Банките за развитие от региона ще финансират заедно големи проекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820358 www.24chasa.bg
Стоян Мавродиев СНИМКА: Архив

Финансовото сътрудничество, икономическия просперитет и стабилност на страните от региона са цел на националните банки за развитие, затова искам такава среща като днешната да се прави всяка година. Това заяви при откриването на авторитетен международен форум шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Той подчерта, че целта на ББР е да инвестира в икономиката на страната, без да си поставя за цел максимална печалба, но въпреки това имаме най-високия рейтинг за финансова институция и привличаме сериозен ресурс от водещи чужди институции, каза още той.

С този форум искаме да помогнем за свързването на страните от ЕС и да привлечем към процеса и страните от Западните Балкани, обясни целта на събитието Мавродиев. Според него, председателството на България на Съвета на ЕС дава възможност да бъде поставен фокус върху синергията между европейските средства, Фонда за стратегически инвестиции, известен като Плана "Юнкер" и ресурсите на националните банки за развитие. Мавродиев се надява форумът да завърши с приемането на меморандум за сътрудничество между банките за развитие на страните от региона с цел споделяне и намаляване на рисковете при изпълнение на стратегически проекти.

„ Няма друга добра алтернатива за нашия регион освен свързаността, инфраструктурното развитие и европейската перспектива на държавите“, каза при откриването на дискусията икономическият министър Емил Караниколов. Той бе категоричен, че на политическо ниво е направено много, но са нужни конкретни действия за намиране на източници на финансиране на приоритетите. „На Балканите е нужен стратегически инвестиционен план, който да обедини ресурсите за реализиране на важните проекти“, категоричен бе той. Според него, е дошло времето на хибридното финансиране като поставим фокус върху Фонда за стратегически инвестиции, европейските средства и ресурса на националните банки за развитие.

Работата на форума продължава с дискусии, с участието на водещи наши и чужди банкери и финансисти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов бе категоричен, че клубът няма да последва съдбата на ЦСКА. "Финансовото състояние не е новина - каза Иванов. - Няма драматична промяна. Видях, че в пространството циркулира някаква новина за НАП, но за мен това не е изненада. Знам какво имаме да плащаме.

Процесът срещу Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, започна без главното действащо лице, научи "България Днес"! Случаят се раздуха в началото на септември, когато стана ясно, че разследваният като тартор на банда за рекет и побои роднина на народния представител е заминал в чужбина.

На съд по обвинение в умишлена безстопанственост отиват двама от квесторите на фалиралата КТБ - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Според прокуратурата в резултат на умишлените им действия са нанесени щети за 1 070 383,83 лева на Фонда за гарантиране на влоговете. След затварянето на всяка една българска банка фондът е длъжен да изплати