Банките за развитие от региона ще финансират заедно големи проекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820358 www.24chasa.bg
Стоян Мавродиев СНИМКА: Архив

Финансовото сътрудничество, икономическия просперитет и стабилност на страните от региона са цел на националните банки за развитие, затова искам такава среща като днешната да се прави всяка година. Това заяви при откриването на авторитетен международен форум шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Той подчерта, че целта на ББР е да инвестира в икономиката на страната, без да си поставя за цел максимална печалба, но въпреки това имаме най-високия рейтинг за финансова институция и привличаме сериозен ресурс от водещи чужди институции, каза още той.

С този форум искаме да помогнем за свързването на страните от ЕС и да привлечем към процеса и страните от Западните Балкани, обясни целта на събитието Мавродиев. Според него, председателството на България на Съвета на ЕС дава възможност да бъде поставен фокус върху синергията между европейските средства, Фонда за стратегически инвестиции, известен като Плана "Юнкер" и ресурсите на националните банки за развитие. Мавродиев се надява форумът да завърши с приемането на меморандум за сътрудничество между банките за развитие на страните от региона с цел споделяне и намаляване на рисковете при изпълнение на стратегически проекти.

„ Няма друга добра алтернатива за нашия регион освен свързаността, инфраструктурното развитие и европейската перспектива на държавите“, каза при откриването на дискусията икономическият министър Емил Караниколов. Той бе категоричен, че на политическо ниво е направено много, но са нужни конкретни действия за намиране на източници на финансиране на приоритетите. „На Балканите е нужен стратегически инвестиционен план, който да обедини ресурсите за реализиране на важните проекти“, категоричен бе той. Според него, е дошло времето на хибридното финансиране като поставим фокус върху Фонда за стратегически инвестиции, европейските средства и ресурса на националните банки за развитие.

Работата на форума продължава с дискусии, с участието на водещи наши и чужди банкери и финансисти.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малчуганите рисуваха със Здрава Каменова и Ники Желев Кой не знае Гошо, кой не е слушал за него? Малкото страхливо вълче, което придобива все по-голяма популярност, преди ден зарадва децата, дошли в Младежкия театър в рамките на Международния литературен фестивал, който се проведе през уикенда. Заедно със симпатичния Гошо на сцената се появиха

4,5 г амфети на дози в дома на Петър Рачков Разследват брата на известния комик за разпространение на наркотици Четири пакетчета, пълни с равно количество амфетамини, открити в дома на Петър Рачков, го заковават по обвинението за държане на наркотици. Заради дрогата, открита в дома му, той отново попада в бургаския арест, този път сам.

Нова порция корумпирани служители в ДАИ разкриха вчера при съвместна акция от специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС. Операцията стартира в ранни зори. Ръководените от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев маскирани агенти започват с арест на служителите, контролиращи трафика на изхода на Благоевград в посока София.