България на второ място в ЕС по извънбрачна раждаемост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818562 www.24chasa.bg

Над 5.1 милиона бебета са родена през 2016 г. в Европейския съюз според проучване на "Евростат". В 8 от 28-те държави членки по-голяма част от децата са извънбрачни, докато в 8 други страни две трети от бебета са родени в семейство със сключен брак.

Според проучването с най- висок процент на извънбрачно родени деца е Франция, последвана в класацията от България и Словения, а с най-нисък процент е Гърция.

Във Франция 59,7% или 6 на 10 деца са родени в семейство, без сключен брак. С малки разлики в класацията следват България и Словения. Страната ни е на второ място. У нас процентът на извънбрачната раждаемост е 58,6%. Повече от половината родени деца са извънбрачни и в Естония (56,1%), Швеция (54,9%), Дания (54,0%), Португалия (52,8%) и Холандия (50,4%).

Драстична е разликата с Гърция, където процентът на децата, родени в семейства без брак е едва 9,4%. Извънбрачните деца са една четвърт от всички бебета родени в Хърватия (18.9%), Кипър (19.1%) и Полша (25.0%), а в Латвия (27,4%), Италия (28,0%), Румъния (31,3%) и Малта (31,8%) една трета от всички деца са родени преди сключване на брак между родителите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от