3 министерства мислят как държавата да вземе дял в ЧЕЗ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760108 www.24chasa.bg
Гинка Върбакова казва, че няма притеснения за финансирането на сделката. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Нямам притеснения за финансирането, каза Гинка Върбакова

Министерствата на финансите, на енергетиката и на икономиката правят анализи за възможностите държавата да участва в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Това отговориха от ведомството на Теменужка Петкова на въпрос на “24 часа”.

Вестникът потърси коментар по повод изявлението на Вацлав Пачеш - шеф на надзора на ЧЕЗ в Прага, че българската държава може да влезе в сделката след приключване на арбитражното дело.

“Ако българската държава придобие активите, които продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече”, каза той.

Пашич заявява, че няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража в името на това да приключи сделката: “Доколкото знам, арбитражът е за много голяма сума пари - много по-голяма, отколкото сделката с “Инерком”, казва Пачеш.

В петък финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата няма да прави отстъпки на ЧЕЗ за извънсъдебно решаване на арбитражния спор.

По повод притесненията на председателя на надзора на ЧЕЗ, че “Инерком” няма да може да плати, собственичката Гинка Върбакова заяви пред “24 часа”, че няма притеснения. “Сделката минава през етапите и за нея няма проблем”, каза тя.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев заяви пред журналисти: “Държавата не е направила крачка напред (за дял от активите на ЧЕЗ - б. а.), за да прави крачка назад. В момента се обсъжда дали да се направи крачка и в коя посока”, каза той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.