Прокуратурата протестира срещу връщането за доразследване на потопа в Аспарухово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771489 www.24chasa.bg
Трагедията от 19 юни 2014 г. отне 13 човешки живота, а много варненци останаха без покрив. Снимка Архив

Варненската окръжна прокуратура внесе протест срещу решението на Варненския окръжен съд, с което бе отменено постановлението й за прекратяване на производството за наводнението в кв. „Аспарухово“.

Трагедията от 19 юни 2014 г. отне 13 човешки живота, а много варненци останаха без покрив. Досъдебното производство бе образувано за "причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност /член 123, ал. 1 от НК/". Държавното обвинение обаче прекрати изцяло предварителното производство с мотива, че няма на лице престъпно деяние, тъй като става въпрос за природна стихия. Преди 10 дни съдът върна делото за ново разследване, след като откри допуснати процесуални нарушения. Според наблюдаащия прокурор обаче, това е неправилно, незаконосъобразно и немотивирано.

В определението се сочи, че прокуратурата е допуснала частично селектирано кредитиране на части от отделните експертни заключения по делото и за това е следвало да се назначи допълнителна или повторна експертиза. Прокуратурата обаче смята, че се е аргументирала при прекратяване на производството за наводнението. Не е съгласна с извода на съда, в който се казва, че прокурорът е следвало да назначи допълнителна или повторна експертиза. След като са били констатирани отделни противоречия в експертизите и са били преценени по-тесните специални знания на вещите лица, е била назначена на 27 юли 2016 г. ситуационна експертиза, изготвена от експерти с безспорна национална компетентност, които са участвали и по делото за наводнението в град Мизия. Тя по същество е комплексна.

Шест са пунктовете, по които Окръжната прокуратура е посочила несъгласието си със съдебния акт. Не на последно място е и това, че в определението липсват мотиви за отмяната на прокурорското постановление. Съдът е следвало да даде задължителни указания при връщане на делото на прокурора за правилното прилагане на материалния и процесуалния закон. В протеста си Окръжна прокуратура е припомнила, че наследниците на загиналите 13 души в наводнението, както и техните повереници не са направили възражения за нарушени процесуални права, не са искали извършване на допълнителни процесуално-следствени действия при предявяване на материалите, за да е вярно твърдението на съда, че са им били накърнени правата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на