Инвестбанк е избрана за купувач на ТБ “Виктория”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792798 www.24chasa.bg

На 26 март управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете е направил избора, след като синдиците на КТБ - банката майка, са получили подобрена ценова оферта

Инвестбанк най-вероятно е новият собственик на търговска банка “Виктория”, след като на 26 март управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете с единодушие е направил избора, научи “24 часа”.

Очаква се официално съобщение от синдиците на КТБ - банката, която е собственик на ТБ “Виктория”.

Две банки бяха финалисти при третия опит за продажбата - Инвестбанк и БАКБ.

Първоначално те са подали обвързващи оферти, а след това синдиците на КТБ са изпратили покани за подобряване на офертите. До петък не е било ясно дали кандидатите са направили това.

Позовавайки се на запознати с преговорите, финансовото издание “Банкер” писа, че БАКБ не възнамерявала да продължава да наддава на всяка цена, тъй като не се нуждаела от допълнителен капитал.

Според запознати Инвестбанк е предложила подобрена ценова оферта за “Виктория” и затова управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете е изпратил договор за покупка. Бил е подписан и тристранен протокол между Инвестабанк, ТБ “Виктория” и синдиците на КТБ. Има и избран посредник за транзакцията на акциите.

От Инвестбанк отклониха въпроса дали е финализирана сделката, тъй като срокът за процедурата е 7 април, неделя. До тази дата синдиците на КТБ трябва да обявят победителя, а фондът да качи официално на сайта си финалиста за ТБ “Виктория”.

Продажбата на тази банка бе сред важните задачи на синдиците на КТБ, тъй като целта е била да се постигне възможно най-висока цена и да постъпят сериозни суми в обявената в несъстоятелност КТБ.

Инвестбанк ще стане собственик на 100% от капитала на “Виктория”, който е 34,7 милиона лева и 90 млн. лв. депозит на КТБ, който бе направен малко преди ТБ “Виктория” да бъде придобита от трезора на Цветан Василев.

Според неофициални източници от банковите среди Инвестбанк ще плати около 100 милиона лева, от които 90-те милиона лева депозит тутакси ще бъдат върнати в КТБ.

Това е трети опит за продажба на дъщерната банка на КТБ. Процедурата започна на 29 юни 2017 г. и продължи близо година.

При предишния синдиците бяха посочили Демир банк, но БНБ не даде съгласие, като се мотивира, че бизнес планът на предпочетения купувач крие рискове за стабилността на “Виктория”.

Ако ТБ “Виктория” бъде продадена, това ще е добра новина, тъй като в момента тече процес на консолидация на банковия сектор и така ще бъдат укрепени капиталовите им показатели.

Ако и третата процедура се провали, този трезор върви бързо към ликвидация поради сериозните загуби от една страна. От друга - кредиторите на КТБ ще бъдат отново ощетени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи

"Ювентус" се оказа най-щедрият откъм трансфери клуб през това лято. "Бианконерите" похарчиха цели 256,9 милиона евро за нови футболисти преди старта на новия сезон. Битката за скудетото в италианското калчо започва тази вечер. Първата битка е очаквана с огромен интерес от цял свят, тъй като мегазвездата Кристиано Роналдо ще направи своя официален

Сериозен конфликт между треньора на "Лудогорец" Пауло Аутори и футболистите се заражда в съблекалнята, научи "България Днес" от свой достоверен източник в клуба. "Орлите" завършиха само 1:1 при гостуването си на "Зрински" (Мостар) в реванша от третия предварителен кръг за Лига Европа, като в първия мач бяха спечелили с 1:0 и с общ резултат 2:1