Президентът поиска осветляване на собственост и прозрачност в решенията на управляващите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6818620 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Пиер Петров

"Крайно време е да включим прожекторите. Да осветлим процесите на вземане на решение, на собственост, да има прозрачност на харчовете. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците и корумпираните."

Това заяви президентът Румен Радев в своя публична лекция на тема "Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи" пред участниците в 15-ия Младежки икономически форум на УНСС.

"Когато изискаме и установим ясни правила и демократични принципи, когато върнем доверието в държавата и държавността, тогава предприемчивостта на българина бързо ще доведе до желаните икономически резултати", заяви Радев. Сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция, допълни той.

Една политика може да изглежда успешна с пиар блъфове, но те не могат да траят дълго, защото трябва да донесат реални ползи, смята държавният глава.

Радев направи своя анализ на социалното и икономическото положение в страната днес. Финансовата дисциплина и макроикономическите стабилност са налице през последните години, но България продължава да е най-бедните държава в ЕС, да има висока смъртност, младите да се изнасят. Ширеща се битова престъпления носталгия и корупция, каза той.

Причините може да са в много посоки, каза Радев и изброи някои от тях: варварски начин за приватизация, разграбването на селското стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва реалната конкуренция, в липсата на стратегически инвеститори, в отчайващо ниската производителност и цена на труда, липсата на конкурентноспособност, чиито ефект се засилва от липсата на инвестиции в изследователска и научна дейност; в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социалните недоволства; в липсата на доверие в съдебната система; в неефективната администрация и липсата на електронно управление.

Всичко това е резултат от политическа причина - неефективната институционална среда, коментира президентът.

В Деня на конституцията той обясни, че основният закон ясно задава основните институции в държавата - ясното разделение и дължимото сътрудничество между тях. Тези институции трябва да гарантират защита, предвидимост и сигурност. Без тях няма да имаме средата за развитие на икономиката, каза Радев.

Искрено желая да имаме силен и успешен парламент. Но когато имаме много чести и дори хаотични промени в законодателството, това води до непредвидимост и нестабилност в законодателството. Това въздейства и на бизнессредата, допълни той.

Държавният глава критикуважение парламента, че важни промени все по-често се предлагат между двете четения, за да се избегне обществения дебат и оценката за въздействие. Освен това се вкарват важни текстове в преходните и заключителните параграфи. Важни закони, които са в изпълнение на управленските приоритети, са внасят от депутати, които оставя впечатление за бягство от отговорност, каза Радев и даде пример със закона за концесиите.

Той отправи критики и към управлението.

Бюджетният излишък се харчи за половин час, без ясни критерии. Едни и същи фирми печелят последователно милиони поръчки за водни цикли и магистрали служебно - всички останали отпадат по документи и остава една. Влага се обществен ресурс в дълбоко несправедлива програма за саниране.

Фирми с неясна собственост и капитали вземат на концесии природата или изкупуват електроразпределителните система или други важни сектори, критикува още Радев.

за да бъдат постигнати целите - да се изкорени бедността и мизерията, да се овладее и превъзмогне демографската криза, да спре обезлюдяването на много райони, България да стане богата държава, механизмът бил висок устойчив икономически растеж. С растящ дял на иновациите и акцент на конкурентността.

Не съм икономист и не смея да давам рецепти как да разгърнем механизма, каза Радев. Но цитира думите на Гьоте: Светлина, повече светлина. Тези думи ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България.

"В момента България прилича на строителна площадка - строим, но не знаем точна какво, защото е тъмно. Някакви хора носят материали, други ги крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, но от тъмното други ги ръководят тях. Някакви хора строят ограда, но тя е рехава и трябва да я започнат наново, защото е тъмно. Други хора строят магистрали, но остават дупки, защото е тъмно. Не се знаят кои са строителите. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното.

Но е ясно, че младите и предприемчивите напускат площадката и търсят друга, по-светла", каза Радев.

За да влезела светлината, трябвали хора с образование и култура, с друг поглед за развитието и други идеи за бъдещето, с друга енергия и друг морал. Тези хора сте вие - от вас зависи бъдещето и ваша е отговорността за него, обърна се президентът към събралите се студенти.

Може много мерки, но две са задължителни - качествено образование и информация, смята Радев.

Приветствам всяка политика за повече средства за образование. Но само с увеличаване на заплати и ремонти няма да стане. В някои страни изучават програмиране и в детските градини, обясни той.

Очаквайте подробности.