eu2018bg

Министрите по заетостта и социална политика: Образованието е инвестиция, а не разход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820128 www.24chasa.bg
СНИМКИ: eu2018bg.bg

Образованието е инвестиция, а не разход. Това беше основната теза, споделена от участниците в неформалния съвет на министрите по заетостта и социална политика в началото на заседанието, предава БТА.

Единодушното мнение, заявено от тях е, че образованието и подобряването на уменията на хората, трябва да продължават през целия живот. Експертите подчертаха категорично, че финансовите ресурси за образование през целия живот, трябва да се увеличат.

Обучението трябва да бъде признато като основен ангажимент на правителствата, каза Хайнц Колер, регионален директор на Международната организация на труда за Европа и Централна Азия. По думите му бързопроменящият се свят изисква гъвкави решения, особено в системите за образование през целия живот. За адаптиране към новите професии, промяната на работното място, добиването на нови умения от основно значение ще бъде ролята на публичните служби, допълни той. Колер посочи, че в света са малко държавите, развили интегрирана рамка за обучение през целия живот и системите за финансирането му по отношение на хората в неравностойно положение. Публичните разходи за обучение на работниците са намалели през последните години, особено за обучение на по-възрастните хора, каза още той. Системите за финансиране на продължаващо през целия живот обучение са различни, обясни Колер и даде пример с данъчни стимули, ваучери за обучение, дарения и др. за страни извън ЕС. По думите му трябва да се помисли за новаторски механизми за алтернативно финансиране или други видове данъчно стимулиране.

Икономиката е в подем, безработицата спада, но в различните държави ситуацията много варира и има какво да се подобри, каза Ренате Хорнунг - Драус, заместник-председател на BusinessEurope. По думите й е важно професионалното образование и обучение да се провеждат в дуален контекст, включително и в университетите.

Публичните инвестиции, особено в областта на образованието, са в сериозна стагнация и действително се вижда увеличаване на неравенството в образователните постижения, каза Валерия Ронцити, генерален секретар на Европейския център на предприятия с обществено участие и на предприятия от общо-икономически интерес. Трябва да се обърне специално внимание на възможностите за инвестиции в социална инфраструктура, допълни Ронцити. Академичното и професионалното образование трябва да се ценят по равно, каза Вероник Вилемс, генерален секретар на Европейската асоциация на занаятите, малките и средните предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята