3 министерства мислят как държавата да вземе дял в ЧЕЗ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760108 www.24chasa.bg
Гинка Върбакова казва, че няма притеснения за финансирането на сделката. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Нямам притеснения за финансирането, каза Гинка Върбакова

Министерствата на финансите, на енергетиката и на икономиката правят анализи за възможностите държавата да участва в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Това отговориха от ведомството на Теменужка Петкова на въпрос на “24 часа”.

Вестникът потърси коментар по повод изявлението на Вацлав Пачеш - шеф на надзора на ЧЕЗ в Прага, че българската държава може да влезе в сделката след приключване на арбитражното дело.

“Ако българската държава придобие активите, които продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече”, каза той.

Пашич заявява, че няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража в името на това да приключи сделката: “Доколкото знам, арбитражът е за много голяма сума пари - много по-голяма, отколкото сделката с “Инерком”, казва Пачеш.

В петък финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата няма да прави отстъпки на ЧЕЗ за извънсъдебно решаване на арбитражния спор.

По повод притесненията на председателя на надзора на ЧЕЗ, че “Инерком” няма да може да плати, собственичката Гинка Върбакова заяви пред “24 часа”, че няма притеснения. “Сделката минава през етапите и за нея няма проблем”, каза тя.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев заяви пред журналисти: “Държавата не е направила крачка напред (за дял от активите на ЧЕЗ - б. а.), за да прави крачка назад. В момента се обсъжда дали да се направи крачка и в коя посока”, каза той.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.