Достойните благодарят от учителите до Вселената (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769630 www.24chasa.bg

За 16-и път “24 часа” отличи хората с големи сърца

Бойко Борисов връчи големия приз на младежи, обучили безплатно стотици във Враца

Специални отличия за турската архитектка, реставрирала българския храм в Истанбул, и за Димитър Бербатов и неговата фондация

Доброто има много лица и това се видя на церемонията “Достойните българи на годината” вчера.

35 души спасявали, помагали, дарявали, отстоявали справедливи каузи, бяха отличени на 16-и път в проекта на “24 часа”, превърнал се в кауза на медията.

Тя бе в препълнената зала на Военния клуб в София.

Основен партньор в наградите “Достойните българи” за 5-а година е “Мтел”.

В проекта участват фондация “Нашият дом е България”, “Трейс Груп Холд”, “Алианц България”, “Геотехмин”, Първа инвестиционна банка, “Лукойл”.

На кого благодарите, бе въпросът, който “24 часа” и БНТ зададоха наградени и награждаващи. Най-често те изразяват признателност на:

- своите майки и бащи,

- на семействата си,

- на децата си,

- на учителите и училищата си,

- на родината.

Един от отличените - отец Андон Шавулев, благодари на Господ, а Емилиян Кадийски - “на Вселената, защото ме свърза с всички хора и възможности, които имам”.

Голямото отличие - копие на златния ритон от Панагюрското съкровище, бе връчено от министър-председателя Бойко Борисов на Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев, инициатори и двигатели на “Враца софтуер общество”. С безплатни курсове те дадоха възможност на стотици млади хора да започнат престижна работа. Новите програмисти се включват в най-бързо развиващата се индустрия в страната, без да напускат Враца.

Тяхната мисия е

чрез качествено

образование да

дадат възможност

за платена работа

и във Враца. Благодарности към трите момчета отправи и кметът на Враца Калин Каменов, който бе дошъл в залата за подкрепа с обувки в кал заради огромните наводнения във Враца.

“Благодаря, че

сте в България и

сте останали във

Враца”, каза им

Бойко Борисов

“Горди сме с вас, да сте живи и здрави”, пожела им още премиерът.

“Тяхната академия е пример за цялата страна”, каза кметът Каменов.

Шефът на културната комисия на Народното събрание Вежди Рашидов пък връчи специална награда на турската архитектка Фикрие Булунмаз.

7 години тя ръководи реставрацията на българския храм “Свети Стефан” в Истанбул. Рашидов предложи г-жа Булунмаз

да получи

държавно отличие

за Желязната църква.

В знак на уважение за стореното добро дойдоха посланикът на Турция в България д-р Хасан Улусой и посланикът на България в Турция г-жа Надежда Нейнски.

“Аз изпълних своя професионален дълг с реставрацията”, каза Булунмаз и изрази надежда, че скоро ще бъде подписан договор, който да улесни реставрацията на паметници, между България и Турция.

Отличието “Достоен българин” - специален медал и грамота, получиха и съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о училище. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия учебен ден, за да може Любчо да продължи да ходи на училище заедно с тях. Учениците освен това са “осиновили” ръкопис на Софроний Врачански в Националната библиотека, и са събрали пари за реставрацията му. Наградата получиха Венелина Николова, Магдалина Петрова, Валери Иванов и Рая Костадинова. Те бяха отличени от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тя връчи наградата и на Мария Савкова от Би Ти Ви. “За мен е изключително приятно, че първите три примера от днешната церемония

са от сферата на

образованието и

културата

Само чрез тях можем да напредваме бързо”, каза Фандъкова.

 Каскадьорът Тодор Лазаров, с над 120 филма зад гърба си, издирва изпаднали в беда хора. Прави фондация, която свързва нуждаещи се и всеки, който иска да им протегне ръка. Неговото отличие за “Достоен българин” бе връчено от актьора Любо Нейков. “Виждаме малките белези, че сме обединена нация.

Това е заразно добро

и така можем да си спасим държавата”, каза Любо Нейков. “Доброто ще победи. Чувствам се силен, защото съм българин”, каза Лазаров.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев награди старши комисар Димитър Машов, директор на ОД на МВР – Велико Търново, който от 2 г. провежда активна кампания срещу телефонните измами, и жандармериста Пламен Петров от Варна - докато е в почивка, той задържа телефонен измамник.

Румен Бахов от Нова тв също получи своето отличие от вътрешния министър.

“Светът е оцелял, защото има добри и достойни хора. Добрите дела са повече от лошите”, заяви на церемонията Валентин Радев.

Отец Андон Шавулев от Благоевград е единственият духовник у нас, който освен расото слага и боксови ръкавици. От близо 40 г. той тренира младежи в неравностойно положение. Той бе отличен заедно с 18-годишния Величко Донков от Дома за деца, лишени от родителски грижи, в Стара Загора. Величко намери чанта с пари и документи и без да се колебае, я предаде. Техните отличия връчи генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

“Като представител на църквата и на спортната общественост на Благоевград искам да благодаря на министър-председателя, защото по време на втория му мандат Благоевград получи изключителен плувен и спортен комплекс”, заяви отец Шавулев при получаването на отличието.

“Правенето на добрина е създаване на смисъл”, каза Константин Каменаров.

Юлиян Юлиянов и Любослав Веселинов спасиха две сестри от удавяне, въпреки че и двете момчета не могат да плуват.

Силва Зурлева, член на борда на директорите на “Нова броудкастинг груп”, връчи отличия на тях и на бизнесмена Красимир Христов, който ремонтира безвъзмездно жилището на незрящо семейство от Благоевград.

Българинът Мирослав Тодоров стана герой в Турция, след като спаси дете от удавяне в басейн в град Елазъ. Неговото отличие бе получено от жена му Валерия Симеонова. Връчи ѝ го Венелин Петков, директор “Новини, актуални предавания и спорт” на Би Ти Ви медия груп. Той награди и коледарчетата на Момчиловци Константин Христов и Румен Куков, които дариха над 900 лв. за 7 семейства, останали без дом заради пожар точно преди Коледа.

Здравният министър Кирил Ананиев награди д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Велико Търново, които направиха успешна кампания за популяризиране на донорството. “Истински съм щастлив, че между достойните българи има две лекарки от Велико Търново. Днес поставяте една много важна тема – за

донорството - това е

даряване на живот

Когато един човек няма надежда, той може да я даде на много други хора. Трансплантациите и донорството дават на хиляди хора шанс за живот. Около 1200 души чакат своите спасители”, каза Кирил Ананиев.

Митко от село Вълчан дол със сестра си Лили сам гледа болните си родители. Съучениците му от с. Давидково събраха пари за обувки и така момчето отново ходи на училище. За това те бяха отличени от акад. Антон Дончев.

Писателят отличи и кметицата на с. Давидково Севда Чолакова, защото селото даде подслон на 20 души от Ихтиман, дошли в Родопите.

“Доброто и достойнството са гръбнакът, който държи главата ни изправена. Благодаря на тези добри хора”, каза им Антон Дончев.

За първи път в 16-годишната история “24 часа” си позволи да отличи свой журналист като достоен българин. Това е Бойка Атанасова - кореспондент на вестника в Гърция. Тя помогна на Иво Богданов, който излежа несправедлива присъда от 7 г. в затвора, да излезе на свобода.

Заедно с нея от името на предаването “Малки истории” на БНТ награда взе и Ирен Леви. Певецът Орлин Павлов награди Бойка и Ирен.

Димитър Бербатов взе отличие за създадената от него фондация. Вече 10 г. той подпомага младите хора да развиват своите дарби и им дава шанс да ги споделят със света.

Това специално отличие връчи главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. “Тази награда закъсня с 5 г. Защото Бербатов не иска да прави своята благотворителност публична. Димитър Бербатов подпомага талантливи деца абсолютно безкористно от десетилетие. Това е неговата кауза и той наистина е добър човек”, каза главният редактор на “24 часа”.

Илияна Захариева, директор

“Корпоративни комуникации” на “Мтел”:

Кристиян е доказателство,

че на всяка възраст

можеш да правиш добро

Илияна Захариева - директор “Корорпоративни комуникации” на “Мтел”, връчи отличие на 8-годишния Кристиян Иванов от Харманли. Той пръв хвана кръста в леденото хоро на Богоявление и веднага дари наградата си на онкоболно дете. Така помогна за лечението в чужбина на 6-годишния Ангел Гачев.

“За мен е чест и отговорност за пета поредна година да съм на тази сцена, защото от толкова години ние подкрепяме една от най-стойностните инициативи според нас в България. Да, сигурна съм, че има много такива като Кристиян и другите на тази сцена. Важното е, че голяма част от тях вече не са анонимни, служат като пример. Кристиян е доказателство, че възрастта не е пречка, напротив, всички може да се поучим от неговата постъпка. Поздравления за него, за родителите му, които са го възпитали така добре”, каза Захариева.

“Алианц България”:

Повече доблест

в нашия живот

Александър Проценко, председател на изпълнителния комитет на “Алианц България”, даде отличие на доброволците Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев, които спасиха 30 възрастни от пожар в с. Овча могила.

“За мен е изключителна чест. Тези достойни българи са показали кураж и са помогнали на хора в нужда. “Алианц” е социално отговорна институция и подкрепя стойностни инициативи, които са пример за подражание. Нека има повече добрина и доблест в нашия живот”, каза Проценко.

“Геотехмин”:

Вярваме

на доброто

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин”, връчи отличие на Николета Стоянова от Бургас, която помага на Антония Спасова, останала без крака.

“Николета, поздравявам ви за проявените човеколюбие и грижа. Пожелавам да запазите вашето голямо сърце. Вие сте пример за нас. “Достойните българи” е кауза, която “Геотехмин” ООД подкрепя с удоволствие, защото ние вярваме на доброто. Благодарим на организаторите за дългогодишните усилия да показват на българското общество прояви на безусловна помощ и подкрепа между нас. Благодаря!”, каза Хамерс.

Първа инвестиционна банка:

“Достойните българи”

- отлична традиция

Неделчо Неделчев, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Първа инвестиционна банка, връчи отличия на младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от град Септември. Те спасиха десет деца през лятото, изгубили се в гората над село Варвара, като ги пренесоха на гръб през бурна река.

“За мен е истинска чест и голяма радост да имам тази възможност днес да отлича тези двама млади хора. Геройството за мен е изборът на професията пожарникар, не само това, което са направили миналата година. Тъй като това е един осъзнат избор, който поставя живота и здравето на другите хора над собствения живот и здраве. Искам да поздравя всички хора, които са избрали тези достойни професии и помагат на всички в нужда. Също така да благодарим и на “24 часа” за тази отлична традиция, която вече 16 г. ни дава възможност да изразим нашата благодарност”, каза Неделчев.

Фондация “TRACE за хората”:

Да покажем благородната страна на България

Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация “TRACE за хората”, връчи отличие на израелския адвокат Моше Алони, който номинира православната ни църква за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 хиляди евреи от сигурна смърт по времето на Втората световна война.

“Благодаря и на целия израелски народ за това, че толкова много години те не се умориха също да казват благодаря. Не се умориха да разказват историята и през българската нишка. Нека ние се поучим от тях и нека бъдем малко по-ангажирани към темата България. Нека правим каквото можем, за да покажем нашата хубава страна откъм благородната и добрата ѝ страна”, каза Десислава Любенова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.