Гърция: Бежанските потоци към островите ни и през р. Марица са нараснали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820676 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Бежанските потоци към гръцките острови и през р. Марица са нараснали, зави гръцкият министър за миграционната политика Димитрис Вицас, цитиран от в. "Катимерини".

Министърът твърди, че за първите три месеца на годината бежанците и мигрантите са се увеличили с 33 на сто в сравнение със същия период на 2017 г.

Според него през април също са били констатирани по-големи потоци на бежанци и мигранти в сравнение с миналата година, които са били от порядъка на 150-200 души на ден, предаде БТА.

Новото сега е, че потоците са се увеличили и в района на р. Марица. Там има ограда, но и тогава, когато я построихме казвах, че тя няма да реши нито един въпрос, а само променя посоката на потоците, тези потоци са нараснали три пъти в сравнение с 2017 г., казва Димитрис Вицас.

Запитан дали Турция не е отворила кранчето, за да нараснат тези потоци, министърът не е да е дал категоричен отговор.

Във връзка със ситуацията по гръцките острови той посочил, че само на остров Лесбос има 8000 бежанци и мигранти.

Нашата цел е да разтоварим островите и да подобрим условията, а това ще стане по три начина: като ускорим процедурите за даване на убежище, така че тези, които ще получат убежище, да отидат във вътрешността на страната или да заминат за други страни, а онези, които няма да получат убежище, да се завърнат в Турция, каза министърът.

Данни в печата от последните дни показват, че стотици мигранти са преминали границата и са влезли в страната по р. Марица, която е естествена граница между Гърция и Турция.

Полицията съобщи, че миналия месец са арестувани 1658 души, преминали нелегално от Турция през реката. За сравнение през същия период миналата година за нелегално пресичане на реката са арестувани 262 души. Повечето от мигрантите са били семейства от Сирия и Ирак.

Гръцките власти се опасяват, че броят на нелегалните мигранти ще нарасне още повече през следващите месеци, когато нивото на река Марица спадне.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стайко Иванов с комоцио в болница Ако се върна в килията, ще ме убият, жалва се осъденият за убийство делтапланерист С комоцио в болница, в тежко състояние е делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека-птица. Той излежава 8-годишна присъда за убийство, което твърди, че не е извършвал.

Застреляният от доктора в Пловдив крадец имал помагачи, роми от квартала го навили да тараши за много скъпа техника Информатори е имал серийният крадец Георги Джевизов-Плъха, който е разстрелян от пловдивския доктор Иван Димитров при опит да ограби дома му. Това разкриват ексклузивно пред "България Днес" свидетели по досъдебното производство,

Тумор в мозъка има арестуваната заради вземане на подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това разкриха пред "България Днес" нейни близки. По тяхна информация образуванието на Иванчева е открито преди няколко години. След множество лекарски намеси състоянието й е стабилизирано, но в случай че лечението спре,