80% от родителите вярват само на детето си за информация от училищния му живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818354 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

80% от родителите се доверяват само на детето си за информация от училищния му живот. Това стана ясно от статистика на изследователски център “Тренд”, представена по време на дискусия на тема “Да върнем родителите в училище”, организирана от евродепутата Асим Адемов.

Според представените данни 81% от родителите имат доверие на учителите. Всеки 4-ти родител знае, че неговото дете не е ставало свидетел на агресия. Изнесените данни показват, че 26% от родителите не познават съучениците на детето си, а 50% не общуват с родителите им. Оказва се, че едва 8 от 10 родители са доволни от училището, влиянието, което то оказва, материалната база и образованието, което получава. Половината от учениците пък преминават към частни уроци. Едва 36% от родителите знаят, че има психолог в училище.

“В образованието има много проблеми, но един е много голям - отдръпването на родителите от училищния живот. Това пряко касае учебния процес. Отчуждаването на родителите е не само от училищния живот в час, а и от живота извън него”, посочи евродепутата Асим Адемов.

“Родителите и училището имат обща задача и това е детето. Ние сме от едната страна на барикадата и трябва да има доверие, ангажираност и разговор между двете страни. Липсва доверието към образователните институции, или доверието на родителите от едната страна. Ние като министерство не можем да променим семейството. Можем да провокираме образователните институции. Това правим. Опитваме се да го правим без да хвърляме допълнителна административна работа. Не казваме - напишете един план или стратегия за взаимодействие с родителите, която след това отива в един шкаф. По-скоро апелираме да се инвестират максимум услия в взаимодействие и информиране на родителите”, обясни пък просветният министър Красимир Вълчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от