Банките за развитие от региона ще финансират заедно големи проекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820358 www.24chasa.bg
Стоян Мавродиев СНИМКА: Архив

Финансовото сътрудничество, икономическия просперитет и стабилност на страните от региона са цел на националните банки за развитие, затова искам такава среща като днешната да се прави всяка година. Това заяви при откриването на авторитетен международен форум шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Той подчерта, че целта на ББР е да инвестира в икономиката на страната, без да си поставя за цел максимална печалба, но въпреки това имаме най-високия рейтинг за финансова институция и привличаме сериозен ресурс от водещи чужди институции, каза още той.

С този форум искаме да помогнем за свързването на страните от ЕС и да привлечем към процеса и страните от Западните Балкани, обясни целта на събитието Мавродиев. Според него, председателството на България на Съвета на ЕС дава възможност да бъде поставен фокус върху синергията между европейските средства, Фонда за стратегически инвестиции, известен като Плана "Юнкер" и ресурсите на националните банки за развитие. Мавродиев се надява форумът да завърши с приемането на меморандум за сътрудничество между банките за развитие на страните от региона с цел споделяне и намаляване на рисковете при изпълнение на стратегически проекти.

„ Няма друга добра алтернатива за нашия регион освен свързаността, инфраструктурното развитие и европейската перспектива на държавите“, каза при откриването на дискусията икономическият министър Емил Караниколов. Той бе категоричен, че на политическо ниво е направено много, но са нужни конкретни действия за намиране на източници на финансиране на приоритетите. „На Балканите е нужен стратегически инвестиционен план, който да обедини ресурсите за реализиране на важните проекти“, категоричен бе той. Според него, е дошло времето на хибридното финансиране като поставим фокус върху Фонда за стратегически инвестиции, европейските средства и ресурса на националните банки за развитие.

Работата на форума продължава с дискусии, с участието на водещи наши и чужди банкери и финансисти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от