Роботът Роберта пее на деца аутисти, за да учат по-лесно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794723 www.24chasa.bg
Роботът Роберта може да привлича по-лесно вниманието на деца със специални потребности. СНИМКА: БАН СНИМКА: Бан

На “Хей, ръчички” правят гимнастика

Роботът Роберта ще помага на деца с аутизъм и ученици със специални образователни потребности. Тя може да пее песни, да разказва приказки, за да могат децата да усвояват по-лесно уроците. Тя дори може да играе баскетбол с тях.

“С нейна помощ те могат по-лесно да се социализират и да се приобщят. Игрите ги обединяват и общуват повече ”, разказа доц. Мая Димитрова от Института по роботика към Българската академия на науките. Тя обясни, че всяко училище, което желае да се включи в проекта, може да ги потърси. Засега той включва деца от 5 до 12 г. По-големите пък ще могат да участват в програмирането на робота.

Роберта вече знае и песничката “Мама ми купи днес нова книжка”.

“Докато роботът пее, децата участват със сценки”, разказа още доц. Димитрова. На песничката “Хей, ръчички” пък те играят гимнастика. Тя изобразява и урок по зоология.

“Децата са във възторг. Роботът снема стреса от тях и ги сближава”, разказа още тя.

Роберта е вторият робот, който идва от Франция. Брат ѝ Роби от две години помага на учените и децата. Той вече е бил в три центъра за деца – в София, Гоце Делчев и Банско. Също така Роби помага на учителите да привлекат вниманието на децата и да ги въвлекат по-лесно в уроците.

Проектът е “Киберфизични системи за педагогическа рехабилитация в специалното образование” към “Хоризонт 2020”. Задачата на учените от БАН е да разработват и анализират взаимодействието човек-робот, включващи игри, педагогически задачи и сценично поведение, в които деца и възрастни ще развиват способности, които в стандартни ситуации са проблем за тях. Изследванията ще се провеждат в мрежа от организации от България, Испания, Франция, Гърция, Чили, Мароко и Япония.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.