Цацаров: От Вашингтон искат да задържим още четирима българи, отказваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6813020 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров

Преди час и половина от Интерпол в САЩ поискаха да установим и задържим още четирима българи - двама мъже и две жени, подобно на казуса с Желяз Андреев, но ние поискахме да се задействат консултации, дали задържането им е неотложно. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969г., за които е установено от органите на МВР, че се намират на територията на град София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане.

„Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни Цацаров.

"Българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура", каза още Цацаров.

Той обясни, че прокуратурата не е имала право да откаже 72-часовото задържане на Андреев, както и да не иска от съда да го задържи за постоянно. Държавното обвинение обаче няма да атакува решението на съда. Младежът е на свобода срещу подписка, а прокуратурата ще използва изводите на съда в Добрич. В тях се обяснява, че от 26 октомври 2016 г. до 7 април т.г. за Андреев и днес за другите четирима от САЩ не са искали екстрадицията им, от това следва извод, че не е налице неотложност за задържането им.