Всички детайли за атака с ракети в Сирия, които представи Пентагонът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6816793 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

По-малко от дванадесет часа, след като САЩ, заедно със своите съюзници Франция и Великобритания, осъществи серия от ракетни удари по обекти, свързани с химическия арсенал на сирийското правителство, Пентагонът даде брифинг, на който представи повече детайли за атаката. Американският електронен портал The Drive представи основните подробности от мероприятието, предава Фокус. Вижте ги:

- Говорителят на Пентагона Дана Уайт настоя, че „тази операция не представлява промяна в политиката на САЩ“ и не е опит за сваляне на Асад или въвличане в гражданската война в Сирия

- Тя е отговор на „нелегалните тактики“ на режима на Асад, който продължава да употребява химически оръжия, което представлява морален императив за интервенция. - Генерал-лейтенант Кенет МакКензи, началник на Обединения щаб на ВС на САЩ, заяви, че сирийците не са успели да осъществят „материална намеса“ в операцията и всички ракети са достигнали до своите цели

- МакКензи заяви, че не е имало индикации за военен отговор от „актьорите“ в Сирия, но американските войници в страната продължават да са във висока готовност да се защитят. - Той описа мисията, координира така, че 105-те ракети са ударили своите мишени в около 4:00 местно сирийско време, като „прецизна, съкрушителна, ефективна“.

- Операцията е „нанесла значителни щети“ на сирийската инфраструктура за химически оръжия и въпреки съобщенията за евакуацията на част от оборудването за производство и други материали, някои съоръжения най-вероятно са били прекалено големи, за да бъдат преместени на друго, сигурно, място.

- 76 ракети са ударили Научно-изследователския център Барза в Дамаск, включително 57 „Томахоук“ и 19 други крилати ракети с въздушно базиране. - 22 ракети са ударили склада за химически оръжия западно от Хомс, включително девет TLAM – всички, изстреляни от американски кораби – осем ракети Storm Shadow с въздушно базиране, изстреляни от британски самолети и три Missile de Croisière Naval крилати ракети от френски фрегати, както и две крилати ракети SCALP с въздушно базиране, изстреляни от френски самолети.

- Седем френски ракети SCALP са ударили свързания с втората мишена комплекс от бункери. - Морските сили са включвали подводницата от клас Virginia на американския флот USS John Warner, крайцерът от клас Ticonderoga USS Monterey и разрушителите от клас Arleight Burke USS Higgins I Laboon.

- Laboon и Moneterey са ударили целите си от Червено море, Higgins е изстрелвал ракети от северната част на Арабския залив, а John Warner е бил в Средиземно море. - Общо, Monterey е изстрелял 30 ракети, Higgins – 23, Laboon – 7, а John Warner – 6. - Френската фрегата от клас Aquitane Languedoc също е взела участие в операцията от Средиземно море. - Самолетите са оперирали от бази из целия регион, включително бомбардировачите от ВВС на САЩ B-1B, които са изстреляли всички 19 ракети JASSM-ER, съпровождани от изтребители.

- Участие са взели и британски бойни самолети Tornado GR-4 и френски Rafale и Mirage 2000 многоцелеви изтребители. Великобритания и Франция са изпратили неназован брой придружаващи изтребители.

- МакКензи заяви, че сирийците са опитали да свалят връхлитащите ракети с 40 ракети земя-въздух, използвайки „балистична траектория“ и „без насочване“. - Той добави, че тези ракети „е трябвало да паднат някъде“ и са представлявали заплаха за невинни цивилни.

- МакКензи заяви, че загубите от разрушените обекти ще бъдат значителни за Асад, но отказа да даде по-конкретна информация за моментното състояние на сирийските химически възможности.

- Той призна, че е възможно да има още химически атаки на сирийското правителство в бъдеще и че продължава да има още обекти, свързани с химическата инфраструктура, които не са ударени от САЩ и съюзниците им. - Дана Уайт подчерта, че операцията се различава от тази срещу сирийската военновъздушна база „Шайрат“ миналата година и е била фокусирана върху неутрализирането на възможностите за производство на химическо оръжие, а не върху унищожаването на местата, от където могат да бъдат осъществени атаки.

- Тя отказа неколкократно да представи доказателствата на САЩ, че сирийското правителство е осъществило химическа атака в Дума и какви вещества са били използвани и заяви, че американското правителство все още оценява ситуацията. - Тя обаче заяви, че правителството на САЩ продължава да е „сигурно“, че действително е имало атака с химически оръжия и сирийското правителство е отговорно за нея. - МакКензи заяви, че американската армия е провела детайлен процес на определяне на целите, за да минимизира възможността за изтичане на химически вещества от трите обекта. - Линията за комуникация с Русия остава отворена, но МакКензи не каза дали по нея е осъществена някаква дискусия по отношение на ударите.