Симеонов: Селскостопанската политика трябва да съдържа по-зелено и по-справедливо разпределение на ресурсите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820076 www.24chasa.bg
СНИМКА: Фейсбук/Валери Симеонов

"Въвеждането на Общата селскостопанска политика следва да съдържа по-зелено и по-справедливо разпределение на ресурси. Фокусът трябва да е поставен върху намиране на необходимия баланс между конкурентоспособността, новостите, развиване на производствения потенциал, но от друга страна -опазването на околната среда". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов на форум на тема "Въздействието на европейското земеделие върху лова и опазването на дивата природа". Той се провежда в рамките на среща на управителния съвет на федерацията на ловните асоциации на страните членки в ЕС - FACE.

"България е страна надарена с невероятна природа. Този безценен ресурс е един от символите на националната ни идентичност. Символ, който българите носим със сърцето си и който впечатлява всеки, докоснал се до него", каза Симеонов. Той подчерта приносът на българските ловци и риболовци към околната среда чрез поддържане на дивеча и непрестанната им грижа за природните богатства на България. Вицепремиертът поздрави Националното ловно-рибарско сдружение за 120- годишнината, която отбелязва през 2018 г.

"Организацията е не само верен защитник на изконните традиции на лова - една от най-древните дейности по нашите земи, но и стожер на българщината и носител на висок патриотичен дух", заяви Симеонов. И добави:

"Отговрността да работим за устойчивото управление на природните ресурси и стопанисването на дивеча, е въпрос на национална, международна и обществена отговорност и дълг към нашите деца"

Особенно важно била това в условията на предизвикателствата на "един непрекъснато променящ се и конфронтиращ се свят"

Според него ЕС е е изправен пред стратегически избор за дългосрочното бъдеще на земеделието си, селските райони и опазването на природните ресурси. Ценен компонент от областта на защитата на околната среда и основа за селскостопанското производство е биоразнообразнието.

В този контекст приносът на ОСП и необходимостта й, са безспорни, каза Сименово. С помощта на селскостопанската политика се поддържали жизнени цели общности. Създавала се местна заетост, многобройни били ползите за икономиката и обществото. Според вицепремиера всеки значителен спад в европейската селскостопанска дейност, можел да предизвика намаление на БВП, загуба на работни места и в други икономически сектори и да доведе до увеличаване на обезлюдаването.

"От друга страна интензивността на прилаганите земеделски практики в земеделските райони, е фактор за унищожаването на естествените местообитания, а за преодоляването на негативните последствия върху околната среда, са необходими десетилетия", каза Симеонов.

Според него реформата на ОСП трябва да продължи, за да насърчи по-голяма конкурентоспособност, по-ефективно ползване на ресурсите за данъкоплатците и една ефективна обществена политика. Тя трябвало да оправдае очакванията на европейските граждани с оглед осигуряване на хранителна сигурност и опазване на околната среда.

"В тази връзка промените в ОСП трябва да са насочени и към възстановяане на естествените местообитания на дивеча и предприемане на мерки за неговото опазване в интензивните земеделски райони в страната", каза вицепремиерът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола се запали и изгоря на столичен булевард в Младост 4 днес около обяд. За щастие щетите са само материални и няма пострадали при

Йоланте Кабау е една от най-сексапилните футболни съпруги в света и го доказа пореден път. Жената на бившия холандски национал пусна кадър от новата си фотосесия. Моделката, тв водеща и актриса позира по бельо пред апарата на един от най-известните фотографи в Холандия. Дантеленото боди е част от нова колекция на известна марка.

Естрадните легенди Васил Найденов и Богдана Карадочева грабнаха последните слънчеви дни! Изпълнителите седнаха на кафене в центъра на София и се поглезиха със сокове и сладолед. Кеца и Богдана се бяха съсредоточили в сериозен разговор и от време на време отпиваха от чашите си. Другите посетители на заведението бяха толкова вглъбени в себе си,