Северозападът внесе отлични специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772729 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Северозападът внесе отвън доказани специалисти, трудят се като пчелички, похвалиха се работодателите им.

Голям пробив на пазара на труда са двама спецове -„Техник – механик, роботостроене” – от Русия - с единно разрешение за работа.

И машинен оператор за рафиниране на метал от Украйна се труди в едно от промишлените предприятия в Монтана. Заплатите им са над 1000 лева, разкриха запознати.

През 2017 г. в района, обслужван от Бюрото по труда в Монтана са наети 13 чужденци, граждани на държави извън Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария.

Чужди професионални спортисти подсилват спорта – двама от Сърбия, двама от Черна гора, двама от Русия и един от САЩ – с единно разрешение за работа. Те са ненадминати по хъс, качества и издържливост, коментират треньорите им.

Ресторантьори, които държат на факта, че местните си падат по сръбското гурме с пикантна скара са наели четирима майстор- готвачи. Те приготвят специалитети с балкански привкус за местното население с разрешения за сезонна заетост до 90 дни.

За периода от началото на 2018 г. до настоящия момент в района, обслужван от Бюрото по труда в Монтана има валидни четири разрешения на Агенция по заетостта за упражняване на висококвалифицирана заетост на граждани на трети държави във връзка с издаване на „Синя карта на ЕС”. Длъжностите са машинни инженери и инженер-химици. Чужденците са трима граждани от Украйна и един от Русия.

„Вносът на специалисти отвън е свежа струя за развитието на икономиката. Вече е тежест проблема с некачествената работна ръка в Северозапада. Глад има за кадри в металообработването, търсят се и шофьори, шивачки, лекари и др.“, коментират експертите по пазара на труда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,