Симеонов: Селскостопанската политика трябва да съдържа по-зелено и по-справедливо разпределение на ресурсите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820076 www.24chasa.bg
СНИМКА: Фейсбук/Валери Симеонов

"Въвеждането на Общата селскостопанска политика следва да съдържа по-зелено и по-справедливо разпределение на ресурси. Фокусът трябва да е поставен върху намиране на необходимия баланс между конкурентоспособността, новостите, развиване на производствения потенциал, но от друга страна -опазването на околната среда". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов на форум на тема "Въздействието на европейското земеделие върху лова и опазването на дивата природа". Той се провежда в рамките на среща на управителния съвет на федерацията на ловните асоциации на страните членки в ЕС - FACE.

"България е страна надарена с невероятна природа. Този безценен ресурс е един от символите на националната ни идентичност. Символ, който българите носим със сърцето си и който впечатлява всеки, докоснал се до него", каза Симеонов. Той подчерта приносът на българските ловци и риболовци към околната среда чрез поддържане на дивеча и непрестанната им грижа за природните богатства на България. Вицепремиертът поздрави Националното ловно-рибарско сдружение за 120- годишнината, която отбелязва през 2018 г.

"Организацията е не само верен защитник на изконните традиции на лова - една от най-древните дейности по нашите земи, но и стожер на българщината и носител на висок патриотичен дух", заяви Симеонов. И добави:

"Отговрността да работим за устойчивото управление на природните ресурси и стопанисването на дивеча, е въпрос на национална, международна и обществена отговорност и дълг към нашите деца"

Особенно важно била това в условията на предизвикателствата на "един непрекъснато променящ се и конфронтиращ се свят"

Според него ЕС е е изправен пред стратегически избор за дългосрочното бъдеще на земеделието си, селските райони и опазването на природните ресурси. Ценен компонент от областта на защитата на околната среда и основа за селскостопанското производство е биоразнообразнието.

В този контекст приносът на ОСП и необходимостта й, са безспорни, каза Сименово. С помощта на селскостопанската политика се поддържали жизнени цели общности. Създавала се местна заетост, многобройни били ползите за икономиката и обществото. Според вицепремиера всеки значителен спад в европейската селскостопанска дейност, можел да предизвика намаление на БВП, загуба на работни места и в други икономически сектори и да доведе до увеличаване на обезлюдаването.

"От друга страна интензивността на прилаганите земеделски практики в земеделските райони, е фактор за унищожаването на естествените местообитания, а за преодоляването на негативните последствия върху околната среда, са необходими десетилетия", каза Симеонов.

Според него реформата на ОСП трябва да продължи, за да насърчи по-голяма конкурентоспособност, по-ефективно ползване на ресурсите за данъкоплатците и една ефективна обществена политика. Тя трябвало да оправдае очакванията на европейските граждани с оглед осигуряване на хранителна сигурност и опазване на околната среда.

"В тази връзка промените в ОСП трябва да са насочени и към възстановяане на естествените местообитания на дивеча и предприемане на мерки за неговото опазване в интензивните земеделски райони в страната", каза вицепремиерът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Годишно преброяване на лебедите на кралицата по поречието на р. Темза близо до Chertsey, Великобритания Снимки: REUTERS / Toby

Синоптикът Емил Чолаков знае кога да ходи на море! Верен на професионалния си нюх, популярното лице от малкия екран уцели малкото слънчеви дни това лято, за да отиде на почивка. Облечен в бански на райе, Чолаков доволно се излегна на шезлонг на плаж край Лозенец и запълни свободното време с книга в ръка.

Актьорът Атанас Атанасов навлече яке през лятото. Въпреки че е средата на юли, вероятно за артиста не е достатъчно горещо и той още го кара на зимни дрехи. Необезпокояван, Атанасов мина със забързана крачка покрай студенти и влезе в академията по актьорско