100 млн. за най-бедните региони в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792898 www.24chasa.bg
По мярката ще могат да кандидатстват както фирми и еднолични търговци, така и физически лица, регистрирали се по закона за занаятите. СНИМКА: Архив

Парите идват от програмата за селските райони, може да кандидатстват и нови фирми 

100 млн. евро тръгват през 2018 г. по Програмата за развитие на селските райони за развитието на занаяти, производство и услуги. Подпомагането е по подмярка “Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”. То ще бъде насочено към най-бедните части от страната - Северозападния и Северния централен район, а стартът на приема на документи е през май, обясниха от земеделското министерство пред “24 часа”.

В мярката има включени и туристически дейности, но засега

Всичко, което трябва да знаете за:

не е предвидено

финансиране на

къщи за гости

Пари за такива дейности може да бъдат отпуснати след съгласуване с ЕК, тъй като там имало недоволство, че при предишния прием парите отивали предимно за подобни проекти. От Брюксел посочили, че вече има изградени 1000 къщи за гости, които били повече от досатъчни за развитие на селския туризъм. В същото време за новия период имало подготвени още 3000 такива проекта.

“Мярката за туризъм ще бъде отложена, тъй като има много предложения, а трябва да отсраним пропуски, за да не повтаряме грешки от предния програмен период най-вече с местата за настаняване”, заяви наскоро земеделският министър Румен Порожанов.

Според критериите няма да се подпомага изграждане и обновяване на обекти и развитие на услуги в курортни комплекси за масов туризъм.

Ще се финансират производствени дейности във всички икономически и социални сектори. Те включват грижи за деца,

изграждане на

домове за

възрастни хора,

за инвалиди, здравни услуги, обучение и други. Ще се създават или обновяват работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство.

Ще се финансират и архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски услуги, ветеринарни дейности и т.н. Средства са предвидени и за IT, компютърни и електронни дейности, електронна търговия и други подолни дейности.

Подкрепа ще има и за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление.

“Мярката предоставя широк набор от възможности за разнообразяване на икономиката в селските райони, като това е и основното изискване за подпомагане на дейностите - те да се осъществяват на територията на селски район в страната”, разказаха от ведомството.

Като механизъм за подпомагане подмярката не е нова за кандидатите както по отношение на възможностите за подпомагане, така и по отношение изискванията към кандидатите. Тя е приемник на мерки 311 и 312 от програмата, която вървеше през 2007 – 2013 г. Новост в този програмен период е електронното кандидатстване през ИСУН. Така се очаква административното натоварване за кандидатите значително да се облекчи. Освен това комуникацията, която ще се води с тях, ще е само по електронен път.

Какви ще са недопустимите за подпомагане мерки, ще бъде посочено в насоките за кандидатстване. Известно е, че средства няма да се дават за инвестиции, свързани със земеделска дейност, хазарт, финансови услуги, инвестиции, свързани с криптовалути, голф и др.

Максималният

размер на субсидията

е 50%, но не повече

от 200 хил. евро

за период от 3 години. Първоначално бяха заложени 75%. Срещу решението процентът да бъде намален вече има подписка, подкрепена от 200 души, която е изпратена в министерството на земеделието. Минималната помощ ще е 10 хил. евро Целият размер на проекта, включително собственото финансиране, трябва да не надхвърля 600 хил. евро.

Приоритетно ще се подпомагат и проекти с дейности, които осигуряват създаването на по-голям брой работни места.

Допустимите кандидати трябва да са земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон или по Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

Задължително условие е дейността да се осъществява на територията на селските райони в страната.

От министерството обясниха, че

няма ограничение за

новорегистрирани

фирми да

кандидатстват за

подпомагане,

в случай че отговарят на условията за допустимост.

“Но предимство ще се дава на проекти, подадени от кандидати, притежаващи опит или образование в сектора, за който кандидатстват”, казват експертите.

Приоритетни ще са желаещите, които са осъществявали дейност най-малко 3 години преди датата на кандидатстване, на тютюнопроизводители, както и на проекти в секторите, посочени в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия.

Управляващият орган напрограмата вече стартира процеса по разработване на насоките за кандидатстване съвместно с фонд “Земеделие”.

“Предстои и провеждане на тематична работна група със заинтересуваните страни за обсъждане на насоките, каквато е вече установената практика от земеделското министерство по отделните мерки от програмата”, заявиха от ведомството.

Наложеният темп на работа дава увереност, че приемът на заявления ще стартира съгласно индикативния график през месец април след проведени всички обсъждания със заинтересуваните страни и обществени консултации, а намерението на управляващия орган е

периодът на прием да

продължи три месеца

“С по-дългия период на прием от три месеца управляващият орган ще осигури на кандидатите повече време за качествена подготовка на проектните предложения”, обясниха от министерството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти