Захариева отвори посолство в ОАЕ, зачитат книжките на 7000 българи (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6809328 www.24chasa.bg
Захариева със своя емиратски колега шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян. Снимки ГЕОРГИ МИЛКОВ

АБУ ДАБИ, от нашия пратеник

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри официално българското посолство в Абу Даби - столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) близо 30 години след установяване на дипломатическите отношения с федералната монархия.

Така най-голямата българска общност в целия Арабски свят - над 7000 души, работещи в Дубай и другите емирства - ще има пълна дипломатическа и консулска защита.

Българските шофьорски книжки не се признават в ОАЕ и това е един от най-сериозните проблеми на пребиваващите в страната българи. В техен интерес Захариева постави въпроса пред своите домакини и получи уверение, че местните властите са готови веднага да подпишат споразумение за признаване на българските документи за правоуправление. Така процедурата, отлагана с години ще бъде финализирана в най-кратки срокове.

Отварянето на посолство тук е знак за приятелство, заяви шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян министър на външните работи на ОАЕ. Двамата министри започнаха разговора, обсъждайки ситуацията в Сирия, проблемите с радикализацията и тероризма, но отделиха важно място и на двустранните отношения.

Гледайте на нас не само като на страна с 400 милиарда долара БВП, а като на стратегическа точка, от която можете да стигнете до големи пазари като Китай, Индия и Африка, каза шейх Абдула.

Двамата подписаха меморандум за Министър Захариева покани своя колега да посети България, след като двамата подписаха меморандум за политически консултации.

Авиокомпания “Емирейтс” се фокусира в европейския пазар и пряка линия до София ще е една много добра възможност за развитие на многостранните контакти между България и ОАЕ. Това заяви емиратският министър на икономиката Султан бин Саид ал Мансури по време на среща с министър Захариева като предложи възможно най-скоро да организира среща с шефа на авиокомпанията за уточняване на техническите детайли.

ЕС е най-големият търговски партньор на ОАЕ и това е стимул за българските компании да проявяват интерес към бизнес възможности в Емиратите, стана ясно на срещата. Български фирми от IT сектора вече работят успешно на място, но износа на български цигари продължава да формира основната част от стокообмена. Към разговора на Захариева и Мансури се присъедини и държавният министър на храните г-жа Мариям ал Мехейри, с която бяха дискутирани качествата на българските земеделски продукти, хранително-вкусовата промишленост и биопроизводството у нас. Във вашия парфюм със сигурност има най-висококачествено розово масло, каза Захариева на Мехейри и заради последвалия жив интерес я покани да посети България по време на фестивала на розата през май.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са