Вижте пораженията по базите в Сирия след въздушните удари (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819471 www.24chasa.bg
Сателитна снимка на изследователския център „Барзах” в Сирия преди атаката на САЩ Снимки: Ройтерс

Сателитни снимки показват реалните поражения от въздушните удари, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция върху складове и лаборатории за химическо оръжие в Сирия, предаде "Гардиън".

Според Пентагона основни мишени на нападението са били сгради, участвали в изследването, разработването и внедряването на химическо оръжие, като основна цел беше изследователският център „Барзах” край Дамаск. 

"76 ракети попаднаха пряко над изследователския център. С този удар върнахме сирийските химически войски с години назад", смятат от Пентагона.

Други две мишени на въздушните удари са складът и бункерът за химическо оръжие "Хим Шиншар" до град Хоумс. Общо 22 ракети на САЩ, Великобритания и Франция са попаднали в района, в който се намират.

"Складът "Шиншар" е основното място в Сирия за производство на сарин и прекурсори", обясни председателят на американските щабове ген. Джоузеф Дънфорд.

Съоръжението е бивша база за ракети, разположена на около 15 мили западно от Хоумс. Смята се, че там сирийският режим съхранява запаси от прекурсори на химически оръжия, които могат да се използват за производство на блистерни агенти, като например синаперен газ или нервни агенти.

Сирия осъди атаката като "явно нарушение на международното право", според официалната информационна агенция САНА на Сирия.

Складът за химически оръжия
Складът за химически оръжия "Хим Шиншар" след атаката

Бункерът за химически оръжия
Бункерът за химически оръжия "Хим Шиншар" преди атаката

Бункерът за химически оръжия
Бункерът за химически оръжия "Хим Шиншар" след атаката