Вълчев: Няма да има недостиг на местата за първи клас в Столична община

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818202 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев СНИМКА: "24 часа", Архив

“Няма да има недостиг на местата за първи клас в Столична община.” Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред журналисти по повод стартиращия прием на първокласници в столичните училища, преди началото на дискусия на тема “Да върнем децата в училище”, организирана от евродепутата Асим Адемов днес.

“Всяка година имаме ситуация, най-вече с неравномерното търсене. Имаме училища, където желаещите да се запишат са повече от местата. В системата за прием основният критерий е близост. Родителите могат да запишат детето си във всяко едно училище. Допълнителният критерий, който беше въведен е предимство до най-близкото училище. Принципът близост, според нас, е безспорен от гледна точка на удобството, придвижването и трафика. Тази година новото е критерият уседналост, който бих казал, че е вторичен. Критерият близост има за цел да избегне злоупотребите от миналата година - с критерия месторабота”, обясни Вълчев. Той определи и като “нормални” сигналите до Комисията по дискриминация, заради новият критерий за близост, защото децата били повече от местата, което винаги провокирало “критики”.

“Като цяло няма да има недостиг на местата на ниво София-град или Столична община. Всяко дете ще може да бъде записано. Може би не по отношение на първото желание. Всеки критерий би бил укорим. Може би единствено критерият лотария не би бил такъв. Но тогава ще се получи така, че нито едно дете няма да има достъп до най-близкото училище. Дори ако сравните трафика ще видите, че и той има значение”, допълни просветният министър.

“Най-много злоупотреби имаше с критерия месторабота. Почти всяко магазинче можеше да издаде бележки за заети в него. За съжаление, ако можеше да се контролира ефективно този критерий - можеше и да се приложи. Оценката е, че не можем да го контролираме ефективно. Един родител, който работи в едната точка на града, живее в друга, със сигурност и двете места са му удобни. И затова остава критерия по местоживеене”, посочи още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",