СЕМ глобява телевизии за неетични репортажи от катастрофата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821294 www.24chasa.bg
Мария Стоянова СНИМКА: Алексей Димитров

Съветът за електронни медии ще глоби телевизиите, показали неетично отношение по време на отразяването на катастрофата край Вакарел, стана ясно след вчерашното му заседание.

При светкавичен мониторинг на репортажите от петък, 13 април, експерти на СЕМ констатират нарушения на етичните правила. Съветът няма правомощия да ги оценява, затова ще прати писмо до Националния съвет по журналистическа етика. Същевременно обаче СЕМ е открил и нарушения на Закона за радиото и телевизията, които касаят личната неприкосновеност. Заради това ще бъдат съставени и актовете. На кого и в какъв размер, вероятно ще бъде оповестено днес.

"Направихме мониторинга, защото този случай се оказа връх в безпомощността на медиите да се справят с трагичната ситуация. Също и заради безпрецедентната обществена реакция, която този път изригна преди регулатора", каза Мария Стоянова, която е член на съвета.

Мониторингът е бил върху БНТ, Би Ти Ви, Нова тв, Канал 3, тв "Европа" и програма "Хоризонт" на БНР. Той обаче ще бъде разширен по предложение на Розита Еленова, също член на СЕМ, и ще обхване деня на национален траур на 14 април.

"Добре е да не се фокусираме само върху ексклузивните репортажи, но и да проследим как медията продължава своето поведение, дали може да е адекватна", обясни Еленова. Според нея сред наблюдаваните телевизии трябва да бъдат включени и някои музикални и специализирани канали.

"В защита на журналистите е редно да кажа, че полицията също трябва да овладее своите правомощия и да ги упражнява - каза още Еленова. - Мястото на произшествието на практика е местопрестъпление, но всички бяха оставени да се разхождат по него. Нали не очакваме репортерът Николай Василковски сам да сложи жълтата лента, която спира граждани и журналисти?"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.