София срещу новото райониране - пада й еврофинансирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764173 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова и областният управител на София-град Николай Пехливанов обсъждат новото райониране.

Кметове искат отлагане, докато се изясни колко ще са средствата от ЕС

Ако искаме силни региони, трябва да се справим с вътрешната миграция, смята областният управител на София Николай Пехливанов

Кметове от Югозападния регион поискаха отлагане на новото икономическо райониране, което трябва да е факт от 2020 г. заради правилата на ЕС.

Заради един от споровете по темата -

дали София

трябва да остане

част от

Югозападния

регион, или да

се отдели в

самостоятелен, областният управител на София-град Николай Пехливанов събра кметове и областни управители в Кюстендил.

Той обяви, че ще инициира дискусията на форума за новото райониране, организиран от регионалното министерство и “24 часа” в края на февруари. Тогава регионалният министър Николай Нанков представи три варианта за ново райониране - с 4, 5 и 6 района. Идея за преструктуриране даде и Институтът за пазарна икономика, който също предлага 4 региона. (Виж картите - б.а.) Решението трябва да бъде взето до края на годината. То се налага заради изискванията на ЕС в един регион за планиране да живеят поне 800 000 души. Северозападният регион вече не може да покрие изискването, тъй като населението в него прогресивно намалява.

Преструктурирането на Югозападния регион трябва да бъде съобразено не с транспортните връзки на областите и общините, а с решаването на демографските проблеми, защото икономическото развитие е пряко зависимо от вътрешната миграция. До този извод стигнаха участниците в Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион, чийто председател тази година е Пехливанов.

Основното притеснение на кметовете и областните управители бе неяснотата какво ще бъде финансирането от ЕС след 2020 г. Затова някои от тях поискаха отлагане на промените.

Времевата рамка е съобразена с плановете на ЕС, така че

никой да не

бъде ощетен,

увери зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя е представила вариантите за ново райониране пред кметовете и е обяснила, че целта му е да се даде тласък на устойчивото развитие на регионите в дългосрочен период от минимум 20 г.

До момента въпреки огромните позитиви, които има по отношение на финансирането с европейски средства, икономическите и финансови анализи сочат дисбаланси и диспропорции между регионите. Това налага да търсим нови решения за по-добро икономическо развитие за всеки район, каза Николова.

Според нея трите варианта дават максимална възможност за по-добра и целенасочена регионална политика.

“Това е първата стъпка, която ще даде визията как да развиваме нашите региони, как се разпределят средствата от европейските фондове и държавата и в каква посока, за да постигаме по-голям икономически ефект и да повишаваме качеството на живот на хората”, смята зам.-министърът на регионалното развитие.

Според Николова

изваждането на

София ще доведе

до скъсване на

функционалните

връзки

с част от югозапада, особено за финансирането на инфраструктура. Най-подходящият проект за Югозападния район бил вариант 2, който запазва сегашния му обхват с областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. “Вариантът с изключване на София и добавяне на областите Монтана, Враца и Видин ще създаде прекалено голям като територия Западен регион, без изявен център за развитие”, заяви Николова.

“Трябва да намерим решение, с което огромният дисбаланс между населението на отделните територии да намалява, а не да се увеличава. За съжаление, след 10 г. кохезионна политика не отчитаме желаните резултати. Части от държавата се изпразват за сметка на други територии, които се развиват все по-бързо и ефективно. Затова е нужно да се търси стратегическо решение, с което да се постигне равномерно разпределение на населението. Това е единственият начин да се развиваме всички заедно”, каза Пехливанов.

Всеки от предложените варианти ще бъде в ущърб както на София, така и на всички общини от югозапада, защото ще намали средствата от ЕС, обясни шефът на “Софпроект” арх. Любомир Георгиев, който е представлявал Столичната община на дискусията. Темата била обсъждана от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков.

Според арх. Георгиев, преди да се реши какво ще е преструктурирането на регионите, трябва да са ясни условията за финансиране. София имала 105% от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Отделянето на София като самостоятелен регион ще създаде проблеми за много важни за града проекти като метрото. Същото важало и за настоящия Югозападен регион, който надвишава границата от 75% от средноевропейското ниво на БВП.

При варианта за 6 района София се отделя в самостоятелен.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двамата полицаи с бомбичка на дербито Левски – ЦСКА (2:2), състояло се в сряда на "Васил Левски". Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер, информира БНР. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания, който е от агитката на Левски.

Поредна нова чалготека избухна с откриване в София! Онази вечер в Студентски град беше изключително горещо, след като Азис се раздаде на макс както винаги и разби от кеф купонджиите. Певецът вече е забравил периода на роклите и токчетата, сега е брадат и мускулест мачо. А на един мачо какво му трябва? Няколко женски задника, разбира се!

Ултрамаратонецът Краси Георгиев и актьорите Ивайло Захариев и Момчил Степанов също с приз Тити Папазов получи приза "Татко на годината" на юбилейна церемония в галерия „Нирвана“. "Това е награда на кредит! Всеки успех е задължение да доказваш отново и отново, че го заслужаваш", сподели Тити, който се е посветил на благотворителни каузи в името