След Варна: Европа и Ердоган вече ще си говорят без обиди (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6782761 www.24chasa.bg
Борисов, Туск, Ердоган и Юнкер се хванаха за ръце в края на пресконференцията във Варна. СНИМКИ: Ройтерс

Най-големият успех е, че споразумението за бежанците продължава и границите на България и ЕС ще са сигурни, обясни Бойко Борисов

Да бъде подновен активният диалог между ЕС и Турция по всички въпроси. Това е главният резултат от лидерската среща ЕС-Турция, която се проведе в понеделник вечерта във Варна, стана ясно от изявленията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турския президент Реджеп Ердоган.

Няма да има вече и обиди, каквито бяха чути и от двете страни в последните две години, гарантираха те.

Не е постигнат компромис обаче по нито един конкретен проблем, тези разговори тепърва ще продължат, призна Туск. Това обаче не попречи Юнкер и Ердоган да завършат изявленита си след срещата със шеги за засилената охрана по трасето от летището до двореца „Евксиноград“. Разговорът на вечерята също преминал с шеги и спомени как Ердоган и Туск си били дузпи едно време, разказа българския министър-председател Бойко Борисов.

България ще опита да организира още една лидерска среща ЕС-Турция в рамките на своето председателство като целта е да е през юни, съобщи той.

Най-големият успех на диалога във Варна е, че споразумението за бежанците ще се спазва и границите са осигурени – българската и шенгенската външна граница на ЕС, заяви Борисов.

Ердоган пък подчерта, че бежанците от Сирия и Ирак на територията на Турция са веме 4 млн. души. До момента от обещаните 3 млрд. евро са платени само 1,8 млрд. евро подчерта турският президент. „При хуманитарна криза не може да се прилагат безкрайни бюрократични механизми“, заяви още Ердоган. И обвърза спазването на споразумението за бежанците с либерализацията на визовия режим за турски граждани.

Средствата от ЕС се отпускат за конкретни проекти и когато бяха представени проекти бяха дадени тези 1,8 млрд. евро. Споразумението ще бъде спазено напълно и ЕС ще изпълни своите ангажименти, отвърна му обаче председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Стана ясно, че ЕС ще изплати напълно обещаните като първи транш 3 млрд. евро и ще плати и следващите 3 млрд.

И той и Туск подчертаха, че Турция трябва да започне да спазва човешките права и да се придържа към международното законодателство както по отношение на Кипър и Гърция, така и при операциите си в Африн, Сирия. Гледната точка на Ердоган обаче се оказа съвсем различна – Северен Кипър трябва да участва в разработването на нефтените находища край острова наравно с Кипър, ЕС не бива да застава на страната само на своите членове, в Сирия Турция се бори с терористи, които са въоръжавани от нейните стратегически партньори, заяви Ердоган.

На вечерята, както и на двустранните срещи не бяха спестени никакви теми, гарантира българският премиер Бойко Борисов. Той поискал от Ердоган да бъдат освободени двамата гръцки войници, които бяха задържани на турска територия в началото на март и обвинени в шпионаж. Ердоган би отвърна, че Турция има независима съдебна система, разказа Борисов. Юнкер обаче заяви, че би искал да види двамата войници върнати в домовете им до православния Великден, който се пада следващата неделя, 8 април.

Само спазването на човешките права и демократичните принципи и уважението на международното право ще доведат до присъединяването на Турция към ЕС, заяви пък Доналд Туск. Преди това Ердоган бе обяснил, че страната му от 1963 г. е все кандидатка за присъединяване и не помръдва от този статут.

Борисов е поставил пред Ердоган и въпросите за обезщетенията на прогонените тракийски българи, разказа още българският премиер. Поискал и да няма намеса от страна на Турция в българските избори, както в началото на деня му заръча президентът Румен Радев. „Поставил съм абсолютно всички искания, но и Турция има претенции към нас“, заяви премиерът.

В отговор на неговите претенции Ердоган поискал да се постигнат споразумения и за пенсиите на българските изселници в Турция, обезщетения за имотите на прогонените при Възродителния процес, за управление на водите и изграждане на язовири на българските реки и пр. Тези въпроси щели да бъдат обсъдени от комисия, създадена от външните министри Екатерина Захариева и Мевлют Чавушоглу и евентуално на предстоящата среща през юни да бъде постигната договореност, обясни Борисов.

През юли ще бъде открита и двупосочната газова връзка между Турция и България и природния газ ще потече през нея, а през 2020 г. ще стигне и до Европа, заяви още Жан-Клод Юнкер.

И Ердоган, и Туск и Юнкер подчертаха в изказванията си, че Турция и ЕС са стратегически партньори.

Борисов посреща Юнкер в Евксиноград

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От концерта в зала О2 в Лондон Подкрепям тези жени в борбата за децата им, обяви Дългия , снимки: Юлиан САВЧЕВ Милион лева ще дадат Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" на децата с увреждания след концерта си в музикалния гигант - зала „О2 арена“, в Лондон на 9 юни. Концертът ще се казва "Системата ги убива", а шоуменът ще излезе със същата тениска,

Продуцентът Андрей Арнаудов стана горд татко на момче. Неговата съпруга Емануела го дари със син, който се е родил с перфектни мерки - 3,450 кг и е висок 51 см. Андрей все още не знае кога ще ги изписват. "Кръстих го на баща ми Васил, той много щеше да се радва", сподели Андрей, чийто татко бе видният български хоров диригент Васил Арнаудов.

Уникален дует заформиха фолклегендата Софи Маринова и бившият български национал по футбол Благой Георгиев. Джизъса и ромската кралица се засякоха по време на абитуриентски купон в столичен хотел. Естествено, Благо веднага стана център на внимание и бе поканен от Софи да пеят заедно на микрофона. "За нашата икона Благо Георгиев", афишира Софи.