Никос Кодзиас към Заев за спора за името на Македония: Договаряне не става с интервюта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819974 www.24chasa.bg
Гръцкият външен министър Никос Кодзиас СНИМКА: Ройтерс

"Договаряне не става с интервюта". Това е казал гръцкият външен министър Никос Кодзиас, критикувайки възприетия от Скопие подход при договарянето с Гърция по спора за името на Македония, съобщава изданието Нюз.ин.

Кодзиас е отправил тази критика след края на срещата на Съвета на външните министри от ЕС и по повод изявления на македонския премиер Зоран Заев, като е призовал ръководителите в Скопие да проявят "сериозност".

Първият гръцки дипломат пояснил, че на тази среща в Брюксел е говорил за това до къде са стигнали консултациите на Гърция със Скопие и Тирана за уреждане на споровете с тези две съседни страни, предаде БТА.

За спора със Скопие Никос Кодзиас подчертал "необходимостта ръководителите на Бившата югорепублика да разберат, че договаряне не може да се прави с интервюта и с непрестанни публични изявления". Те трябва да покажат сериозност и да приемат една процедура, която би могла да ни доведе до решение на спора", допълнил той.

В. "Катимерини" цитира изявления на Зоран Заев, че "няма предпоставки за среща с Ципрас" с коментара, че македонският премиер се отнесъл негативно към перспективата за предстояща решителна среща с неговия гръцки колега.

Позовавайки се на македонската държавна агенция МИА, изданието пише, че Заев е изказал мнение, че контактите на ниво външни министри от миналата седмица в Охрид не са дали особен резултат и не са показали напредък и че следователно няма основание за издигане на разговорите на ниво премиери.

Припомня се, че на 9 април Заев е казал, че евентуална новина за негова среща с Ципрас би била знак, че "преговорите напредват в правилната посока и че е възможно да се стигне до решение".

"Има различия, но никога не е имало по-големи шансове за решение", извежда в. "Нафтемборики" други думи, казани от Заев.

Запитан за реакциите, предизвикани в Гърция от неговите последни изявления по въпроса за името, македонският премиер отговорил, че "преговорната процедура тече прозрачно".

"Вярно е, че има различия и те са още от самото начало, имало е такива от 27 години насам, както е вярно и че са били предприети стъпки в рамките на преговорната процедура. Въпросите сигурно ще се решат до край. Но първо е добре, че гражданите и на двете страни са доста информирани и второ, че никога не е имало по-добри условия за преговори колкото сега, нито пък по-голям шанс за намиране на решение на този спор", посочил Заев.

В. "Та неа" цитира правителствения говорител Димитрис Дзанакопулос, който по същия повод казал, че постигането на взаимно приемливо споразумение по спора за името на Македония предполага отстъпки и от двете страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Годишно преброяване на лебедите на кралицата по поречието на р. Темза близо до Chertsey, Великобритания Снимки: REUTERS / Toby

Синоптикът Емил Чолаков знае кога да ходи на море! Верен на професионалния си нюх, популярното лице от малкия екран уцели малкото слънчеви дни това лято, за да отиде на почивка. Облечен в бански на райе, Чолаков доволно се излегна на шезлонг на плаж край Лозенец и запълни свободното време с книга в ръка.

Актьорът Атанас Атанасов навлече яке през лятото. Въпреки че е средата на юли, вероятно за артиста не е достатъчно горещо и той още го кара на зимни дрехи. Необезпокояван, Атанасов мина със забързана крачка покрай студенти и влезе в академията по актьорско