Гърция: Бежанските потоци към островите ни и през р. Марица са нараснали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820676 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Бежанските потоци към гръцките острови и през р. Марица са нараснали, зави гръцкият министър за миграционната политика Димитрис Вицас, цитиран от в. "Катимерини".

Министърът твърди, че за първите три месеца на годината бежанците и мигрантите са се увеличили с 33 на сто в сравнение със същия период на 2017 г.

Според него през април също са били констатирани по-големи потоци на бежанци и мигранти в сравнение с миналата година, които са били от порядъка на 150-200 души на ден, предаде БТА.

Новото сега е, че потоците са се увеличили и в района на р. Марица. Там има ограда, но и тогава, когато я построихме казвах, че тя няма да реши нито един въпрос, а само променя посоката на потоците, тези потоци са нараснали три пъти в сравнение с 2017 г., казва Димитрис Вицас.

Запитан дали Турция не е отворила кранчето, за да нараснат тези потоци, министърът не е да е дал категоричен отговор.

Във връзка със ситуацията по гръцките острови той посочил, че само на остров Лесбос има 8000 бежанци и мигранти.

Нашата цел е да разтоварим островите и да подобрим условията, а това ще стане по три начина: като ускорим процедурите за даване на убежище, така че тези, които ще получат убежище, да отидат във вътрешността на страната или да заминат за други страни, а онези, които няма да получат убежище, да се завърнат в Турция, каза министърът.

Данни в печата от последните дни показват, че стотици мигранти са преминали границата и са влезли в страната по р. Марица, която е естествена граница между Гърция и Турция.

Полицията съобщи, че миналия месец са арестувани 1658 души, преминали нелегално от Турция през реката. За сравнение през същия период миналата година за нелегално пресичане на реката са арестувани 262 души. Повечето от мигрантите са били семейства от Сирия и Ирак.

Гръцките власти се опасяват, че броят на нелегалните мигранти ще нарасне още повече през следващите месеци, когато нивото на река Марица спадне.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от