eu2018bg

Министрите по заетостта и социална политика: Образованието е инвестиция, а не разход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820128 www.24chasa.bg
СНИМКИ: eu2018bg.bg

Образованието е инвестиция, а не разход. Това беше основната теза, споделена от участниците в неформалния съвет на министрите по заетостта и социална политика в началото на заседанието, предава БТА.

Единодушното мнение, заявено от тях е, че образованието и подобряването на уменията на хората, трябва да продължават през целия живот. Експертите подчертаха категорично, че финансовите ресурси за образование през целия живот, трябва да се увеличат.

Обучението трябва да бъде признато като основен ангажимент на правителствата, каза Хайнц Колер, регионален директор на Международната организация на труда за Европа и Централна Азия. По думите му бързопроменящият се свят изисква гъвкави решения, особено в системите за образование през целия живот. За адаптиране към новите професии, промяната на работното място, добиването на нови умения от основно значение ще бъде ролята на публичните служби, допълни той. Колер посочи, че в света са малко държавите, развили интегрирана рамка за обучение през целия живот и системите за финансирането му по отношение на хората в неравностойно положение. Публичните разходи за обучение на работниците са намалели през последните години, особено за обучение на по-възрастните хора, каза още той. Системите за финансиране на продължаващо през целия живот обучение са различни, обясни Колер и даде пример с данъчни стимули, ваучери за обучение, дарения и др. за страни извън ЕС. По думите му трябва да се помисли за новаторски механизми за алтернативно финансиране или други видове данъчно стимулиране.

Икономиката е в подем, безработицата спада, но в различните държави ситуацията много варира и има какво да се подобри, каза Ренате Хорнунг - Драус, заместник-председател на BusinessEurope. По думите й е важно професионалното образование и обучение да се провеждат в дуален контекст, включително и в университетите.

Публичните инвестиции, особено в областта на образованието, са в сериозна стагнация и действително се вижда увеличаване на неравенството в образователните постижения, каза Валерия Ронцити, генерален секретар на Европейския център на предприятия с обществено участие и на предприятия от общо-икономически интерес. Трябва да се обърне специално внимание на възможностите за инвестиции в социална инфраструктура, допълни Ронцити. Академичното и професионалното образование трябва да се ценят по равно, каза Вероник Вилемс, генерален секретар на Европейската асоциация на занаятите, малките и средните предприятия.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малчуганите рисуваха със Здрава Каменова и Ники Желев Кой не знае Гошо, кой не е слушал за него? Малкото страхливо вълче, което придобива все по-голяма популярност, преди ден зарадва децата, дошли в Младежкия театър в рамките на Международния литературен фестивал, който се проведе през уикенда. Заедно със симпатичния Гошо на сцената се появиха

4,5 г амфети на дози в дома на Петър Рачков Разследват брата на известния комик за разпространение на наркотици Четири пакетчета, пълни с равно количество амфетамини, открити в дома на Петър Рачков, го заковават по обвинението за държане на наркотици. Заради дрогата, открита в дома му, той отново попада в бургаския арест, този път сам.

Нова порция корумпирани служители в ДАИ разкриха вчера при съвместна акция от специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС. Операцията стартира в ранни зори. Ръководените от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев маскирани агенти започват с арест на служителите, контролиращи трафика на изхода на Благоевград в посока София.