Мая Манолова: Близо 35 000 са се обърнали за помощ към мен през 2017 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6789497 www.24chasa.bg
Мая Манолова СНИМКА: "24 часа", Архив

Жалбите, свързани със свръхзадължеността на българите, са се увеличили през 2017 г. и те са 1 752, съобщи омбудсманът Мая Манолова на брифинг в парламента.

Все по-трудно гражданите плащат сметките си към банки, към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, включително и битовите си сметки, коментира тя.

Омбудсманът Мая Манолова внесе днес в Народното събрание Годишния доклад на институцията за 2017-та година. По думите й докладът е близо 400 страници, предава БТА.

През 2017 г. 34 908 души са се обърнали за помощ и съдействие към институцията. 22 369 са приети и консултирани в приемната на омбудсмана. Броят на жалбите спрямо 2016 г. е нараснал с 20 процента и те са 12 635, отчете Мая Манолова. "Вече сме в ситуация, в която се състезаваме сами със себе си", коментира тя, отбелязвайки, че 2016-та също е била година на засилена работа.

През миналата година 12 539 жалби са приключени и са отправени над 1 800 препоръки до различни институции, като всяка втора препоръка на омбудсмана е изпълнена, посочи Манолова. Преобладават жалбите срещу монополните дружества срещу ВиК, ЕРП-та, топлофикации, газоснабдителни дружества /3060 жалби/, следващите по брой са свързани със защита на социални права на гражданите, неплатени заплати, случаи на трудова експлоатация, проблеми с пенсионирането, социална подкрепа. На трето място са жалбите, свързани с изпълнителното производство, които намаляват след успешната ни законодателна намеса през миналата година срещу частните съдебни изпълнители и техните свръхправомощия, отбеляза Манолова.

През 2017 г. от институцията на омбудсмана са били в 97 населени места по конкретни проблеми на граждани. Имаме десет законодателни инициативи, завършили с решения, предприети от българския парламент, отчете още Манолова.

Следващата голяма цел пред институцията е да бъдат подготвени и приети по възможност до края на годината законови правила, които да подкрепят хората, които изнемогват под бремето на дългова криза чрез приемането на закон за частния фалит, коментира омбудсманът. Като друго предизвикателство тя посочи работата по законови предложения, които ограничават свръхпривилегиите на банките особено в съдебна фаза.

От институцията на омбудсмана са подготвили писма до парламентарните групи с молба да се включат в кампанията "Великден за всеки". До момента един единствен депутат е направил дарение, посочи Манолова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона