Охранителите, пребили до смърт Нягол в мола във Варна, се разминаха с по-леки присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820413 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Тримата охранители от варненски мол, които пребиха до смърт психичноболния Нягол преди 3 години, се разминаха с по-леки присъди за престъплението си, след като поискаха делото им да се гледа по съкратената процедура. Ангел Николов получи 11,4 години затвор, а Красимир Димитров и Цветан Маринов – по 10 години.

Делото за убийството на Нягол започна от нулата и бе върнато отново на първа инстанция на друг съдебен състав, след като прокуратурата и подсъдимите бяха недоволни от първото решение. Държавното обвинение поиска по-големи наказания, а обвиняемите - да им бъдат намалени присъдите, или да бъдат признати за невинни.

Миналото лято тримата охранители получиха общо 49 години затвор. Този път те се възползваха от така нареченото съкратено съдебно производство, при което признават фактите и обстоятелствата, изнесени в обвинителния акт, отказват се от разпити на свидетели, а съдът е задължен от закона да намали наказанието им с една трета.

При първия процес пред Варненския окръжен съд тримата бяха признати за виновни и получиха съответно - 18 години затвор за Ангел Николов, 16 години затвор за Красимир Димитров и 15 години затвор за Цветан Маринов.

Трагедията с несретника Нягол се разигра на 14-и март 2015-а година в един от варненските молове. Началникът на смяна на охранителна фирма "Джи Ем секюрити" се обадил по телефона и казал на служителите си, че на нивото, на което са разпределени, има клошар, който проси и притеснява посетителите. От тях се искало да го изведат от сградата. Те открили бързо мъжа, свалили го до ниво 1, но там станали агресивни. До залата за видеонаблюдение, където нямат достъп клиенти, охранителите започнали да го "респектират", гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения.

Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, но без да е агресивен, продължил 15 минути, като някои от гаврите Ангел снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци продължавал със значителна сила и агресия. Патолозите откриха явни следи от 57 тежки удара по тялото на жертвата. Запис от охранителните камери в мола сочи, че около 12.26 часа Нягол все още е бил на крака, но бил видимо неадекватен, дезориентиран и се олюлявал. В 12.50 часа жена подала сигнал за човек в безпомощно състояние, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол.

Според представената пред съда съдебнопсихиатрична експертиза на подсъдимите охранители, те са с утвърдено безпричинно агресивно поведение към по-слаби и беззащитни хора, с изразени дисоциални и дори садистични тенденции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от