"168 часа": За празника в Гърция за 180-500 лв. на калпак с узо и калмари. В България - финални евтини ски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6802048 www.24chasa.bg
Най-много българи ходят на Халкидики. СНИМКИ: НИКОЛАОС ХАЙДЕМЕНОС ОПАСНО: Замерване с делви на остров Корфу СНИМКИ: НИКОЛАОС ХАЙДЕМЕНОС, greecewelcome.eu

70% от сънародниците ни ще празнуват у нас

Полети до Атина за 15 евро и за още толкова до островите

От балконите на Корфу летят огромни делви

На Самос гърмят с около 2000 пушки с фойерверки

Море, слънце и узо за отскок. Гърция ни примамва за Великден с впечатляващите си традиции. Пакетите, закупени от български туроператори, вървят между 180 и 260 лв. за празниците. Става въпрос за северната част на съседната страна.

Ако тръгнете на свободна консумация и търсите сами хотел, ще ви излезе по 400-500 лв. на човек.

Без никакво съмнение Халкидики е най-посещаваният от българи полуостров. Всеки от ръкавите му предлага чудесни условия за туризъм, борови и маслинови горички и прекрасни плажове с най-добрите места за хапване и пийване. Около 30 евро струва обядът в ресторант.

30-40 евро е цената на двойната стая на брега на морето,

като в повечето случаи те са оборудвани с кухня и хладилник, а храната от магазина е на същите цени както в България, но в евро. Традиционният гирос се харчи за по 2-3 евро. Фрапето, както и безалкохолните на плажа струват по около 2-3 евро. Бутилка вино струва около 7 евро. Бирата в заведение върви 2-3 евро.

Българите вече научиха и евтините полети от София до Атина и оттам до островите. Може да купите самолетен билет за по 15-30 евро на отсечка.

На остров Корфу е най-впечатляващият Великден.

Местното население го нарича Ламбри или Ламбриа,

за да изрази блясъка на деня. След период от седем седмици на строг пост и въздържане от всякакви тържества Ламбрия идва като ден на радост и удоволствие. Специалните местни обичаи и пряката връзка на тези дни с началото на пролетта подчертават уникалността, която превръща Великден в привлекателен празник за посетители от цял свят. Доминира полифоничната църковна музика, още една местна особеност, която се чува от храмовете в града и крайградските параклиси.

Събитията от Корфуския Великден започват рано сутринта на Велики петък с процесия с изображение на тялото на Исус Христос и с по-голямо следобедно шествие от църквата "Свети Георги". На Велика събота в 9 ч. тръгва епитафия от църквата “Свети Спиридон”, което датира от 1630 г. и отбелязва

освобождаването

на острова от смъртоносната

епидемия от чума, която през 1629 г. покосява населението.

Още от вечерта на Велики петък започват епитафиите (процесиите - бел. ред.) в живописните улици и площади на града. Те тръгват в 22,00 часа от подземието на катедралата до Старото пристанище. Моряците маршируват заедно с всички свещеници от града. Според обичая филхармонията изпълнява "Адажио" на Албинони, облечените в синьо Манцарос изпълняват погребален марш от Верди и облечените в червено Каподистриас – погребален марш на Шопен и други мелодии.

За празника специално се боядисват червени яйца, чиито

черупки висят на вратите на домовете

или се хвърлят в градините, за да благословят реколтата. В събота вечерта, в полунощ се ходи на църква, където се изнася една свещ, запалена от благодатния огън, от която всеки пали своята свещ и хората се поздравяват с думите “Христос Воскресе!”

В първия ден от Великден хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет за цялата година. Обичаят има венециански произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

Всяка година по Великден гръцкият остров Хиос

се превръща в истинска атракция за туристите.

Жителите му празнуват Възкресение Христово с фойерверки и истинска ракетна война. Традицията е от векове и най-силно е запазена в град Врондадос. Службата в полунощ в църквите от двете страни на долината е сигнал за ракетите. Стрелбата продължава часове наред и в нея се включват стотици хора. Докато хората в храмовете се молят, отвън кипи истинска битка. Целта е да се улучи камбанарията на отсрещната църква. Понякога обаче се случва някой неточен мерник да отнесе и част от нечий покрив, но жителите там вече са свикнали със щетите.

Откъде води началото си т.нар. "великденска ракетна война" на остров Хиос, четете в сайта на "168 часа". 

Тук четете за това къде в България ще почиват 70% от пътуващите за празника.