ТУ - Варна е част от национален Център за върхови постижения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772987 www.24chasa.bg

Ректорът на Технически университет – Варна, проф. дн инж. Росен Василев, подписа договор, по силата на който висшето училище е партньор по проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии".

Това е един от трите одобрени проекта за изграждане на национални центърове за върхови постижения по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Националният център по мехатроника и чисти технологии ще има водещи за страната функции в тази научната област. Целта на проекта е да подпомогне повишаването на нивото и пазарната ориентация на научно-изследователските дейности на водещи научни организации в България и да подобри капацитета за реализиране на върхови постижения в областта на научните изследвания .

Проектът предвижда Центърът да се фокусира в области като виртуално инженерство и дигитални производства, био-мехатроника, микро-/нано инженеринг за мехатронни технологии, елементи и системи, вибрационни и акустични мехатронни технологии, транспортен инженеринг и реинженеринг, оптични мехатронни технологии, компоненти на интелигентни системи за мехатронни устройства, технологии за чиста и безопасна енергия, зелени технологии, адитивни технологии, функционални покрития и нови материали, роботизирани системи и мехатронни технологии, моделиране и прогнозиране на процеси и свойства на материали.

В страната ще бъдат изградени модерни и конкурентни научни комплекси на най-високо ниво, оборудвани с уникална апаратура. Те ще предоставят възможности за провеждане на научни изследвания в съответствие с най-добрите световни стандарти и практики.

В Технически университет - Варна ще бъдат изградени две нови лаборатории в областта на транспортния инженеринг – енергийноефективен електрически транспорт и роботизирани системи – морска роботика.

За работа в Центъра за върхови постижения е сформиран научен екип от специалисти. За участниците това е уникален шанс да повишат още квалификацията си, да специализират в международни институти и да подобрят качеството и количеството на получаваните резултати в зависимост от възможностите на изградената инфраструктура. Те ще развият нови умения в изследователско сътрудничество, интеграция и комуникации с бизнеса.

Проектът предвижда изпълнение на съвременен дългосрочен научен план в областта, съобразен и с нуждите на българската индустрия. Бизнесът ще има шанс за получаване на резултати, интерпретирани на високо научно ниво, за свои материали, образци и технологии.

Младите учени и докторанти ще надграждат своето образование и познания в съответните области.

Освен да поддържа висококвалифициран научен състав, цели и изграждане на научна инфраструктура и създаване на условия за ефективен трансфер на технологии.

Центърът ще осигури всички необходими условия за устойчиво използване на новоизградената инфраструктура и след приключване на проекта. Ще се контактува активно с български и чужди фирми за трансфер на иновациите или цялостни технологични решения.

Това е най-скъпият от трите одобрени проекта за центрове за върхови постижения, оценен на близо 69 млн. лв. Периодът за неговото изпълнение е 2018 - 2023 година, а в консорциума по проекта влизат 17 научноизследователски и академични организации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,