Министър Вълчев: До месец ще осигурим електронни учебници за всички от 1 до 7 клас (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795488 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

До месец ще се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от I клас до VII клас. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава „Фокус“.

„Надявам се утре Министерски съвет да одобри промени в постановлението, с което се финансира безвъзмездното ползване на учебници и учебни помагала, с които ще бъде регламентирано финансирането на достъп до електронно четими варианти на учебници. Това е електронен вариант на учебника с идентично съдържание на книжния. Предполагам, че до един месец по- голямата част от издателствата, които доставят над 95% от учебниците, ще осигурят такъв достъп. Възможно е това да стане и по-рано“, отбеляза министър Красимир Вълчев. По отношение на едносменен режим на училищата образователният министър коментира, че това е една амбициозна цел.

„За да се мине към едносменен режим, на много места трябва да се построят училища, да се намали приемът в други, а на трето – да се построят изцяло нови училища. Имаме общини, в които имаме само едно или две училища на двусменен режим. Там целта може да се реализира далеч по-бързо, но в големите общини, най-вече София и Варна, ще бъде най-трудно. Това е свързано със строежа на училища. Затова с големите общини ще направим индивидуален план, който да бъде реалистичен и амбициозен. Новият срок ще бъде диференциран, не общ“, заяви министър Вълчев. Във връзка с предстоящите матури министър Красимир Вълчев посочи, че няма да има съществена промяна в организацията и провеждането им.

„Остава организирането им по модули, което даде добри резултати миналата година и силно намали възможностите за преписване“, добави министър Красимир Вълчев.

 Той припомни, че през миналата седмица са приети промени в нормативната уредба, чрез които на училища и детски градини с концентрация на деца от уязвими групи ще бъдат предоставени допълнителни средства.

„За първи път от 10 години насам ние направихме не просто модификация в разпределителния механизъм, а промяна в модела на финансиране на образователните институции. Средствата вече не се разпределят само в зависимост от броя на децата и учениците. Бяха вкарани допълнителни стандарти за институция – сума, която не зависи от броя на децата и учениците, както и за паралелка, респективно група в детските градини. Прекият резултат от това е, че създаваме по-добри условия на отделните образователни институции в зависимост от спецификата и големината им за осъществяване на учебния процес“, отбеляза Красимир Вълчев.

По думите му се осигуряват повече средства за по-малките училища и детски градини, както и за тези образователни институции, които се намират в по-отдалечените общини. „Нормално е младите хора да предпочитат да живеят и работят в големия град, но ние трябва да направим така, че да има добри учители дори и в най-отдалечените места“, каза още министър Вълчев. В сферата на туризма има остър недостиг на кадри с професионално образование, не толкова с висше, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че през следващите години приемът в професионално направление „Туризъм” ще бъде концентриран в най-голямата си част в колежите по туризъм, където се предлага обучение за придобиване на професионална квалификационна степен „Бакалавър“. „Това са преди всичко колежите по туризъм във Варна и Бургас. С висока оценка е и Софийският университет. Това ще бъдат трите центъра, които в най-голяма степен ще се концентрира обучението в професионално направление „Туризъм“, добави министърът. По думите му недостиг има във всички сектори.

„Тези млади хора, които постъпват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навършват пенсионна възраст и излизат. Този недостиг е най-остър в техническите сектори, както и в туризма, който изисква повече хора, има повече работни позиции. Опитваме се да преструктурираме приема както в системата на училищното образование – да насочим повече деца към професионалното образование чрез допълнителен прием и стипендии, така и в системата на висшето образование“, заяви министър Красимир Вълчев. По отношение на Националната комисия по академична етика министър Красимир Вълчев коментира, че тя трябва да дава експертна оценка дали има плагиатство, или не. Предвидено е министърът да има правомощието да предпише съответните санкции по закона или дори да освободи ректор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,