Край на досадните съобщенията по телефон или Фейсбук в Гърция, затвор до 1 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810212 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

Законопроект за борба с домашно насилие и насилие срещу жените в Гърция предвижда наказание с лишаване от свобода до една година или парична глоба за досадни съобщения по телефон или във Фейсбук ако получателят е декларирал, че не желае да бъде притесняван от съответното лице.

Съгласно разпоредбите "всеки, който без заплаха от насилие или друго незаконно действие причинява стрес или тревожност на друго лице, чрез постоянно преследване, като например контакт по телекомуникационен или електронен път или чрез настоятелни посещения в семейството, социалната или работна среда, въпреки заявеното нежелание на лицето" ще се наказва с едногодишна присъда лишаване от свобода или парична глоба.

По същия закон (4531/2018) всеки, който насърчава или предизвиква жена към ампутация на нейните гениталии, се наказва с лишаване от свобода, докато обичаите, традициите и религията на извършителя не могат да намалят присъдата му.

Между другото, предвижда се, извършителят на домашно насилие да бъде отстранен от брачната къща или да бъде възпрепятстван да се доближи до работата на жертвата или училището на детето.