Всеки пълнолетен и неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821305 www.24chasa.bg
Войници в марш. СНИМКА: АРХИВ

Обучението е 4 седмици, доброволците са в казармен режим

“Равнис! Мирно!” Свикнали сме да чуваме тези реплики само на национални празници, при това отправени към професионална войска. Има обаче хора, които доброволно преминават военна подготовка. Сред тях и жени. Те не получават пари, за да отидат за това, и мотивите им са лични или алтруистични - да пазят сигурността на страната, ако се наложи.

От 5 години насам

учениците в IX и

X клас

преминават

военна

подготовка

Занятията се провеждат като задължителен предмет в часа на класа. За целта има и учебник, а хорариумът е 5 учебни часа за IX клас, и още толкова в X.

Занятията се провеждат от военнослужещи. В материала, който младежите усвояват по време на обучението по дисциплината, са отбрана на страната и задължения на гражданите на България, подготовка на страната за отбрана, гражданско-военни отношения, действия на гражданите при терористични действия, война и откриване на невзривени боеприпаси, съвременни въоръжени сили на Република България и др. 

Ако някой от учениците реши да продължи обучението си, но не кандидатства във военно училище, отново може да стане войник.

Ежегодно се обявява каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка по заповед на министъра на отбраната. Обучението за хора, които не са учили във военни училища или университети, е организирано от Министерството на отбраната, а кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания. Те трябва да са пълнолетни, да са психически здрави, да са български граждани и да нямат друго гражданство. Бъдещите войници не трябва да са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да не е повдигнато дело за такова.

В нормативните документи не е посочена горна възрастова граница. По презумпция обаче по Закона за резерва има пределна възраст за служба в запас и тя е до 55-годишна възраст. 

В документите е посочен и хорариумът за началната военна подготовка. Той е до 90 академични часа годишно. Занятията се провеждат в рамките на 4 седмици, в които кандидатите са на казармен режим. Те отсядат в бивше военно поделение, хранят се на столова и преминават военна подготовка. Разходите за всичко това се поемат от Министерството на отбраната.

А сред занятията, които доброволните войници имат в тези 30 дни, са строева, тактическа, огнева подготовка, действия при терористични актове, инженерна подготовка, оказване на първа медицинска помощ и т.н.

Такива обучения

се провеждат

два пъти годишно

Първият курс за тази година вече мина. Той бе в Плевен в бившето ШЗО (Школа за запасни офицери). Сега е Единен център за начална подготовка. Преминал е през март-април. Вторият ще бъде през септември-октомври. Освен в Плевен, военна служба може да се отслужи също във Велико Търново, Шумен и Варна.

А след като преминат военно обучение, участниците в него се зачисляват в резерва като запасни.

Дава им се военноотчетна специалност и военноотчетна книжка. До 55-годишна възраст ще се водят на военен отчет.

Борислав Григоров от София: Доброволната служба дава бонус точки за военна работа

- Как решихте да се запишете в доброволна казарма?

- Отидох един ден в окръжието да попитам как стоят нещата да започна работа като военен и там ме посъветваха да изкарам този курс, защото носи бонус точки.

- Какво сте учили?

- Завършил съм гимназия по туризъм.

- В доброволната военна служба може да се откажете във всеки момент. Кое ви мотивира да останете до края?

- Там се запознах с нови хора, обстановката беше хубава, беше приятно. 

- Заниманията само дневни ли са или се спи там?

- Да, спи се. По 8 човека бяхме в спалня.

- Какъв е режимът в казармата?

- Ставане в 6-6,30 ч. Следва строева подготовка, маршируване, тактическа и физическа подготовка. Има програма за всяка седмица. В 22 ч има вечерна проверка.

- Каква беше храната?

- Храната беше вкусна, ядяхме в стол - първо, второ, трето.

- Давахте ли наряди?

- Не.

- Кое ви беше най-трудно?

- Маршируването беше малко трудничко.

- Имаше ли наказания за тези, които сгафят?

- Не само за тези, които сгафят. За всички. Веднъж, в най-големия сняг, ни извадиха за физзарядка и строева подготовка в студа.

- Зачисляват ли ви оръжие?

- Да, докато бяхме там. Стреляхме с автомат “Калашников”, хвърляхме гранати.

- Какво ви носи тази военна служба?

- Получаваме удостоверение за завършена начална военна подготовка и след това си вадим военна книжка. Следва зачисляване в окръжието. И дава бонус точки за военна работа.

- Плаща ли се това обучение?

- Не, абсолютно доброволна кауза е.

- Бихте ли препоръчали на свой приятел да отиде в доброволна казарма?

- Да. Хубаво е да се отиде да се види как стоят нещата. Интересно е.

- Завързахте ли приятелства там?

- Завързвах. Аз съм от София, но сега се виждаме всеки ден с останалите от групата.  

Мария Богданова: Стрелбата с “Калашников” и хвърлянето на гранати са ми интересни

- Как решихте да се запишете в доброволна казарма?

- Уча национална сигурност и отбрана във Военна академия и видях листовки, които ни бяха раздадени. Стана ми интересно, затова се записах. Баща ми е военен. Дядо ми също е бил военен. Може би е наследствено.

- Какво ви мотивира?

- Първо, преподавателите бяха много точни и преподаваха суперинтересно. Имаше мятане на бойни гранати, стрелба с автомат “Калашников”, цялото обучение беше много интересно. Имахме тактически занимания в гората. Разбира се, имахме и лекции, които също бяха много полезни и обучителни.

- Какъв е режимът?

- Бяхме там един месец. Спяхме във вишки по 8 момичета в стая. Ставахме около 7 ч сутринта. В 8 ч трябва да сме строени. Марширувахме, вдигахме знамето, следва химнът и после всеки отива по занятия. В 17,00 ч пак се строявахме, сваляне на знамето и чувахме отново химна. В 22,00 ч трябваше да сме по стаите и минаваше вечерна проверка.

- Колко човека бяхте в групата?

- Групата ни бише от 35 човека. Нямат общо с другите войници в поделението.

- Зачисляват ли ви оръжие?

- Зачисляват оръжие по време на службата. Имахме си пълнители, каски, противогази, пълно бойно снаряжение. А оръжията се носят на рамо през цялото време.

- Какво предстои след тази служба?

- В момента сме към резерва.

- Завързахте ли приятелства в казармата?

- Да. Още се срещам и общувам с колегите от казармата. Бяхме много различни по професии и специалности, но си намерихме други допирни точки. Имаше отвсякъде - от Плевен, Свищов, Бургас, но ние си общуваме.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Чудо ме спаси в катастрофата! Не съм вярваща, но след този случай може и да стана. Определено съм късметлийка." Това заяви 28-годишната Радка, която е бременна в шестия месец. Жената катастрофира в понеделник вечерта на Подбалканския път, след като изневиделица безстопанствени коне се блъснаха в колата й.

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров се изповяда пред клубната телевизия на "Астън Вила" за най-мрачните моменти в живота си. Стенли се разболя от левкемия, но пребори болестта. "Подкрепата на "Астън Вила" беше невероятна - казва Стилиян. - Оценявам този дълъг път, който извървях. Имах своите тежки мигове.

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.