И в Англия, който иска добро училище, трябва да живее близо до него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821525 www.24chasa.bg
Принц Уилям и учителка водят принц Джордж за първия му учебен ден в училището “Томас Батерсий” в Източен Лондон през 2017 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Затова много семейства сменят адресите си, преди детето им да тръгне в първи клас

Новите критерии за прием на първокласниците, срещу които недоволстват много родители в България, са всъщност нещо старо и добре познато в Англия.

Условието детето да живее в района на училището е водещ критерий във Великобритания. Това принуждава много семейства да сменят домовете си, щом дойде момент наследниците им да тръгнат на детска градина и училище.

Това образователно “номадство” е толкова разпространено на Острова, че някои агенции за имоти са разработили специални онлайн карти за клиентите си. От тях те могат да научат

какви са

близките учeбни

заведения до

всяко предлагано

жилище

и какъв е техният рейтинг. Оценяването им се прави от специална правителствена служба за стандарти в образованието, чиито доклади са публични. Рейтингът е сбор от постигнатите от учениците резултати и анкета с родителите.

Той е добър ориентир при избор на училище, но невинаги решаващ. Родителите получават съществена помощ и от детските градини. В тях се организират специални срещи по темата, колективни посещения в дните на отворени врати.

Съдействието въобще не е случайно, тъй като детските градини се смятат за трамплин към училището. Държавата гарантира безплатно обучение в тях за всяко дете над 3 години. Ако и двамата родители работят, му се полагат 30 часа седмично, ако само единият работи - 15 часа. За това време детето трябва да научи базови неща, които да му помогнат след по-малко от две години в началното училище. Няма познатото у нас следобедно спане, ядене на две закуски, обяд и целодневна грижа. Всичко е сведено до минимум време, през което вниманието на малчуганите може да бъде задържано към извършване на конкретни дейности, и то под формата на игра. Целта е една - семейната среда плавно да бъде напусната и да се създаде и любопитство, и желание да се ходи на училище.

Приемът в него става в годината, в която детето навършва 5.

Кандидатства

се чрез общински

сайт,

като за всеки ученик се посочват 4 заведения по реда на неговото желание. Ако те са на повече от 3 километра от дома на детето, му се осигурява безплатен транспорт. Въпреки това от детските градини съветват родителите задължително да заявят и най-близкото до адреса им училище, тъй като съществува риск да не получат място на първо класиране, ако се стремят само към рейтингови училища.

Освен това има и други подводни камъни. Голямата успеваемост на някои места се дължи на допълнителни уроци и чести призиви към родителите за дарения. Неща, с които всеки родител трябва да е наясно, преди да избере подходящо място за своето дете. У нас тези неща обикновено се научават постфактум и всички страни са разочаровани и неудовлетворени.

Въведеното сега в България изискване да си живял 3 години в района на училището, за да осигуриш прием на детето си в първи клас, вероятно наистина е прекалено. Това е твърде дълъг срок за днешния динамичен свят, а и не гарантира, че няма да се извършват проформа адресни регистрации. В Англия срок не съществува, тъй като измами трудно се правят. Не само защото властите са много бдителни, а и защото местните данъци се плащат от живеещите на съответния адрес, а не от собственика на имота. Така че, ако искаш да имаш достъп до безплатно образование и здравеопазване, си заинтересуван бързо да се регистрираш и съответно да плащаш местни данъци.

Всъщност

липсата на

такава

финансова

връзка е

големият минус

на предприетата

у нас реформа

за първолаците. На много хора, особено в София, тя изглежда нелогична и дискриминационна. Някои са дали мило и драго да дойдат в столицата, за да изучат по-добре детето си. Зарязали са имоти в провинцията, живеят под наем и 3-годишният срок за уседналост им изглежда по-скоро чиновническа приумица, отколкото механизъм за постигане на справедливост. Едва ли някой от тях си дава сметка, че желаните от много родители добри училища са станали такива благодарение на години стабилно финансиране, идващо от данъци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,