Финансовите средства се изплащат след решение на управителния съвет на фонда до 10 работни дни след представяне на заявка от страна на БАБХ.

Компенсират щети от бедствия

31 453 лв. отпуска фондът по “Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия”, настъпили през 2017 г.

От подкрепата могат да се възползват земеделски стопани, включени в регистъра на издадените констативни протоколи, изготвен от земеделското министерство.

Обезщетенията са до 100% от средните пазарни цени на живи животни по видове и категории. В това число влизат и чистопородни разплодни животни, отводки и кошери на базата на данни от Системата за агропазарна информация САПИ.

Заявления за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на фонда от 26 март до 10 април. Средствата ще бъдат изплатени до 25 април 2018 г.

До 20 март се кандидатства за 1,5 млн. лева за съфинансиране при застраховане на селскостопанска продукция. Крайният срок е до изчерпване на ресурса и не по-късно от 31 август 2018 г.

Целта е да се насърчат малките и средните предприятия и стопаните, които отглеждат плодове, зеленчуци, етеричномаслени култури и тютюн, доброволно да застраховат продукцията. Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии. Максималният размер на финансирането за един земеделец е до 65% премията по полицата, а сумата - до 195 лв. на хектар. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Психичноболен простреля в главата полицай след семеен скандал. Кървавият инцидент се разигра по обед в столичния кв. "Илинден". Униформеният Георги Йовчев се отзовал на сигнал за буйстващ мъж в апартамент на блок 78. Оплакването подава майката на стрелеца Живка, която посреща лично ченгетата. Когато отваря жилището,

Феновете на една от най-сексапилните жени в Италия Мелиса Сата могат да си отдъхнат! Съпругата на Кевин-Принс Боатенг, който в момента рита в "Сасуоло", се завръща на малкия екран. Моделката ще води риалити предаването "Бащата на булката" по LA5. Това ще е последното издание на шоуто, което се радва на огромен успех на Апенините.

73-годишната Атидже се бори за оцеляването си Иво АНГЕЛОВ Изоставена в страховита мизерия живее 73-годишната Атидже. Злочестата история на бабата от благоевградското село Абланица трогна хора в региона, които се опитват да я измъкнат от нищетата. "Бабичката има четири деца - две дъщери и двама сина, и много внуци,