Супергероите съществуват - „24 часа“ отличи „Достойните българи“ на 2018 г. (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6768560 www.24chasa.bg

За 16-и път „24 часа“ отличи „Достойните българи на годината“. Церемонията бе във Военния клуб в София, а партньори в наградите „Достойните българи“ са Мтел, фондация "Нашият дом е България", Трейс Груп Холд, Алианц България, Геотехмин, Първа инвестиционна банка, "Лукойл".

Министър-председателят Бойко Борисов връчи наградите и копие на златния ритон от Панагюрското съкровище на инициаторите на „Враца софтуер общество“ Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев.

Тяхната мисия е чрез качествено образование да дадат възможност на повече хора от Враца да работят предизвикателна и добре платена работа. Печелят проект за IT център във Враца измежду 212 предложения от над 30 населени места. Идеята им е чрез безплатни курсове по информационни технологии да обучат и подготвят за работа млади хора, както и за безработни.

Така в последните 3 години дават възможност на стотици хора да разширят възможностите си и да започнат нова престижна работа, а новите програмисти се включват в най-бързо развиващата се индустрия в страната, без да напускат Враца. Благодарности на трите момчета поднесе и кметът на Враца Калин Каменов.

„Благодаря, че сте в България и сте останали във Враца“, каза им Бойко Борисов.

„Горди сме със вас, да сте живи и здрави“, пожела им още премиерът.

„Тяхната академия е пример за цялата страна“, каза пък Калин Каменов.

Шефът на културната комисия на Народното събрание Вежди Рашидов пък даде специална награда на турската архитектка Фикрие Булунмаз. В продължение на седем години тя ръководи реставрацията на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул.След рестраврацията Желязната църква ще я има поне още 150 години.

В знак на уважение за стореното добро специално дойдоха посланикът на Турция в България д-р Хасан Улусой и посланикът на България в Турция г-жа Надежда Неински.

„Днес уважаваме достойните българи. Длъжни сме да уважим тези хора. В ежедневието ни е пълно със светски хора, едни хора, които всеки ден пълнят домовете и медиите. Вие от години сте се обърнали да видите обикновените и добри хора, тези, които трябва всеки ден да наблюдаваме и да им благодарим“, обърна се към достойните българи Вежди Рашидов. „Благодаря на тази жена, че всяка сутрин ставаше в седем и се прибираше в десет“, каза той за Фикрие Булунмаз. Рашидов предложи тя да получи и държавно отличие за реставрацията на Желязната църква.

"Аз изпълних своя професионален дълг с реставрацията", каза Булунмаз и разказа как е преминала реставрацията на храма. Тя изрази надежда, че скоро ще бъде подписан договор, който да улесни реставрацията на паметници между България и Турция.

Отличени бяха и съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о училище. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия учебен ден, за да може Любчо да продължи да ходи на училище заедно с тях. Учениците освен това са "осиновили" ръкопис на Софроний Врачански, който се намира в Националната библиотека, и са събрали пари за реставрацията му.

Отличието от името на 125-о училище получиха Венелина Николова, Магдалина Петрова, Валери Иванов и Рая Костадинова. Те бяха отличени от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова връчи наградата и на Мария Савкова, журналист от Би Ти Ви.

„За мен е изключително приятно, че първите три примера от днешната церемония са от сферата на образованието и културата. Само чрез тях можем да напредваме бързо“, каза Фандъкова. „Целта на инициативата на децата е не просто да се помогне на Любчо, а да му се покаже, че той има приятели и всяко дете е добре дошло в българските училища“, допълни тя.

„Аз приемам тази награда от името на всички ученици и учители на 125-о училище. Най-важното за нас е децата да са сред своите връстници. Любчо ще продължи да учи при нас и това е едно щастливо дете“, каза директорката на 125-о училище Венелина Николова.

Каскадьорът Тодор Лазаров, с над 120 филма зад гърба си, издирва изпаднали в беда хора в цялата страна. Прави фондация, която чрез джиесем приложение свързва нуждаещи се и всеки, който иска да им протегне ръка.Неговото отличие за „Достоен българин“ бе връчено от актьора Любо Нейков.

„Виждаме малките белези, че сме обединена нация.Това е заразно добро и така можем да си спасим държавата“, каза Любо Нейков.

„Доброто ще победи. Благодаря на майка ми и баща ми, че съм такъв какъвто съм. Мисля на колко хора не съм успял да помогна. Чувства се силен, защото съм българин“, каза пък Тодор Лазаров.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев пък даде наградите на старши комисар Димитър Машов, директор на областната дирекция на МВР – Велико Търново, който от 2 г. провежда активна кампания срещу телефонните измами, и жандармеристът Пламен Петров от Варна, който докато е в почивка, задържа телефонен измамник, който минути по-рано излъга възрастна жена с 2000 лева в Нови пазар.

Румен Бахов от Нова телевизия също получи своето отличие от ръцете на вътрешния министър.

„Светът е оцелял, защото има добри и достойни хора. Добрите дела са повече от лошите“, заяви на церемонията Валентин Радев.

„Телефонните измами ни тормозят от много време. Моите колеги направиха много в тази насока. Обръщам се към нашите възрастни: Не го правете, призовавам ви“, допълни той.

„Най-голямо значение за успеха ни имаше работата на всички колеги от областната дирекция във Велико Търново“, благодари шефа на полицията в старата столица старши комисар Димитър Машов. „Аз съм длъжен да опазвам живота и сигурността на гражданите“, простичко обясни постъпката си пък жандармеристът Пламен Петров.

Отец Андон Шавулев от Благоевград е единственият духовник у нас, който освен расото, слага и боксови ръкавици. От близо 40 години той тренира младежи в неравностойно положение и момчета от дома за сираци. Той бе отличен заедно с 18-годишният Величко Донков от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария Терезия" в Стара Загора. Той намери в голям магазин чанта с пари и документи и без да се колебае, я предаде, за да бъде върната на собственика.Величко е от дома на достойната Мария в Стара Загора, която преди 2 г. спаси шофьор на тролейбус. Учи в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора. Техните отличия бяха дадени от генералния директор на БНТ Константин Каменаров.

„Благодаря като представител на църквата и на спортната общественост на Благоевград искам преди всичко да благодаря на министър-председателя, защото по време на втория му мандат Благоевград получи изключителен плувен и спортен комплекс. Искам да благодаря и на Калин Каменов, който като директор в Министерския съвет постоянно пътуваше по детските домове в страната“, заяви отец Шавулев при получаването на отличието. „В България има хиляди качествени хора“, допълни свещеникът.

„Правенето на добрина е създаване на смисъл“, каза Каменаров.

8-годишният Кристиян Иванов от Харманли пръв хвана кръста в леденото хоро на Богоявление и веднага дари наградата си на онкоболно дете. Така помогна за лечението в чужбина на 6-годишния Ангел Гачев.Кристиян бе отличен от Илияна Захариева - директор "Корорпоративни комуникации" на Мтел.

„За мен е чест за пета поредна година да съм на тази сцена. Това е една от най-стойностните инициативи в България. Има много добри, великодушни и достойни българи. И голямата част от тях вече не са анонимни, а служат за пример. Кристиян е доказателство, че на всяка възраст можеш да правиш добро“, каза Захариева.

Александър Проценко, председател на изпълнителния комитет на „Алианц България“ пък даде отличията за достойни българи на доброволците Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев, които спасиха 30 възрастни мъже и жени с деменция от пожар в здравната служба на село Овча могила и се бориха с огнената стихия до пристигането на пожарникарите.

„За мен е изключителна чест. „Алианц“ подкрепя тези, които са пример за подражание“, заяви Проценко. И пожела повече достойни българи.

Юлиян Юлиянов, на 15 г., и Любослав Веселинов, на 12 г., пък спасиха две сестри от удавяне в бързей на река Искър до с. Ставерци, въпреки че и двете момчета не могат да плуват.

Заедно с двете момчета Силва Зурлева от борда на „Нова броудкастинг груп“ връчи отличието и на бизнесмена Красимир Христов от Благоевград. Той ремонтира безвъзмездно общинското жилище, предоставено на незрящото семейство Нурел и Феим и им помогна в отглеждането на невръстния им син Денис.

„За мен е изключителна чест“, каза при получаването на отличието каза бизнесменът.

Българинът Мирослав Тодоров пък стана герой в Турция, след като спаси дете на година и половина от удавяне в басейн в град Елазъ. Лекарите успяват да върнат към живот бебето, чието сърце спира два пъти в реанимацията на болницата. Инцидентът станал на 8 октомври 2017 г. в турския град Елазъ. 18-месечният Мустафа бил изведен с бебешка количка на двора на жилищна кооперация от леля си. Жената обаче оставила детето, за да отиде да си измие ръцете. Тогава количката започнала да се движи и паднала с бебето в басейна наблизо. Мирослав, която живее на третия етаж на кооперацията, вижда всичко и се втурва да помогне.

Неговото отличие бе получено от жена му Валерия Симеонова от ръцете на Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на Би Ти Ви медиа груп“. Той награди и коледарчетата на Момчиловци Константин Христов и Румен Куков, които дариха над 900 лв. за седем семейства, останали без дом заради пожар точно преди Коледа в селото който изпепели къщата им, мебелите, имущество и документи.

Специално отличие бе дадено и на израелския адвокат Моше Алони, който номинира православната ни църква за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 хиляди евреи от сигурна смърт по времето на Втората световна война. Моше Алони стигнал до тази идея от Нобеловата награда, която получила Дания за спасяването на 400 евреи по времето на холокоста, които прехвърлили в Швеция срещу заплащане. Тогава си задал въпроса защо българите да не получат Нобелова награда за мир, след като БПЦ е спасила 48 хиляди души. Неговата награда бе връчена от Десислава Любенова - изпълнителен директор на фондация "TRACE за хората".

„Братя и сестри, благодаря на всички, които издигнаха доброто на пиедестала. Ние разпространихме из света неизвестната история за спасяването на 48 хил. евреи през онези мракобесни дни“, каза г-н Алони.

„Благодаря на целия израелски народ, че през всички тези години те не се умориха да казват „Благодаря“ на България. Нека се поучим от тях и да сме малко по-уважителни към името на България“, каза Десислава Любенова.

Здравният министър Кирил Ананиев връчи отличията на шефката на реанимацията във Велико Търново д-р Сибила Маринова и колежката й д-р Ваня Лъчезарова, които направиха успешна кампания за популяризиране на донорството и превърнаха местната болница в номер 1 за донорските бази в страната. Благодарение на две лекарки търновската болница е първа сред донорските бази у нас.

„Истински съм щастлив, че между достойните българи има две лекарки от Велико Търново. Днес поставяте една много важна тема – за донорството. Това е даряване на живот. Когато един човек няма надежда, той може да я даде на много други хора. Трансплантациите и донорството дават на хиляди хора шанс за живот. Около 1200 души чакат в момента своите спасители“, каза при връчването на отличията Кирил Ананиев.

„През август 2009 г. от стената на Царевец падна 6-годишния Диян. Той изпаднал в мозъчна смърт и стана донор. По това време за трансплантация на сърче чакаше 9-годишния Мартин, който получи неговото сърце. След това момчето обясни, че умрелите отиват при Бог, на него органите не му трябват. Благодаря на всички близки на донори“, обърна се към залата д-р Маринова.

Децата от село Давидково пък събраха пари за обувки на Митко, който със сестра си Лили сам гледа болните си родители. Така момчето започна отново да ходи на училище. Отличието получиха

съучениците на Митко Катерина Янъкова и Кристиян Хаджиев, които са сред инициаторите да помогнат на своя приятел от село Вълчан дол. Отличена бе и кметицата на село Давидково Севда Чолакова, която помогна да се осигурят добри условия за живот на 20 души от Ихтиман, дошли в Родопите.

Техните награди „Достойните българи“ бяха дадени от писателя Антон Дончев.

„Доброто и достойноството са гръбнакът, който държи главата ни изправена. А е толкова малко. Благодаря на тези добри хора“, каза им Антон Дончев.

„Благодаря на моите давидковци, че ми давате сили“, обърна се кметицата към съселяните си.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ пък връчи отличието на 27-годишната Николета Стоянова от Бургас, която след като прочита историята на Антония Спасова, останала без крака, започва да й помага - всеки ден ходи в болницата, носи й дрехи и храна, дори я извежда на ръце на разходка в града.

„Вие сте пример за нас, Николета“, обърна се към младата жена Доминик Хамерс.

„Благодаря на Тони Щилянова от „24 часа“ и народния представител Диана Саватева, които бяха неотлъчно до нас“, каза пък Стоянова.

За първи път в 16-годишната история в. „24 часа“ си позволи да отличи свой журналист като достоен българин. Това е Бойка Атанасова - кореспондент на вестника в Гърция, която помогна да получи отново свобода българинът Иво Богданов, който излежа несправедлива 7-година присъда в затвора за несъществуващо убийство.

Заедно с нея от името на предаването “Малки истории” на БНТ награда взе и журналистката Ирен Леви е социално предаване, което търси решение на проблемите на малкия човек. Предаването разказва вдъхновяващи човешки съдби, срива стени, които не могат да бъдат прескочени, инициира каузи и проследява невероятните обрати в живота на героите си.

Отличията на Бойка и Ирен даде певецът Орлин Павлов.

„В киното има супергерои, а тук има истински герои“, бяха думите на Орлин Павлов.

„Много по-лесно е да отразяваш една новина, отколкото да си новина. Титлата „Достоен българин“ е много тежка. Без колегите от вестника нямаше да можем да помогнем на Иво“, каза Бойка Атанасова.

Младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от град Септември спасиха десет деца през лятото, изгубили се в гората над село Варвара, като ги пренесоха на гръб през бурна река. Във водата освен двамата пожарникари влизат и началникът на РПУ в Септември Стефан Божилов и шефът на местната пожарна Александър Генчин, както и един полицай. Те осигуряват обезопасителното въже. Те бяха отличени от Неделчо Неделчев, главен изпълнителен директор и Председател на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, за да връчи отличието.

„За мен е истинска чест да отлича тези двама млади мъже. Геройството е изборът на професията пожарникар, това е осъзнат избор, който поставя чуждия живот над собствения“, обърна се към двамата Неделчо Неделчев.

Димитър Бербатов пък взе специално отличие за създадената от него фондация. Вече 10 години той подпомага младите хора да развиват своите дарби и им дава шанс да ги споделят със света. Организацията е първата в България, учредила годишни награди за ученици във всички сфери на тяхната изява.

Неговото отличие бе връчено от главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев.

„Злото, проблемите, бедствията могат да надделеят само тогава, когато добрите хора бездействат и не правят нищо. Всички тук правите така, че доброто да тържествува. Приемам това отличие от името на отбора на фондацията. Нашите деца и вие давате пример, че супергерои съществуват“, каза Димитър Бербатов.

„Тази награда закъсня с 5 години. Защото той не иска да прави своята благотворителност публична и отказваше да я получи. Димитър Бербатов подпомага талантливи деца абсолютно безкористно повече от десетилетие. Това е неговата кауза и той наистина е добър човек“, каза главният редактор на „24 часа“.