Машина на времето: Полфрийман работи в артклуба на затвора в Казичене, приятел е на Джон Терориста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6816636 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман, заснет в съда.

Джок Полфрийман вече излежава присъдата си за убийството в затворническото общежитие “Казичене”. Преместен е там от Софийския затвор на 23 юни м.г., съобщиха от Министерството на правосъдието пред “24 часа”.

До 26 март т.г. е излежал 11 г. и 6 месеца от 20 г. решетки. Работи доброволно в артклуба в Казичене на длъжност отговорник. Не получава трудово възнаграждение.

Зад решетките на Софийския затвор среща друг свой сънародник 22-годишният Иван Захариев-Джон Терориста, българин с австралийски паспорт. Той е осъден на 2 г. и половина затвор по обвинение, че дошъл у нас да се учи да стреля с автомат, за да стане терорист.

Полфрийман дори обяснявал на Джон, че затворът в България е много по-добър от този в Австралия.

През годините зад решетките Полфрийман се превърна в един от най-активните затворници у нас. Учеше висше образование по хуманитарни науки в университета “Макуори” в Сидни. Водил немалко дела срещу България и затворническите власти, но не всички се увенчаваха с успехи.

Едно от спечелените от него дела е от миналата година. Директорът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” му отказва достъп до информация за капацитета на всяко отделно заведение за изтърпяване на наказание в страната, включително и съответните общежития от открит тип, от закрит тип, следствените арести и броя на настанените в тях лишени от свобода и задържани лица във всяко едно от тях поотделно. Полфрийман обжалва и административният съд в София отменя отказа. Информацията на австралиеца е нужна, тъй като той е председател на “Българско затворническо сдружение за рехабилитация”. Регистрира го през 2012 г.

Последната позиция на неправителствената организация е за бягството от Софийския затвор на убийците Владимир Пелов и Радослав Колев в началото на април. “Образът на строгата дисциплина е само фасада за абсолютния хаос на нарушенията на човешките права, злоупотребата с власт и присвояванията”, пише в позицията на организацията на Полфрийман.

Масов бунт срещу убиеца имаше, след като през 2015 г. той бе номиниран за наградата “Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет (БХК). Мотивите - като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода и докладва на БХК за установени нарушения.

След реакциите номинацията на Полфрийман бе оттеглена.

23.03.2008 г.

Делото за

убийството

на Андрей

Монов влиза

в съда

На 27 юли 2011 г. върховните съдии Савка Стоянова, Биляна Чочева и Жанина Начева слагат точка на делото на австралиеца Джок Полфрийман - осъждат го на 20 години затвор при първоначален строг режим.

Полфрийман е заклал 20-годишния студент Андрей Монов и рани тежко неговия приятел Антоан Захариев след спор в центъра на София около 1,15 ч на 28 декември 2007 г. Чужденецът е признат за виновен в убийство по хулигански подбуди и в опит за убийство. Осъден е да плати 450 хил. лв. кръвнина.

По делото става ясно, че Полфрийман не е бил провокиран по никакъв начин да извърши убийството.

Тезата на прокуратурата е, че постъпката на чужденеца е проява на неуважение към българското общество и човешкия живот. “Той просто е искал да отнеме живот, независимо чий, и е принудил групата на Андрей Монов, която се е връщала тогава от купон, да се защитава по всякакъв начин, хвърляйки, включително и камъни, викайки и крещейки, за да предизвика вниманието на органите на реда”, казват прокурори, които поддръжат обвиненията в съдебната зала.

След присъдата бащата на убития студент Христо Монов, който е психолог и бивш депутат от БСП, казва: “Не бива да има повече родители, които да изпитват това, което аз и съпругата ми преживяхме. По-важният виновник от намиращия се на подсъдимата скамейка Полфрийман е неговият баща. Той го е възпитал като социопат”.

Според родителите на Андрей кампаниите, които бащата на Полфрийман организира, са не просто в защита на сина му, а срещу България. Майката на убития Аксения губи баща си два месеца след смъртта на сина си Андрей.

“Цялото общество и прокуратурата бяха срещу нас”, казва след процеса Полфрийман и уточнява, че е съден от най-корумпираната съдебна система. Защитата му твърдеше, че Полфрийман е превишил правата си в условията на неизбежна самоотбрана.

“Съжалявам, че чак сега имам възможност да се извиня на родителите”, каза пред съда на първа инстанция Полфрийман.

Австралийските медии, които следят процеса у нас, пишат, че Полфрийман е загубил надежда, че ще получи правосъдие в България.

Според повечето австралийски кореспонденти в разследването и в съдебния процес имало много неточности. Те били както в показанията на свидетелите, така и в самата правосъдна система у нас, която давала възможности за външно влияние и натиск върху съдиите. В Австралия преобладава мнението, че Полфрийман е действал в условията на неизбежна самоотбрана.

Осъди България за 3500 евро

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати на Джок Полфрийман 3500 евро заради нарушено право на свободно изразяване. Решението е от 2016 г.

Австралиецът заведе дело в ЕСПЧ, след като затворническите власти го наказали, тъй като се оплакал от тях. През пролетта на 2012 г. Полфрийман подава жалба до началника на Софийския затвор, в която твърди, че надзиратели били груби с двама журналисти, които го посетили в затвора, и откраднали техни вещи, оставени в шкафчета по време на свиждането. След като проверка не открива нередности, Полфрийман е наказан с тримесечна забрана да получава колети с храна.

Европейските съдии заключават, че управата на затвора трябва да наказва със солидни аргументи лишените от свобода.

Цацаров не пусна Полфрийман в Австралия

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли през 2013 г. искането на австралийския си колега убиецът Джон Полфрийман да се върне в Австралия, за да излежи там остатъка от 20-годишната си присъда.

Мотивът е, че той много пъти е наказван от затворническите власти за груби нарушения - сбивания и агресивно поведение срещу други затворници.

Освен това Полфрийман е осъден да плати и 400 000 лв. кръвнина на родителите на убития Андрей, както и 50 000 лв. на пострадалия Антоан. За да бъде пуснат някога да доизлежи наказанието си в Австралия, той трябва да изчисти задълженията си. Както през 2013 г., така и сега, той все още не е платил обезщетенията.

И за този отказ той пусна в жалба в Страсбург, но магистратите я отхвърлиха.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов