След Варна: Европа и Ердоган вече ще си говорят без обиди (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6782761 www.24chasa.bg
Борисов, Туск, Ердоган и Юнкер се хванаха за ръце в края на пресконференцията във Варна. СНИМКИ: Ройтерс

Най-големият успех е, че споразумението за бежанците продължава и границите на България и ЕС ще са сигурни, обясни Бойко Борисов

Да бъде подновен активният диалог между ЕС и Турция по всички въпроси. Това е главният резултат от лидерската среща ЕС-Турция, която се проведе в понеделник вечерта във Варна, стана ясно от изявленията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турския президент Реджеп Ердоган.

Няма да има вече и обиди, каквито бяха чути и от двете страни в последните две години, гарантираха те.

Не е постигнат компромис обаче по нито един конкретен проблем, тези разговори тепърва ще продължат, призна Туск. Това обаче не попречи Юнкер и Ердоган да завършат изявленита си след срещата със шеги за засилената охрана по трасето от летището до двореца „Евксиноград“. Разговорът на вечерята също преминал с шеги и спомени как Ердоган и Туск си били дузпи едно време, разказа българския министър-председател Бойко Борисов.

България ще опита да организира още една лидерска среща ЕС-Турция в рамките на своето председателство като целта е да е през юни, съобщи той.

Най-големият успех на диалога във Варна е, че споразумението за бежанците ще се спазва и границите са осигурени – българската и шенгенската външна граница на ЕС, заяви Борисов.

Ердоган пък подчерта, че бежанците от Сирия и Ирак на територията на Турция са веме 4 млн. души. До момента от обещаните 3 млрд. евро са платени само 1,8 млрд. евро подчерта турският президент. „При хуманитарна криза не може да се прилагат безкрайни бюрократични механизми“, заяви още Ердоган. И обвърза спазването на споразумението за бежанците с либерализацията на визовия режим за турски граждани.

Средствата от ЕС се отпускат за конкретни проекти и когато бяха представени проекти бяха дадени тези 1,8 млрд. евро. Споразумението ще бъде спазено напълно и ЕС ще изпълни своите ангажименти, отвърна му обаче председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Стана ясно, че ЕС ще изплати напълно обещаните като първи транш 3 млрд. евро и ще плати и следващите 3 млрд.

И той и Туск подчертаха, че Турция трябва да започне да спазва човешките права и да се придържа към международното законодателство както по отношение на Кипър и Гърция, така и при операциите си в Африн, Сирия. Гледната точка на Ердоган обаче се оказа съвсем различна – Северен Кипър трябва да участва в разработването на нефтените находища край острова наравно с Кипър, ЕС не бива да застава на страната само на своите членове, в Сирия Турция се бори с терористи, които са въоръжавани от нейните стратегически партньори, заяви Ердоган.

На вечерята, както и на двустранните срещи не бяха спестени никакви теми, гарантира българският премиер Бойко Борисов. Той поискал от Ердоган да бъдат освободени двамата гръцки войници, които бяха задържани на турска територия в началото на март и обвинени в шпионаж. Ердоган би отвърна, че Турция има независима съдебна система, разказа Борисов. Юнкер обаче заяви, че би искал да види двамата войници върнати в домовете им до православния Великден, който се пада следващата неделя, 8 април.

Само спазването на човешките права и демократичните принципи и уважението на международното право ще доведат до присъединяването на Турция към ЕС, заяви пък Доналд Туск. Преди това Ердоган бе обяснил, че страната му от 1963 г. е все кандидатка за присъединяване и не помръдва от този статут.

Борисов е поставил пред Ердоган и въпросите за обезщетенията на прогонените тракийски българи, разказа още българският премиер. Поискал и да няма намеса от страна на Турция в българските избори, както в началото на деня му заръча президентът Румен Радев. „Поставил съм абсолютно всички искания, но и Турция има претенции към нас“, заяви премиерът.

В отговор на неговите претенции Ердоган поискал да се постигнат споразумения и за пенсиите на българските изселници в Турция, обезщетения за имотите на прогонените при Възродителния процес, за управление на водите и изграждане на язовири на българските реки и пр. Тези въпроси щели да бъдат обсъдени от комисия, създадена от външните министри Екатерина Захариева и Мевлют Чавушоглу и евентуално на предстоящата среща през юни да бъде постигната договореност, обясни Борисов.

През юли ще бъде открита и двупосочната газова връзка между Турция и България и природния газ ще потече през нея, а през 2020 г. ще стигне и до Европа, заяви още Жан-Клод Юнкер.

И Ердоган, и Туск и Юнкер подчертаха в изказванията си, че Турция и ЕС са стратегически партньори.

Борисов посреща Юнкер в Евксиноград
Борисов посреща Юнкер в Евксиноград