САЩ и съюзниците им са изстреляли по Сирия 105 ракети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6816661 www.24chasa.bg

Съединените щати и техните съюзници Великобритания и Франция са изстреляли тази нощ по Сирия 105 ракети, съобщи високопоставен представител на американските въоръжени сили, цитиран от ТАСС.

Генерал Кенет Маккензи обърна внимание, че ударите са били нанесени по три ясно определени мишени в Сирия от кораби, подводници и бомбардировачи. 76 ракети, включително 56 крилати ракети "Томахок", са били изстреляни по изследователски център в околностите на столицата Дамаск. В централната провинция Хомс, 22 ракети са били пуснати по команден център и още 7 - по обект, където било съхранявано химическо оръжие, предава БТА.

Генерал Маккензи каза, че трите набелязани мишени са понесли щети, които все още се оценяват. Западните сили не са срещнали противодействие при своята операция, отбеляза представителят на Пентагона, цитиран от ТАСС.

Генерал Маккензи каза, че руските системи за противоракетна отбрана в Сирия не са били активирани, а сирийските са се задействали едва след края на военната операция, предаде Франс прес.

Мунициите, изстреляни от сирийските правителствени сили, по-скоро са били заплаха за цивилното население, тъй като са паднали някъде на земята, предположи той, цитиран от ДПА.

По данни на руското министерство на отбраната западните сили са изстреляли 103 крилати ракети по военна и цивилна инфраструктура в Сирия тази нощ между 3.42 и 5.10 ч. московско (и българско) време. Според него 71 от ракетите са били свалени от сирийската противовъздушна отбрана, посочва ТАСС.