Чешкият милиардер Петр Келнер купува и "Теленор" след Нова телевизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772880 www.24chasa.bg

Очаква се трансакцията да бъде финализирана през септември

Чешкият милиардер Петр Келнер купува и "Теленор" след Нова телевизия. За сделката бе официално съобщено от "Теленор" днес. 

Освен българският бизнес, са продадени и активите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на купувача PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони).

Договорената цена отговаря на съотношение между стойността на предприятията и приходите им преди данъци от 6,4 пъти, на базата на резултатите за 2017 г. Двете страни са се споразумеку за разсрочено плащане на част от цената, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.

След одобрение от регулаторите, трансакцията може да бъде финализирана. Очаква се това да стане през септември тази година. 

Тя включва изцяло притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. През 2017 г. компаниите на "Теленор" в ЦИЕ са донесли на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Теленор Груп.

Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления на компаниите достигат 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от общите на групата. Те имат общо над 9 милиона клиенти и около 3 500 служители.

Петр Келнер е определян от Forbes като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със състояние от 16 млрд. долара. Групата му PPF Group е най-голямата частна инвестиционна в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от "Телефоника", а през 2018 г. -"Нова Броудкастинг Груп" в България.

"С тази трансакция, PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group Ладислав Бартоничек.

„Теленор България ще продължи да бъде пример за компания с отлични резултати, ясни и ориентирани към потребителите продукти и услуги, обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно търговско поведение. PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Теленор Груп в ЦИЕ са ключови за тяхното постигане. Бих искал да подчертая, че тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега“, казва главният изпълнителен директор на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След уморителни репетиции фокусникът и актьор Ненчо Илчев се прибира към дома, видя зоркото око на "България Днес". Артистът е забелязан на столичната улица "Г.С. Раковски", където, дегизиран със слънчеви очила, преминава лежерно около минувачите. Въпреки че е навън, Илчев има отлични маниери и дори когато кашля, слага ръка пред лицето си. Браво

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Бившият вече капитан на "Левски" Живко Миланов се отдаде на планински туризъм. Той започна походи из планините по препоръка на лекарите, които му откриха заболяване, свързано с белия дроб. Именно това бе и причината Жиката на окачи официално бутонките. Той не е спрял да бъде активен и тези дни обикаля из върховете на Пирин