eu2018bg

Министрите по заетостта и социална политика: Образованието е инвестиция, а не разход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820128 www.24chasa.bg
СНИМКИ: eu2018bg.bg

Образованието е инвестиция, а не разход. Това беше основната теза, споделена от участниците в неформалния съвет на министрите по заетостта и социална политика в началото на заседанието, предава БТА.

Единодушното мнение, заявено от тях е, че образованието и подобряването на уменията на хората, трябва да продължават през целия живот. Експертите подчертаха категорично, че финансовите ресурси за образование през целия живот, трябва да се увеличат.

Обучението трябва да бъде признато като основен ангажимент на правителствата, каза Хайнц Колер, регионален директор на Международната организация на труда за Европа и Централна Азия. По думите му бързопроменящият се свят изисква гъвкави решения, особено в системите за образование през целия живот. За адаптиране към новите професии, промяната на работното място, добиването на нови умения от основно значение ще бъде ролята на публичните служби, допълни той. Колер посочи, че в света са малко държавите, развили интегрирана рамка за обучение през целия живот и системите за финансирането му по отношение на хората в неравностойно положение. Публичните разходи за обучение на работниците са намалели през последните години, особено за обучение на по-възрастните хора, каза още той. Системите за финансиране на продължаващо през целия живот обучение са различни, обясни Колер и даде пример с данъчни стимули, ваучери за обучение, дарения и др. за страни извън ЕС. По думите му трябва да се помисли за новаторски механизми за алтернативно финансиране или други видове данъчно стимулиране.

Икономиката е в подем, безработицата спада, но в различните държави ситуацията много варира и има какво да се подобри, каза Ренате Хорнунг - Драус, заместник-председател на BusinessEurope. По думите й е важно професионалното образование и обучение да се провеждат в дуален контекст, включително и в университетите.

Публичните инвестиции, особено в областта на образованието, са в сериозна стагнация и действително се вижда увеличаване на неравенството в образователните постижения, каза Валерия Ронцити, генерален секретар на Европейския център на предприятия с обществено участие и на предприятия от общо-икономически интерес. Трябва да се обърне специално внимание на възможностите за инвестиции в социална инфраструктура, допълни Ронцити. Академичното и професионалното образование трябва да се ценят по равно, каза Вероник Вилемс, генерален секретар на Европейската асоциация на занаятите, малките и средните предприятия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от