eu2018bg

Министрите по заетостта и социална политика: Образованието е инвестиция, а не разход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820128 www.24chasa.bg
СНИМКИ: eu2018bg.bg

Образованието е инвестиция, а не разход. Това беше основната теза, споделена от участниците в неформалния съвет на министрите по заетостта и социална политика в началото на заседанието, предава БТА.

Единодушното мнение, заявено от тях е, че образованието и подобряването на уменията на хората, трябва да продължават през целия живот. Експертите подчертаха категорично, че финансовите ресурси за образование през целия живот, трябва да се увеличат.

Обучението трябва да бъде признато като основен ангажимент на правителствата, каза Хайнц Колер, регионален директор на Международната организация на труда за Европа и Централна Азия. По думите му бързопроменящият се свят изисква гъвкави решения, особено в системите за образование през целия живот. За адаптиране към новите професии, промяната на работното място, добиването на нови умения от основно значение ще бъде ролята на публичните служби, допълни той. Колер посочи, че в света са малко държавите, развили интегрирана рамка за обучение през целия живот и системите за финансирането му по отношение на хората в неравностойно положение. Публичните разходи за обучение на работниците са намалели през последните години, особено за обучение на по-възрастните хора, каза още той. Системите за финансиране на продължаващо през целия живот обучение са различни, обясни Колер и даде пример с данъчни стимули, ваучери за обучение, дарения и др. за страни извън ЕС. По думите му трябва да се помисли за новаторски механизми за алтернативно финансиране или други видове данъчно стимулиране.

Икономиката е в подем, безработицата спада, но в различните държави ситуацията много варира и има какво да се подобри, каза Ренате Хорнунг - Драус, заместник-председател на BusinessEurope. По думите й е важно професионалното образование и обучение да се провеждат в дуален контекст, включително и в университетите.

Публичните инвестиции, особено в областта на образованието, са в сериозна стагнация и действително се вижда увеличаване на неравенството в образователните постижения, каза Валерия Ронцити, генерален секретар на Европейския център на предприятия с обществено участие и на предприятия от общо-икономически интерес. Трябва да се обърне специално внимание на възможностите за инвестиции в социална инфраструктура, допълни Ронцити. Академичното и професионалното образование трябва да се ценят по равно, каза Вероник Вилемс, генерален секретар на Европейската асоциация на занаятите, малките и средните предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Навряха ми маркуч в за*ника! Скандалната изповед направи известната разложка кримка Сергей Шопов, по прякор Тони Измамата, пред шокираните погледи на магистратите от Софийския апелативен съд, видя "България Днес". Кримигероят от гърменското село Дъбница отдавна е напълнил полицейските сводки в района на Гоце Делчев и Разлог с палитра от

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.