Всеки пълнолетен и неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821305 www.24chasa.bg
Войници в марш. СНИМКА: АРХИВ

Обучението е 4 седмици, доброволците са в казармен режим

“Равнис! Мирно!” Свикнали сме да чуваме тези реплики само на национални празници, при това отправени към професионална войска. Има обаче хора, които доброволно преминават военна подготовка. Сред тях и жени. Те не получават пари, за да отидат за това, и мотивите им са лични или алтруистични - да пазят сигурността на страната, ако се наложи.

От 5 години насам

учениците в IX и

X клас

преминават

военна

подготовка

Занятията се провеждат като задължителен предмет в часа на класа. За целта има и учебник, а хорариумът е 5 учебни часа за IX клас, и още толкова в X.

Занятията се провеждат от военнослужещи. В материала, който младежите усвояват по време на обучението по дисциплината, са отбрана на страната и задължения на гражданите на България, подготовка на страната за отбрана, гражданско-военни отношения, действия на гражданите при терористични действия, война и откриване на невзривени боеприпаси, съвременни въоръжени сили на Република България и др. 

Ако някой от учениците реши да продължи обучението си, но не кандидатства във военно училище, отново може да стане войник.

Ежегодно се обявява каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка по заповед на министъра на отбраната. Обучението за хора, които не са учили във военни училища или университети, е организирано от Министерството на отбраната, а кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания. Те трябва да са пълнолетни, да са психически здрави, да са български граждани и да нямат друго гражданство. Бъдещите войници не трябва да са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да не е повдигнато дело за такова.

В нормативните документи не е посочена горна възрастова граница. По презумпция обаче по Закона за резерва има пределна възраст за служба в запас и тя е до 55-годишна възраст. 

В документите е посочен и хорариумът за началната военна подготовка. Той е до 90 академични часа годишно. Занятията се провеждат в рамките на 4 седмици, в които кандидатите са на казармен режим. Те отсядат в бивше военно поделение, хранят се на столова и преминават военна подготовка. Разходите за всичко това се поемат от Министерството на отбраната.

А сред занятията, които доброволните войници имат в тези 30 дни, са строева, тактическа, огнева подготовка, действия при терористични актове, инженерна подготовка, оказване на първа медицинска помощ и т.н.

Такива обучения

се провеждат

два пъти годишно

Първият курс за тази година вече мина. Той бе в Плевен в бившето ШЗО (Школа за запасни офицери). Сега е Единен център за начална подготовка. Преминал е през март-април. Вторият ще бъде през септември-октомври. Освен в Плевен, военна служба може да се отслужи също във Велико Търново, Шумен и Варна.

А след като преминат военно обучение, участниците в него се зачисляват в резерва като запасни.

Дава им се военноотчетна специалност и военноотчетна книжка. До 55-годишна възраст ще се водят на военен отчет.

Борислав Григоров от София: Доброволната служба дава бонус точки за военна работа

- Как решихте да се запишете в доброволна казарма?

- Отидох един ден в окръжието да попитам как стоят нещата да започна работа като военен и там ме посъветваха да изкарам този курс, защото носи бонус точки.

- Какво сте учили?

- Завършил съм гимназия по туризъм.

- В доброволната военна служба може да се откажете във всеки момент. Кое ви мотивира да останете до края?

- Там се запознах с нови хора, обстановката беше хубава, беше приятно. 

- Заниманията само дневни ли са или се спи там?

- Да, спи се. По 8 човека бяхме в спалня.

- Какъв е режимът в казармата?

- Ставане в 6-6,30 ч. Следва строева подготовка, маршируване, тактическа и физическа подготовка. Има програма за всяка седмица. В 22 ч има вечерна проверка.

- Каква беше храната?

- Храната беше вкусна, ядяхме в стол - първо, второ, трето.

- Давахте ли наряди?

- Не.

- Кое ви беше най-трудно?

- Маршируването беше малко трудничко.

- Имаше ли наказания за тези, които сгафят?

- Не само за тези, които сгафят. За всички. Веднъж, в най-големия сняг, ни извадиха за физзарядка и строева подготовка в студа.

- Зачисляват ли ви оръжие?

- Да, докато бяхме там. Стреляхме с автомат “Калашников”, хвърляхме гранати.

- Какво ви носи тази военна служба?

- Получаваме удостоверение за завършена начална военна подготовка и след това си вадим военна книжка. Следва зачисляване в окръжието. И дава бонус точки за военна работа.

- Плаща ли се това обучение?

- Не, абсолютно доброволна кауза е.

- Бихте ли препоръчали на свой приятел да отиде в доброволна казарма?

- Да. Хубаво е да се отиде да се види как стоят нещата. Интересно е.

- Завързахте ли приятелства там?

- Завързвах. Аз съм от София, но сега се виждаме всеки ден с останалите от групата.  

Мария Богданова: Стрелбата с “Калашников” и хвърлянето на гранати са ми интересни

- Как решихте да се запишете в доброволна казарма?

- Уча национална сигурност и отбрана във Военна академия и видях листовки, които ни бяха раздадени. Стана ми интересно, затова се записах. Баща ми е военен. Дядо ми също е бил военен. Може би е наследствено.

- Какво ви мотивира?

- Първо, преподавателите бяха много точни и преподаваха суперинтересно. Имаше мятане на бойни гранати, стрелба с автомат “Калашников”, цялото обучение беше много интересно. Имахме тактически занимания в гората. Разбира се, имахме и лекции, които също бяха много полезни и обучителни.

- Какъв е режимът?

- Бяхме там един месец. Спяхме във вишки по 8 момичета в стая. Ставахме около 7 ч сутринта. В 8 ч трябва да сме строени. Марширувахме, вдигахме знамето, следва химнът и после всеки отива по занятия. В 17,00 ч пак се строявахме, сваляне на знамето и чувахме отново химна. В 22,00 ч трябваше да сме по стаите и минаваше вечерна проверка.

- Колко човека бяхте в групата?

- Групата ни бише от 35 човека. Нямат общо с другите войници в поделението.

- Зачисляват ли ви оръжие?

- Зачисляват оръжие по време на службата. Имахме си пълнители, каски, противогази, пълно бойно снаряжение. А оръжията се носят на рамо през цялото време.

- Какво предстои след тази служба?

- В момента сме към резерва.

- Завързахте ли приятелства в казармата?

- Да. Още се срещам и общувам с колегите от казармата. Бяхме много различни по професии и специалности, но си намерихме други допирни точки. Имаше отвсякъде - от Плевен, Свищов, Бургас, но ние си общуваме.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.