6,5 млрд. лв. повече приходи в бюджета за 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6774477 www.24chasa.bg

Най-много пари идват от ДДС и акцизи

С 6,5 млрд. лв. са се увеличили постъпленията в бюджета през периода 2015-2017 г. Това показва докладът за изпълнението на стратегията за повишаване на събираемостта, приет от правителството вчера.

През 2017 спрямо 2016 г. те са нараснали с 10% до 29,58 млрд. лв. От тях 21,22 млрд. лв. са от данъчни постъпления, а останалите - приходи на общественото осигуряване.

20,29 млрд. лв. са данъчните постъпления само за 2017 г., което е 105% изпълнение спрямо разчетите. 20% е делът на данъчните постъпления към БВП. Преките данъци са 5,6 млрд. лв., които са се увеличили с 12% на годишна база. Косвените данъци са 14,5 млрд. лв., те са нараснали със 7%. Постъпленията от други данъци са в размер на 135 млн. лв.

Най-големият източник на постъпления от данъците са приходите от ДДС, които се повишават с 28% (2 млрд. лв.) за целия период. За 2017 г. те са 9,3 млрд. Това се дължи на въвеждането на механизъм за обратно начисляване на ДДС, фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, контрола върху доставките и движението на течни горива и повишаването на акцизната ставка на цигарите.

Постъпленията от акцизи от внос, вътрешно производство и внесени от ЕС стоки нарастват с 945 млн. лв., или 23%. За миналата година постъпленията са 5 млрд. лв. Най-голям принос за това имат тютюневите изделия и горивата. Една от причините е включването на бензина и дизела в списъка със стоките с висок фискален риск през 2017 г.

Приходите от данъци върху доходи на физически лица се повишават с 28,5%, или 740 млн. лв., като за 2017 г. те са 3,3 млрд. лв. 80% от тях са доходите от трудови взаимоотношения. Това се дължи на увеличението на минималната заплата с общо 35%,вдигането на нивото на заетостта с 6,5 процентни пункта и на средната месечна заплата с 4,6 процентни пункта.

Приходите от корпоративни данъци се увеличават с 37%, или 629 млн. лв. за трите години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Омерзен съм! Това коментира пред "България Днес" Свилен Максимов, бившият съпруг на убитата русенска журналистка Виктория Маринова, по повод разкритията на разследващите за бруталните гаври на душманина й. Вчера стана ясно, че обвинителният акт срещу 21-годишния Северин Красимиров е внесен в съда. Той ще се изправи пред Темида по 3 обвинения -

Бившият футболист на "Арсенал" и "Ливърпул" Джърмейн Пенант се раздели окончателно със съпругата си Алис Гудуин. Новината за краха на брака им разкри самият той. Спортистът и моделката така и не успяха да поправят пукнатините във връзката им след неговото участие във "ВИП брадър". Там Пенант имаше горещ флирт с една от съквартирантките си.

Пореден пример на нагло паркиране засне столичанин, който сигнализира за това в социалните мрежи. Този път шофьорът на скъп немски автомобил се беше настанил върху разделително островче в близост до оживено кръстовище в