Северозападът внесе отлични специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772729 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Северозападът внесе отвън доказани специалисти, трудят се като пчелички, похвалиха се работодателите им.

Голям пробив на пазара на труда са двама спецове -„Техник – механик, роботостроене” – от Русия - с единно разрешение за работа.

И машинен оператор за рафиниране на метал от Украйна се труди в едно от промишлените предприятия в Монтана. Заплатите им са над 1000 лева, разкриха запознати.

През 2017 г. в района, обслужван от Бюрото по труда в Монтана са наети 13 чужденци, граждани на държави извън Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария.

Чужди професионални спортисти подсилват спорта – двама от Сърбия, двама от Черна гора, двама от Русия и един от САЩ – с единно разрешение за работа. Те са ненадминати по хъс, качества и издържливост, коментират треньорите им.

Ресторантьори, които държат на факта, че местните си падат по сръбското гурме с пикантна скара са наели четирима майстор- готвачи. Те приготвят специалитети с балкански привкус за местното население с разрешения за сезонна заетост до 90 дни.

За периода от началото на 2018 г. до настоящия момент в района, обслужван от Бюрото по труда в Монтана има валидни четири разрешения на Агенция по заетостта за упражняване на висококвалифицирана заетост на граждани на трети държави във връзка с издаване на „Синя карта на ЕС”. Длъжностите са машинни инженери и инженер-химици. Чужденците са трима граждани от Украйна и един от Русия.

„Вносът на специалисти отвън е свежа струя за развитието на икономиката. Вече е тежест проблема с некачествената работна ръка в Северозапада. Глад има за кадри в металообработването, търсят се и шофьори, шивачки, лекари и др.“, коментират експертите по пазара на труда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

10 хиляди евро на месец ще бъде заплатата на новия старши треньор на "Левски" Георги Дерменджиев. Това научи "България Днес" от свои източници. Парите са двойно по-малко в сравнение със сумата, под която се подписваше напусналият сръбски наставник Славиша Стоянович. Той и "сините" се разделиха по взаимно съгласие след разговор с новия

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.

Една от най-известните футболни половинки в България - Весела Тотева, влезе в кухнята. Не, тя не се е записала за участие в някое от многобройните готварски риалити предавания. Заедно със съпруга й - бившият капитан и треньор на "Левски" Елин Топузаков, откриха заведение в София. То е италиански тип и се намира в близост до дома на звездната