80% от родителите вярват само на детето си за информация от училищния му живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818354 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

80% от родителите се доверяват само на детето си за информация от училищния му живот. Това стана ясно от статистика на изследователски център “Тренд”, представена по време на дискусия на тема “Да върнем родителите в училище”, организирана от евродепутата Асим Адемов.

Според представените данни 81% от родителите имат доверие на учителите. Всеки 4-ти родител знае, че неговото дете не е ставало свидетел на агресия. Изнесените данни показват, че 26% от родителите не познават съучениците на детето си, а 50% не общуват с родителите им. Оказва се, че едва 8 от 10 родители са доволни от училището, влиянието, което то оказва, материалната база и образованието, което получава. Половината от учениците пък преминават към частни уроци. Едва 36% от родителите знаят, че има психолог в училище.

“В образованието има много проблеми, но един е много голям - отдръпването на родителите от училищния живот. Това пряко касае учебния процес. Отчуждаването на родителите е не само от училищния живот в час, а и от живота извън него”, посочи евродепутата Асим Адемов.

“Родителите и училището имат обща задача и това е детето. Ние сме от едната страна на барикадата и трябва да има доверие, ангажираност и разговор между двете страни. Липсва доверието към образователните институции, или доверието на родителите от едната страна. Ние като министерство не можем да променим семейството. Можем да провокираме образователните институции. Това правим. Опитваме се да го правим без да хвърляме допълнителна административна работа. Не казваме - напишете един план или стратегия за взаимодействие с родителите, която след това отива в един шкаф. По-скоро апелираме да се инвестират максимум услия в взаимодействие и информиране на родителите”, обясни пък просветният министър Красимир Вълчев.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стайко Иванов с комоцио в болница Ако се върна в килията, ще ме убият, жалва се осъденият за убийство делтапланерист С комоцио в болница, в тежко състояние е делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека-птица. Той излежава 8-годишна присъда за убийство, което твърди, че не е извършвал.

Застреляният от доктора в Пловдив крадец имал помагачи, роми от квартала го навили да тараши за много скъпа техника Информатори е имал серийният крадец Георги Джевизов-Плъха, който е разстрелян от пловдивския доктор Иван Димитров при опит да ограби дома му. Това разкриват ексклузивно пред "България Днес" свидетели по досъдебното производство,

Тумор в мозъка има арестуваната заради вземане на подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това разкриха пред "България Днес" нейни близки. По тяхна информация образуванието на Иванчева е открито преди няколко години. След множество лекарски намеси състоянието й е стабилизирано, но в случай че лечението спре,