ТУ - Варна е част от национален Център за върхови постижения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772987 www.24chasa.bg

Ректорът на Технически университет – Варна, проф. дн инж. Росен Василев, подписа договор, по силата на който висшето училище е партньор по проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии".

Това е един от трите одобрени проекта за изграждане на национални центърове за върхови постижения по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Националният център по мехатроника и чисти технологии ще има водещи за страната функции в тази научната област. Целта на проекта е да подпомогне повишаването на нивото и пазарната ориентация на научно-изследователските дейности на водещи научни организации в България и да подобри капацитета за реализиране на върхови постижения в областта на научните изследвания .

Проектът предвижда Центърът да се фокусира в области като виртуално инженерство и дигитални производства, био-мехатроника, микро-/нано инженеринг за мехатронни технологии, елементи и системи, вибрационни и акустични мехатронни технологии, транспортен инженеринг и реинженеринг, оптични мехатронни технологии, компоненти на интелигентни системи за мехатронни устройства, технологии за чиста и безопасна енергия, зелени технологии, адитивни технологии, функционални покрития и нови материали, роботизирани системи и мехатронни технологии, моделиране и прогнозиране на процеси и свойства на материали.

В страната ще бъдат изградени модерни и конкурентни научни комплекси на най-високо ниво, оборудвани с уникална апаратура. Те ще предоставят възможности за провеждане на научни изследвания в съответствие с най-добрите световни стандарти и практики.

В Технически университет - Варна ще бъдат изградени две нови лаборатории в областта на транспортния инженеринг – енергийноефективен електрически транспорт и роботизирани системи – морска роботика.

За работа в Центъра за върхови постижения е сформиран научен екип от специалисти. За участниците това е уникален шанс да повишат още квалификацията си, да специализират в международни институти и да подобрят качеството и количеството на получаваните резултати в зависимост от възможностите на изградената инфраструктура. Те ще развият нови умения в изследователско сътрудничество, интеграция и комуникации с бизнеса.

Проектът предвижда изпълнение на съвременен дългосрочен научен план в областта, съобразен и с нуждите на българската индустрия. Бизнесът ще има шанс за получаване на резултати, интерпретирани на високо научно ниво, за свои материали, образци и технологии.

Младите учени и докторанти ще надграждат своето образование и познания в съответните области.

Освен да поддържа висококвалифициран научен състав, цели и изграждане на научна инфраструктура и създаване на условия за ефективен трансфер на технологии.

Центърът ще осигури всички необходими условия за устойчиво използване на новоизградената инфраструктура и след приключване на проекта. Ще се контактува активно с български и чужди фирми за трансфер на иновациите или цялостни технологични решения.

Това е най-скъпият от трите одобрени проекта за центрове за върхови постижения, оценен на близо 69 млн. лв. Периодът за неговото изпълнение е 2018 - 2023 година, а в консорциума по проекта влизат 17 научноизследователски и академични организации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,