Меглена Плугчиева: Една гора има трайност 120 години, а политиците - само 4 (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795893 www.24chasa.bg
а тържествено заседание на академичния съвет на Лесотехническия университет Меглена Плугчиева бе удостоена с почетното звание доктор хонорис кауза СНИМКА: Снимки: Десислава Кулелива

Ако един ден се присъжда доктор хонорис кауза за цяла България и за всичко, ти го заслужаваш, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред препълнената аула на Лесотехническия университет, където посланикът ни в Швейцария бе удостоена с титлата “доктор хонорис кауза”

“Ако горите добиват зрялост на 100-120 години и тогава се секат, политиците, за съжаление, имат само 4 години мандат и мислят за тях.”

Така Меглена Плугчиева перифразира свой германски колега в препълнената зала на Лесотехническия университет в София. Посланикът ни в Швейцария направи това, което трудно се отдава на други публични личности в България - да събере премиер, президент, действащ вицепрезидент, кмет, депутати, бивши министри, академици и студенти.

На тържествено заседание на Лесотехническия университет Меглена Плугчиева бе удостоена с почетното звание “доктор хонорис кауза”. Сред публиката я аплодираха Симеон Сакскобургготски, Георги Първанов, Илияна Йотова, Йорданка Фандъкова, Мехмед Дикме, Меглена Кунева, зам.-министърът на външните работи Тодор Стоянов, председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, както и ректорите на най-големите университети у нас.

Самата Меглена

Плугчиева беше

изненадана от

дължината на

собствената си

биография,

четена близо един учебен час от ректора на Лесотехническия университет Иван Илиев, който беше видимо развълнуван и дори се просълзи.

“Толкова неловко и притеснено не съм се чувствала сигурно от повече от 20 години или от времето, когато съм била студентка. Дълбоко съм трогната от тези думи и това внимание. Научих нови неща от моята биография”, пошегува се Плугчиева.

За нея разказват една поучителна за българската политика история. Когато става зам.-министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски, има официална среща в министерството с германски министър. Той я моли да останат на четири очи и казва: “Г-жо Плугчиева, вие ни впечатлихте -

социалист, който

влиза в царско

правителство

от квотата на

партията ДПС”

Лицата, които бяха в залата на Лесотехническия университет, потвърдиха с приъствието си, че експертът Плугчиева е ценена от леви, десни и центристи, а пълната зала с нейни колеги - научни работници, шефове на горски стопанства, видимо бяха горди, че тя е една от тях.

По времето, когато е вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, успява да “отпуши” еврофондовете. Има покана от следващото правителство на Бойко Борисов да остане и в екипа на ГЕРБ. Тя заминава като посланик. Вероятно един от най-успешните, повтаряйки два пъти мандатите в Германия и Швейцария.

Не я харесват

само твърдите

политици и

неопитните

държавници,

които не могат да оценят ценността и тежестта на експерта и умението да гради мостове в името на страната си, а не за една или друга политическа сила.

Посланикът ни в Швейцария се върна назад, когато влиза в парламента:

“Няма да забравя тревогата на колегите лесовъди, когато обсъждахме, че политиците не познават системата на горите, не познават тази дългосрочност в този сектор и колко е важно да бъде съхранен горският сектор. И да се изгради неговото устойчиво развитие. Защото това е една основа за цялостното развитие на страната ни”, върна лентата назад бившата депутатка.

Като дипломат деликатно обясни, че навън ценят високо българското лесовъдство и горско стопанство, но вътре в страната не е така.

“Ако един ден има доктор хонорис кауза за цяла България и за всичко, ти го заслужаваш”, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът излезе, без да чете предварително написано слово, защото “за Меги е лесно да се говори много”.

“Ние всички в тази зала те познаваме. Знаем твоята енергия. Ти си невероятен работохолик, но в едно интервю каза, че жената трябва да работи два пъти повече, за да бъде призната.

Меги, ти работиш

10 пъти повече

на всички места,

на които си била”,

каза Йотова.

Вицепрезидентът разказа, че като посланик за Плугчиева “няма затворена врата - и в прекия, и в преносния смисъл на думата”. “Тя е от хората, които,

като видят

някъде нещо

затворено,

решават, че

точно през тази

врата е

задължително

да преминат”,

добави Йотова.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите за празника - 139-годишнината от обявяване на София за столица на България.

“Това е един много кратък в исторически план период, за който 11-хилядното градче с две училища успя да се превърне в двумилионен град с много възможности и много предизвикателства”, каза Фандъкова и благодари и на Плугчиева “за това, което е направила и продължава да прави за града”. За тези, които не знаят

кметът напомни,

че Плугчиева има

личен принос за

завода за боклука

“Не само отваря врати, променя нагласата и мнението за страната ни. Като кмет бях в Берн и се срещнах с кмета на града. Той ми каза, че не ходи в посолства, но в българското отишъл, защото от години всички български пратеници го убеждавали, че ще възстановят сградата на посолството, която била паметник на културата в Берн. И никой не го правил. Дошла Плугчиева, обещала и за месеци го направила”, разказа Фандъкова.

Кметът беше и в друга роля - на учителка на дъщерята на Меглена Плугчиева - Евгения. Затова и Фандъкова поздрави посланичката за грижата за семейството. В залата бяха синът ѝ Орлин, снаха ѝ Блага, двете ѝ внучета, съпругът доц. Пламен Александров, който е колега на Плугчиева.

Тя си припомни период, в който е трябвало да се търси контакт с държави от Европа за развитие на горските стопанства.

През 1991 г. като началник на международния отдел на Комитета по горите Плугчиева отишла с голям ентусиазъм в офиса на тогавашната програма ФАР, ръководена по онова време от холандец. Получила зелена светлина - подогтовката на проект можело да започне. Когато отишла да го представи, очаквала да чуе, че партньор ще е или Германия, или Австрия, или Франция.

“Отговорът беше, че проектът е много добър, но партньор ще бъде Холандия. При което без дипломатическа тактичност аз реагирах спонтанно, че ние няма да засаждаме лалета, ние искаме да правим високоразвито горско стопанство”, разказа тя.

Заради реакцията ѝ до проект така и не се стига. Плугчиева обаче не се отказва и решава да се обърне с молба за сътрудничество към тогавашния министър на земеделието и горите Йохан Борхет в правителството на канцлера Хелмут Кол.

“Така стартираха множество проекти, които дълги години спомагаха за информацията за хармонизиране на нашето законодателство и за цялостната реформа в управлението на горите у нас”, припомни си тя.

Плугчиева благодари на Карл Райнхард Фолц.

“Изразявам моята не само лична, но и служебна и българска благодарност. Професор Фолц има лично заслуги за днешния български закон за горите”, обърна се тя към немския професор, който също бе сред гостите в залата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,