Пожар в "Арсенал" уби работник, друг обгоря (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761835 www.24chasa.bg

Пострадалите нарушили инструкцията за безопасност, според ръководството

Пожар в цех 130 на завод 3 в оръжейната фирма "Арсенал" в Казанлък отне живота на работник, друг обгоря тежко. Инцидентът стана днес към 10,20 часа в завода за барут на фирмата, където заради естеството на работата често възникват трудови злополуки. Преди 2 години, на 25 април, там загинаха други двама мъже.

Загиналият Цеко В., на 26 години, остава сираче - дъщеричка на една годинка. Семейството му било от казанлъшкото село Шаново, но живеело на квартира в Казанлък. Обгорелият работник Красимир Ж. е на 46 години. Състоянието му е тежко - с около 80 процента изгаряния, включително и по лицето, с опасност за живота той е настанен в Университетската болница в Стара Загора.

Появилата се информация за трети пострадал при инцидента бе катерорично опровергана. Има обаче материални щети в цеха, съобщиха от оръжейната фирма. Замервания показаха, че въздухът около "Арсенал" не е замърсен, няма обгазяване и опасност за останалите работници и за населението на Казанлък.

Барутът се възпламенил при изработката на смес за димни гранати, което става в специално помещение - миксер, което представлява бронирана кабина, производственият процес се управлява от пулт извън помещението дистанционно. Според инструкцията за безопасност на труда в помещението при миксера не е трябвало да има хора, затова изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев смята, че пострадалите са нарушили грубо инструкцията за безопасност на труда. Какво точно се е случило с миксера, за да пламне сместа в него, ще се изяснява тепърва.

Близък на загиналия Цеко, който бе отвън на улицата пред "Арсенал", предположи, че за да е бил там, на работника му е било наредено така. "Но нали сме цигани, все ще ни изкарат виновни", коментира той.

От КНСБ казаха, че детето на загиналия ще получава стипендия от благотворителния им фонд, докато завърши средното си образование. Почерненото семейство ще вземе 1000 лева еднократна помощ от синдиката.

Експерти отново припомниха, че при работа с барут веществото може да се запали, но не избухва, затова в тези случаи било неправилно да се говори за взрив.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

На лежерна разходка с раздумка със стар приятел се отдаде българският певец Йордан Марчинков. Той се отдаде на неангажираща среща със свой другар в района на НДК в столицата. И като истински артист, Марчинков беше емоционален, докато говореше - махаше с ръце и разпалено

Фолкпевицата Мария гасне по бившия си мъж Християн Гущеров! Макар двамата да са разделени от повече от година, чалгарката не може да го прежали и използва удобен момент да му се обясни в любов. Последният й напън е чрез парчето "Чувал ли си за такива", чийто видеоклип Отварачката пусна буквално няколко дни преди сватбата на Гущеров с новата му