Канадският премиер и Макрон похвалиха СЕТА между ЕС и Канада на среща в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819615 www.24chasa.bg
Канадският премиер Джъстин Трюдо и френският президент Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

Канадският премиер Джъстин Трюдо и френският президент Еманюел Макрон изтъкнаха на среща в Париж сходствата в позициите си, особено по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между ЕС и Канада, което според тях вече дава резултати, предаде Франс прес.

Това е първото официално посещение на Трюдо във френската столица.

Франция ще подкрепя Канада в перспективата на срещата на върха на Г-7 на 8 и 9 юни в Квебек, заяви Макрон. Той малко преди това ще посети Отава и Квебек, предаде БТА.

"Споделяме амбициозна визия на френско-канадските отношения", заяви Трюдо.

Двамата лидери похвалиха положителното според тях въздействие на споразумението СЕТА.

Спорното споразумение, което френските земеделци обвиняват в дъмпинг, влезе временно в сила на 21 септември м.г., тъй като още не е одобрено от 43-те национални (а в случая на Белгия и регионални) събрания на ЕС.

"СЕТА е нов стандарт за всички търговски споразумения, които ще се сключват в бъдеще", заяви Трюдо.

"Всяко споразумение може да бъде подобрено и ще бъде подобрено с течение на годините. Ако Европа не подпише търговско споразумение с Канада, с коя страна би искала Европа да подпише споразумение? Споделяме едни и същи приоритети, едни и същи грижи" подчерта той.

Макрон пък определи СЕТА като "договор, който отговаря на ценностите ни", който съвместява икономиката с екологичните, социални и санитарни въпроси.

"Виждаме вече създаване на нови работни места, виждаме възможности за вашите земеделци да продават повече сирене в Канада", увери Трюдо, според когото СЕТА е "модерно и прогресистко" споразумение.

Малко след като присъстваха на подписването на съвместна културна декларация за културното разнообразие и прозрачността в дигиталното пространство, Макрон и Трюдо изразиха единна позиция и за борбата срещу глобалното затопляне.

Макрон похвали усилията на Канада в тази област и се ангажира с укрепване на сътрудничеството и координиран отговор не само за защита на Парижкото споразумение за климата, но и за поемане на нови инициативи.

В Парижкото споразумение от 2015 г. над 190 страни се ангажираха да ограничат покачването на световната температура между 2 и 3 градуса о Целзий спрямо доиндустриалната епоха.

"Договорихме се да си сътрудничим по-интензивно в борбата с климатичните промени", заяви Трюдо, който е остро критикуван от еколозите в страната си за подкрепата си за разширяването на нефтопровод между провинция Албърта и западното пристанище Ванкувър.

След Париж Джъстин Трюдо ще посети Лондон от 17 до 20 април.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От концерта в зала О2 в Лондон Подкрепям тези жени в борбата за децата им, обяви Дългия , снимки: Юлиан САВЧЕВ Милион лева ще дадат Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" на децата с увреждания след концерта си в музикалния гигант - зала „О2 арена“, в Лондон на 9 юни. Концертът ще се казва "Системата ги убива", а шоуменът ще излезе със същата тениска,

Продуцентът Андрей Арнаудов стана горд татко на момче. Неговата съпруга Емануела го дари със син, който се е родил с перфектни мерки - 3,450 кг и е висок 51 см. Андрей все още не знае кога ще ги изписват. "Кръстих го на баща ми Васил, той много щеше да се радва", сподели Андрей, чийто татко бе видният български хоров диригент Васил Арнаудов.

Уникален дует заформиха фолклегендата Софи Маринова и бившият български национал по футбол Благой Георгиев. Джизъса и ромската кралица се засякоха по време на абитуриентски купон в столичен хотел. Естествено, Благо веднага стана център на внимание и бе поканен от Софи да пеят заедно на микрофона. "За нашата икона Благо Георгиев", афишира Софи.