Гърция удря с нова такса хотели за любов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801577 www.24chasa.bg
Изглед от Гърция СНИМКА: PIXABAY

Страната очаква 30 млн. чужди туристи тази година

Гърция удря почасовите розови хотели с нова туристическа такса, която посетителите се задължават да заплатят дори и при ползване на стая за няколко часа.

Това стана ясно от разяснителен циркуляр, подписан от управителя на Независимия орган за държавните приходи Йоргос Питцилис.

В случаите, когато посетителите отсядат само за няколко часа в хотел, таксата се изплаща в пълен размер, обяснява той.

От гостите на петзвездните хотели в Гърция ще се събира такса от 4 евро на нощ, при четиризвездните – 3 евро, а тризвездните – 1,5 евро. При хотелите с по-ниска от тази категория ще се събира данък по 0,5 евро на нощ. За наемане на апартамент с една или две спални ще се събира 0,25 евро, за тези с три стаи – по 0,5 евро, и за 4-стайните апартаменти – по 1 евро на нощ.

Собствениците на имоти се задължават да попълнят и подадат формуляри за плащане на данъка точно като при хотелиерите.

Данъкът ще се прилага и за краткосрочни наеми, закупени чрез онлайн платформи като Airbnb и HomeAway.

При анулиране на целия или на част от програмирания престой данък се плаща само ако има чекиране в обекта и за дните от момента на пристигане до момента на напускането.

Правителството в Атина се надява за сметка на новия налог в хазната да влязат над 80 милиона евро. Мярката е част от спасителната програма на Гърция, приета през 2016 г., но бе решено тя да влезе в сила от 1 януари 2018 г.

Данъкът, въведен през януари, е нова такса, която подкопава конкурентоспособността на гръцкия туризъм - движещата сила зад умерения растеж на страната през последните тримесечия. В Гърция туризмът дава около 20% от брутния вътрешен продукт на страната, като в тази индустрия са заети 1,3 милиона души. Очаква се тази година страната да бъде посетена от около 30 милиона чуждестранни туристи, които ще похарчат средно по 600 евро.