Вълчев: Няма да има недостиг на местата за първи клас в Столична община

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818202 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев СНИМКА: "24 часа", Архив

“Няма да има недостиг на местата за първи клас в Столична община.” Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред журналисти по повод стартиращия прием на първокласници в столичните училища, преди началото на дискусия на тема “Да върнем децата в училище”, организирана от евродепутата Асим Адемов днес.

“Всяка година имаме ситуация, най-вече с неравномерното търсене. Имаме училища, където желаещите да се запишат са повече от местата. В системата за прием основният критерий е близост. Родителите могат да запишат детето си във всяко едно училище. Допълнителният критерий, който беше въведен е предимство до най-близкото училище. Принципът близост, според нас, е безспорен от гледна точка на удобството, придвижването и трафика. Тази година новото е критерият уседналост, който бих казал, че е вторичен. Критерият близост има за цел да избегне злоупотребите от миналата година - с критерия месторабота”, обясни Вълчев. Той определи и като “нормални” сигналите до Комисията по дискриминация, заради новият критерий за близост, защото децата били повече от местата, което винаги провокирало “критики”.

“Като цяло няма да има недостиг на местата на ниво София-град или Столична община. Всяко дете ще може да бъде записано. Може би не по отношение на първото желание. Всеки критерий би бил укорим. Може би единствено критерият лотария не би бил такъв. Но тогава ще се получи така, че нито едно дете няма да има достъп до най-близкото училище. Дори ако сравните трафика ще видите, че и той има значение”, допълни просветният министър.

“Най-много злоупотреби имаше с критерия месторабота. Почти всяко магазинче можеше да издаде бележки за заети в него. За съжаление, ако можеше да се контролира ефективно този критерий - можеше и да се приложи. Оценката е, че не можем да го контролираме ефективно. Един родител, който работи в едната точка на града, живее в друга, със сигурност и двете места са му удобни. И затова остава критерия по местоживеене”, посочи още той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Пресният лидер на СДС Румен Христов дори на улицата е готов на преговори за бъдещо дясно обединение. Топпапараците на "България Днес" изловиха Христов с униформен за партията тоалет - синьо сако, синя риза и сини дънки, да обикаля с приятел с наръч документи след конгреса на десницата. Двамата бяха улисани в задълбочен,