Инвестбанк е избрана за купувач на ТБ “Виктория”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792798 www.24chasa.bg

На 26 март управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете е направил избора, след като синдиците на КТБ - банката майка, са получили подобрена ценова оферта

Инвестбанк най-вероятно е новият собственик на търговска банка “Виктория”, след като на 26 март управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете с единодушие е направил избора, научи “24 часа”.

Очаква се официално съобщение от синдиците на КТБ - банката, която е собственик на ТБ “Виктория”.

Две банки бяха финалисти при третия опит за продажбата - Инвестбанк и БАКБ.

Първоначално те са подали обвързващи оферти, а след това синдиците на КТБ са изпратили покани за подобряване на офертите. До петък не е било ясно дали кандидатите са направили това.

Позовавайки се на запознати с преговорите, финансовото издание “Банкер” писа, че БАКБ не възнамерявала да продължава да наддава на всяка цена, тъй като не се нуждаела от допълнителен капитал.

Според запознати Инвестбанк е предложила подобрена ценова оферта за “Виктория” и затова управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете е изпратил договор за покупка. Бил е подписан и тристранен протокол между Инвестабанк, ТБ “Виктория” и синдиците на КТБ. Има и избран посредник за транзакцията на акциите.

От Инвестбанк отклониха въпроса дали е финализирана сделката, тъй като срокът за процедурата е 7 април, неделя. До тази дата синдиците на КТБ трябва да обявят победителя, а фондът да качи официално на сайта си финалиста за ТБ “Виктория”.

Продажбата на тази банка бе сред важните задачи на синдиците на КТБ, тъй като целта е била да се постигне възможно най-висока цена и да постъпят сериозни суми в обявената в несъстоятелност КТБ.

Инвестбанк ще стане собственик на 100% от капитала на “Виктория”, който е 34,7 милиона лева и 90 млн. лв. депозит на КТБ, който бе направен малко преди ТБ “Виктория” да бъде придобита от трезора на Цветан Василев.

Според неофициални източници от банковите среди Инвестбанк ще плати около 100 милиона лева, от които 90-те милиона лева депозит тутакси ще бъдат върнати в КТБ.

Това е трети опит за продажба на дъщерната банка на КТБ. Процедурата започна на 29 юни 2017 г. и продължи близо година.

При предишния синдиците бяха посочили Демир банк, но БНБ не даде съгласие, като се мотивира, че бизнес планът на предпочетения купувач крие рискове за стабилността на “Виктория”.

Ако ТБ “Виктория” бъде продадена, това ще е добра новина, тъй като в момента тече процес на консолидация на банковия сектор и така ще бъдат укрепени капиталовите им показатели.

Ако и третата процедура се провали, този трезор върви бързо към ликвидация поради сериозните загуби от една страна. От друга - кредиторите на КТБ ще бъдат отново ощетени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".

Филм за изверга Костадин Костов, претрепал по особено жесток начин съпругата си Гергана, засне британската телевизия "Скай". Документалното видео е част от поредицата "Как залових убиец" на телевизията. Серията за българския касапин е излъчена преди няколко дни. В нея телевизионният екип проследява минута по минута работата на десетките ченгета от

Голямата звезда на "Левски" Габриел Обертан плаши здраво тима на "Лудогорец". Двата претендента за титлата излизат в директен сблъсък днес. Мачът е от 20,00 часа на стадион "Лудогорец Арена". В Разград се очертава да бъде като на война. Цената е висока - първото място в Първа професионална лига. "Сините" от София са водачи в класирането с две