Тайният близнак на Ленин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791807 www.24chasa.bg

Една от най-критите тайни в историята на СССР, а и на Русия, като че ли предстои да бъде разкрита.

А тя е, че вождът на световния пролетариат, човекът, който разпали, вдъхнови и осъществи социалистическата революция, Владимир Илич Ленин, е имал брат близнак, който го е надживял с цели 33 години. Той се казва Сергей Илич Улянов.

За първи път за това написа във фейсбук художникът Ринат Волигамси от Уфа. Това му навлече определени неприятности от службите, но в крайна сметка той успя да публикува серия архивни снимки, които доказват находката.

Интересното е, че неофициално е направено всичко възможно тази сензационна новина да не стигне до широката публика. Всъщност единственото място, където могат да бъдат видяни снимките на Сергей Илич Улянов, е личният сайт на Ринат Воликамси. Всеки опит информация или снимки да бъдат качени на официален ресурс - Уикипедия или нещо подобно, приключва до минути с изтриване на информацията.

За съществуването на близнака на Ленин по време на СССР знаеха само много високопоставени партийци и избрани историци, за които беше гарантирано, че няма да проговорят.

След смъртта на Ленин през януари 1924 г. наследникът му Йосиф Сталин прави всичко възможно брат му да бъде абсолютно неглижиран, а след това и буквално изтрит от историята.

Факт е, че братята Улянови се различават изключително много както по възгледи, така и по характер. Но това не пречи Сергей да бъде смятан за пълноправен член на семейството, майка му и баща му го обичат и даже го глезят доста повече от бъдещия вожд на световната революция. Сергей много обича животните и сравнително скоро след дипломирането си става вегетарианец.

Сергей не споделя революционните мераци на своите роднини, особено на Владимир и още на 16 години напуска семейството. Мести се в Уфимската губерния, където набързо се жени за една от местните красавици - Зухра. На сватбата му не идват нито родителите, нито близнакът му Владимир, като се оправдават, че там в момента върлува епидемия от тиф.

За разлика от Ленин Сергей се вълнува много от религията. Дълго време той се обявява за езичник и дори се опитва да привлече брат си към идеята, но несполучливо. Към 30-ата си година Сергей Илич вече натрупва нелош капитал от търговия с восък. Тъй като живее в място, където преобладават мюсюлмани, той спазва техните закони и си взема три жени от селото, в което живее. Понеже е доста богат, те са сред най-красивите невести там.

Но Сергей не забравя семейството си и особено брата си близнак, към когото питае особени чувства. След първата руска революция от 1905 г. той дори го снабдява със средства, без които Ленин едва ли би успял да върши революционната си дейност. Съпругата на Владимир Илич - Надежда Константиновна Крупская, пише в своите мемоари, че той се е вслушвал в съветите на брат си, макар и не винаги да ги е въплъщавал в живота, защото противоречали на каноните на историческия материализъм - все пак Сергей Улянов си е бил един търговец, за когото частната собственост е била свещена.

Макар и рядко, поразителната прилика между близнаците Улянови създавала и комични ситуации. Най-известната е когато Сергей Илич отишъл в едно фотостудио да се снима за пропуск за Кремъл. Впоследствие снимката е била използвана и за пропуск на Ленин, като той в момента се намира в музея на революционното движение в Москва.

След победата на Октомврийската революция Сергей Улянов се връща в Уфимската губерния, където се занимава с просветителство и агитация. Но след смъртта на брат му Сталин започва преследване на единомишлениците на предшественика си. Предупреден какво го очаква, по примера на Троцки близнакът на Ленин емигрира в Западна Европа, а след това и в Мексико. Макар и далеч от родината, той остава верен на идеите на марксизма-ленинизма и през 1938 г. се опитва да обедини всички единомишленици, разхвърляни по целия свят. Дори успява да издаде в Мексико теоретичния си труд “Да обърнем хода на историята”. Книгата е преиздадена над 40 пъти, преведена е на много езици, в това число и на български. Издава я “Т. Ф. Чипев” през 1942 г., но тиражът е иззет и практически не се появява на пазара и в библиотеките.

По-късно Сергей Илич Улянов стига и до главната идея на своя живот - ислямизацията на комунизма. Той вярва, че тази религия в същността си носи идеите за свобадата, равенството и братството, които проповядва и неговият брат близнак Ленин. За негово съжаление това не среща подкрепа сред сънародниците му, затова той дори пътува за свещения град Мека с надеждата да приобщи мюсюлманоите към комунистическата идея. Според непроверена информация, докато е там, му се ражда дъщеря.

След победата на кубинската революция Сергей Илич Улянов получава персонална покана от Фидел Кастро да се пресели в Куба. Там близнакът на Ленин остава до края на живота си. Умира през 1965 г., като така и не преживява свалянето на генсека на КПСС Никита Сергеевич Хрушчов, когото харесва и подкрепя.

Б.Р. Това е първоаприлска мистерия. Надяваме се да сте се наслаждавали.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.