6,5 млрд. лв. повече приходи в бюджета за 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6774477 www.24chasa.bg

Най-много пари идват от ДДС и акцизи

С 6,5 млрд. лв. са се увеличили постъпленията в бюджета през периода 2015-2017 г. Това показва докладът за изпълнението на стратегията за повишаване на събираемостта, приет от правителството вчера.

През 2017 спрямо 2016 г. те са нараснали с 10% до 29,58 млрд. лв. От тях 21,22 млрд. лв. са от данъчни постъпления, а останалите - приходи на общественото осигуряване.

20,29 млрд. лв. са данъчните постъпления само за 2017 г., което е 105% изпълнение спрямо разчетите. 20% е делът на данъчните постъпления към БВП. Преките данъци са 5,6 млрд. лв., които са се увеличили с 12% на годишна база. Косвените данъци са 14,5 млрд. лв., те са нараснали със 7%. Постъпленията от други данъци са в размер на 135 млн. лв.

Най-големият източник на постъпления от данъците са приходите от ДДС, които се повишават с 28% (2 млрд. лв.) за целия период. За 2017 г. те са 9,3 млрд. Това се дължи на въвеждането на механизъм за обратно начисляване на ДДС, фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, контрола върху доставките и движението на течни горива и повишаването на акцизната ставка на цигарите.

Постъпленията от акцизи от внос, вътрешно производство и внесени от ЕС стоки нарастват с 945 млн. лв., или 23%. За миналата година постъпленията са 5 млрд. лв. Най-голям принос за това имат тютюневите изделия и горивата. Една от причините е включването на бензина и дизела в списъка със стоките с висок фискален риск през 2017 г.

Приходите от данъци върху доходи на физически лица се повишават с 28,5%, или 740 млн. лв., като за 2017 г. те са 3,3 млрд. лв. 80% от тях са доходите от трудови взаимоотношения. Това се дължи на увеличението на минималната заплата с общо 35%,вдигането на нивото на заетостта с 6,5 процентни пункта и на средната месечна заплата с 4,6 процентни пункта.

Приходите от корпоративни данъци се увеличават с 37%, или 629 млн. лв. за трите години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.