6,5 млрд. лв. повече приходи в бюджета за 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6774477 www.24chasa.bg

Най-много пари идват от ДДС и акцизи

С 6,5 млрд. лв. са се увеличили постъпленията в бюджета през периода 2015-2017 г. Това показва докладът за изпълнението на стратегията за повишаване на събираемостта, приет от правителството вчера.

През 2017 спрямо 2016 г. те са нараснали с 10% до 29,58 млрд. лв. От тях 21,22 млрд. лв. са от данъчни постъпления, а останалите - приходи на общественото осигуряване.

20,29 млрд. лв. са данъчните постъпления само за 2017 г., което е 105% изпълнение спрямо разчетите. 20% е делът на данъчните постъпления към БВП. Преките данъци са 5,6 млрд. лв., които са се увеличили с 12% на годишна база. Косвените данъци са 14,5 млрд. лв., те са нараснали със 7%. Постъпленията от други данъци са в размер на 135 млн. лв.

Най-големият източник на постъпления от данъците са приходите от ДДС, които се повишават с 28% (2 млрд. лв.) за целия период. За 2017 г. те са 9,3 млрд. Това се дължи на въвеждането на механизъм за обратно начисляване на ДДС, фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, контрола върху доставките и движението на течни горива и повишаването на акцизната ставка на цигарите.

Постъпленията от акцизи от внос, вътрешно производство и внесени от ЕС стоки нарастват с 945 млн. лв., или 23%. За миналата година постъпленията са 5 млрд. лв. Най-голям принос за това имат тютюневите изделия и горивата. Една от причините е включването на бензина и дизела в списъка със стоките с висок фискален риск през 2017 г.

Приходите от данъци върху доходи на физически лица се повишават с 28,5%, или 740 млн. лв., като за 2017 г. те са 3,3 млрд. лв. 80% от тях са доходите от трудови взаимоотношения. Това се дължи на увеличението на минималната заплата с общо 35%,вдигането на нивото на заетостта с 6,5 процентни пункта и на средната месечна заплата с 4,6 процентни пункта.

Приходите от корпоративни данъци се увеличават с 37%, или 629 млн. лв. за трите години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,