Роботът Роберта пее на деца аутисти, за да учат по-лесно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6794723 www.24chasa.bg
Роботът Роберта може да привлича по-лесно вниманието на деца със специални потребности. СНИМКА: БАН СНИМКА: Бан

На “Хей, ръчички” правят гимнастика

Роботът Роберта ще помага на деца с аутизъм и ученици със специални образователни потребности. Тя може да пее песни, да разказва приказки, за да могат децата да усвояват по-лесно уроците. Тя дори може да играе баскетбол с тях.

“С нейна помощ те могат по-лесно да се социализират и да се приобщят. Игрите ги обединяват и общуват повече ”, разказа доц. Мая Димитрова от Института по роботика към Българската академия на науките. Тя обясни, че всяко училище, което желае да се включи в проекта, може да ги потърси. Засега той включва деца от 5 до 12 г. По-големите пък ще могат да участват в програмирането на робота.

Роберта вече знае и песничката “Мама ми купи днес нова книжка”.

“Докато роботът пее, децата участват със сценки”, разказа още доц. Димитрова. На песничката “Хей, ръчички” пък те играят гимнастика. Тя изобразява и урок по зоология.

“Децата са във възторг. Роботът снема стреса от тях и ги сближава”, разказа още тя.

Роберта е вторият робот, който идва от Франция. Брат ѝ Роби от две години помага на учените и децата. Той вече е бил в три центъра за деца – в София, Гоце Делчев и Банско. Също така Роби помага на учителите да привлекат вниманието на децата и да ги въвлекат по-лесно в уроците.

Проектът е “Киберфизични системи за педагогическа рехабилитация в специалното образование” към “Хоризонт 2020”. Задачата на учените от БАН е да разработват и анализират взаимодействието човек-робот, включващи игри, педагогически задачи и сценично поведение, в които деца и възрастни ще развиват способности, които в стандартни ситуации са проблем за тях. Изследванията ще се провеждат в мрежа от организации от България, Испания, Франция, Гърция, Чили, Мароко и Япония.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа