БАН присъди почетното звание "Доктор хонорис кауза" на проф. Ерик Вердин, изследващ процесите на стареенето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6776262 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Българската академия на науките присъди почетното звание "Доктор хонорис кауза" на проф. Ерик Вердин, президент на Бък институт за изследване на стареенето в САЩ. Званието се присъжда за изключителните му научни постижения в областта на биомедицината, съобщи пресцентърът на БАН.

За мен е изключителна чест и отговорност да получа това звание, е казал проф. Вердин и е допълнил, че се надява сътрудничеството между Българската академия на науките и Бък институт да се задълбочи.

След церемонията в Големия салон на БАН проф. Ерик Вердин е изнесъл академична лекция за връзката между храненето и процесите на стареене в човешкия организъм. Той е представил последните изследвания на учените от Бък институт за факторите, които оказват влияние върху продължителността на живота.

Основна цел на американските изследователи е да увеличат броя на годините, в които човешкият организъм да остане незасегнат от болести - като сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар, някои видове рак, Алцхаймер и Паркинсон, артрит, диабет, е обяснил проф. Вердин. Според него задълбочените изследвания на процесите на стареенето ще доведат до новости в медицината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.