Доклад: Невинни жени и деца, заподозрени за връзки с ИД, са лишени от храна и вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819928 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" разкритикува злоупотребите с жени и деца в Ирак, заподозрени, че са свързани с "Ислямска държава", предадоха световните агенции.

В доклад, озаглавен "Осъдените: Изолираните жени и деца, притиснати и експлоатирани в Ирак", организацията казва, че е извършила разследвания в осем лагера за задържане. "Хиляди жени и деца, заподозрени във връзки с ИД, са осъдени там за престъпления, които не са извършили", казва организацията, цитирана от БТА.

"Те са стигматизирани и наказани за връзки, дори и далечни, с хора, свързани в някаква степен с ИД, или защото са избягали от райони, смятани за бастиони на тази група", се посочва в документа.

Според правозащитниците тези жени и деца са "лишени от храна, от вода и достъп до грижи, пречи им се да получат необходимите официални документи, за да работят или да се придвижват". Освен това "им е забранено да се приберат по родните си места, а жените са обект на сексуален тормоз, изнасилвания и на сексуална експлоатация".

"Отчаяни и изолирани, жените са изложени на все по-голям риск да бъдат обект на сексуална експлоатация от силите за сигурност, въоръжените пазачи и милициите, разположени във и извън лагерите", се казва в доклада.

Организацията подчертава, че в осемте посетени лагера жените са принуждавани да имат сексуални отношения в замяна на пари, хуманитарна помощ или на защита.

"Жените са подложени на нечовешко и дискриминационно отношение от страна на въоръжени мъже, които действат в лагерите. Тези хора, които би трябвало да ги защитават, се превръщат в хищници", казва Лин Маалуф, директорка за изследване на Близкия изток в "Амнести интернешънъл".

Според нея иракското правителство трябва да докаже, че се отнася сериозно към този проблем и да сложи край на нарушенията спрямо жените, като преследва техните извършители и не допуска в лагерите да влизат въоръжени мъже.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Годишно преброяване на лебедите на кралицата по поречието на р. Темза близо до Chertsey, Великобритания Снимки: REUTERS / Toby

Синоптикът Емил Чолаков знае кога да ходи на море! Верен на професионалния си нюх, популярното лице от малкия екран уцели малкото слънчеви дни това лято, за да отиде на почивка. Облечен в бански на райе, Чолаков доволно се излегна на шезлонг на плаж край Лозенец и запълни свободното време с книга в ръка.

Актьорът Атанас Атанасов навлече яке през лятото. Въпреки че е средата на юли, вероятно за артиста не е достатъчно горещо и той още го кара на зимни дрехи. Необезпокояван, Атанасов мина със забързана крачка покрай студенти и влезе в академията по актьорско