Разследват мистериозно самоубийство на войник до армейски складове в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792155 www.24chasa.bg
Пловдивският военен съд иска нови и задълбочени разпити за смъртта на войника.

28-годишният рейнджър застанал на пост и се прострелял с автомат

Родителите му смятат, че някой го е подтикнал към фаталната стъпка 

Загадъчна смърт на постови разследва пловдивската военна прокуратура, научи "24 часа". Първоначално обвинителите прекратили делото с мотива, че става въпрос за самоубийство вследствие на депресия. Съдът обаче го е върнал с указания да се проведат нови и задълбочени разпити на всички близки, колеги, приятели и роднини на 28-годишния Борис Василев, за да се установи дали някой не го е подтикнал към фаталната крачка. Родителите на рейнджъра имат същите съмнения.

Инцидентът е станал на 1 август м.г. на територията на армейски складове край с. Калояновец. В 12 часа Василев застъпил наряд. Петнадесет минути по-късно проехтял изстрел. Колегите на войника го намерили с куршум в челото. Според експертите той е седнал на камък, извадил е първия халостен патрон от автомата "Калашников", с който е бил въоръжен, и е заредил боен. След това е сложил оръжието между краката си и се е гръмнал от упор в главата. По тялото му не са били установени следи от насилие. В послесмъртната психиатрична експертиза се посочва, че преди трагедията Василев дълго време е бил в стрес, сънувал кошмари, бълнувал и крещял. Бившата му приятелка е свидетелствала, че често сменял настроенията си - от крайна апатия до експанзивност, граничеща с агресия. По нейно настояване Борис се консултирал с лекар, пил две седмица антидепресанти, но след това отказал повече да ги взема. Родителите на войника оспорват заключенията на психиатрите, тъй като били направени само въз основа на показанията на гаджето му. Не били взети под внимание обясненията на приятели и близки на рейнджъра, които го описват като дисциплиниран и загрижен за здравето си. Занимавал се активно със спорт, не пушел и не пиел, хранел се рационално. По тази причина семейството му подозира, че нещо се е случило преди да поеме поста.

"Необходимо е да се установят повече данни за личния му и професионален живот и за взаимоотношенията му с другите. Едва след изясняването на тези обстоятелства прокуратурата би могла да се произнесе дали се касае за умишлено убийство, самоубийство или Василев е бил склонен от друго лице да посегне на живота си", посочва пловдивският военен съд в мотивите за връщане на делото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена