Захариева отвори посолство в ОАЕ, зачитат книжките на 7000 българи (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6809328 www.24chasa.bg
Захариева със своя емиратски колега шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян. Снимки ГЕОРГИ МИЛКОВ

АБУ ДАБИ, от нашия пратеник

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри официално българското посолство в Абу Даби - столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) близо 30 години след установяване на дипломатическите отношения с федералната монархия.

Така най-голямата българска общност в целия Арабски свят - над 7000 души, работещи в Дубай и другите емирства - ще има пълна дипломатическа и консулска защита.

Българските шофьорски книжки не се признават в ОАЕ и това е един от най-сериозните проблеми на пребиваващите в страната българи. В техен интерес Захариева постави въпроса пред своите домакини и получи уверение, че местните властите са готови веднага да подпишат споразумение за признаване на българските документи за правоуправление. Така процедурата, отлагана с години ще бъде финализирана в най-кратки срокове.

Отварянето на посолство тук е знак за приятелство, заяви шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян министър на външните работи на ОАЕ. Двамата министри започнаха разговора, обсъждайки ситуацията в Сирия, проблемите с радикализацията и тероризма, но отделиха важно място и на двустранните отношения.

Гледайте на нас не само като на страна с 400 милиарда долара БВП, а като на стратегическа точка, от която можете да стигнете до големи пазари като Китай, Индия и Африка, каза шейх Абдула.

Двамата подписаха меморандум за Министър Захариева покани своя колега да посети България, след като двамата подписаха меморандум за политически консултации.

Авиокомпания “Емирейтс” се фокусира в европейския пазар и пряка линия до София ще е една много добра възможност за развитие на многостранните контакти между България и ОАЕ. Това заяви емиратският министър на икономиката Султан бин Саид ал Мансури по време на среща с министър Захариева като предложи възможно най-скоро да организира среща с шефа на авиокомпанията за уточняване на техническите детайли.

ЕС е най-големият търговски партньор на ОАЕ и това е стимул за българските компании да проявяват интерес към бизнес възможности в Емиратите, стана ясно на срещата. Български фирми от IT сектора вече работят успешно на място, но износа на български цигари продължава да формира основната част от стокообмена. Към разговора на Захариева и Мансури се присъедини и държавният министър на храните г-жа Мариям ал Мехейри, с която бяха дискутирани качествата на българските земеделски продукти, хранително-вкусовата промишленост и биопроизводството у нас. Във вашия парфюм със сигурност има най-висококачествено розово масло, каза Захариева на Мехейри и заради последвалия жив интерес я покани да посети България по време на фестивала на розата през май.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.